Με ένα ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής και χαρτογράφησης των κτηνοτροφικών και αγροτικών μονάδων της χώρας έχει διασυνδεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να συγκεντρώνει αμέσως πληροφορίες για πρόσωπα που σχετίζονται με τους χώρους εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών και να διαλευκάνουν πιο γρήγορα υποθέσεις εμπρησμών.

Οι πρόσφατες διαδοχικές συλλήψεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μεγάλου αριθμού εμπρηστών (αύξηση άνω του 50% σε σχέση με πέρυσι) δεν θεωρείται τυχαία. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) χρησιμοποιεί ειδικές μεθόδους για να προσεγγίζει τους υπαίτιους των πυρκαγιών.
Ετσι λοιπόν η ΔΑΕΕ έχει συνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Πρόκειται για οργανισμό που λειτουργεί από το 2001 «υπέρ του δημοσίου συμφέροντος» και εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως Οργανισμού Πληρωμών, είναι να καταβάλλει τις αγροτικές ενισχύσεις που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον γεωργικό τομέα. Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι κυρίως οι αγρότες-κτηνοτρόφοι αλλά και οι επενδυτές του αγροτικού τομέα, μεταποιητικές επιχειρήσεις κ.λπ. Ετσι λοιπόν αυτό το αρχείο βοηθά την πυροσβεστική να διαπιστώνει αμέσως την ταυτότητα των ιδιοκτητών μονάδων γύρω από τον χώρο εκδήλωσης μίας πυρκαγιάς και πιθανόν τον «πόλεμο συμφερόντων» που μπορεί να υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή. Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής μιλούν για «ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο που δίνει απτά αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις πυρκαγιών», χωρίς όμως να επιθυμούν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.