Κατά πλειοψηφία απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών τις αντιρρήσεις που είχε προβάλει μέσω της συνηγόρου του ο Κωνσταντίνος Σακκάς, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ο οποίος εδώ και 22 ημέρες βρίσκεται σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την παράταση της προφυλάκισής του που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2010.

Εάν τελικά η απόφαση αυτή δεν ανατραπεί σε μία από τις επόμενες αιτήσεις αποφυλάκισης, ο Κ. Σακκάς θα μείνει στη φυλακή ως τον Δεκέμβριο του 2013, προφυλακισμένος συνολικά για 36 μήνες, κατά παράβαση του ορίου που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο (30 μήνες) αναφορικά με τη διαδοχική επιβολή του μέτρου αυτού για επιμέρους πράξεις της ίδιας υπόθεσης.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διοργανώνει την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου σχετικά με το θέμα στον Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού «Ανοιχτή Πόλη» (Πανεπιστημίου 56, Μέγαρο Ερμής, 1ος όροφος). Η ιατρός του ΕΣΥ που εξέτασε τον Κ. Σακκά, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας όπου νοσηλεύεται, διαπίστωσε ότι έχει υποστεί απώλεια 10 κιλών, που αντιστοιχεί περίπου στο 9% του σωματικού του βάρους, ενώ εμφανίζει ξηροφθαλμία και μικρού βαθμού ουλίτιδα, καθώς επίσης γαστρεντερική διαταραχή του τύπου της επίμονης δυσκοιλιότητας.

Παράλληλα, το τελευταίο δεκαήμερο εμφανίζει συχνά ορθοστατική υπόταση, υπογλυκαιμική αντίδραση, καθώς και χαμηλή ουρία αίματος εξαιτίας της ασιτίας. Σε ανακοίνωσή του για την απεργία πείνας ο ίδιος ο Κ. Σακκάς αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, όντας υπόδικος δυόμισι χρόνια ουσιαστικά για απλή οπλοκατοχή (διακεκριμένη οπλοκατοχή διευκρινιστικά και μόνο σημαίνει πως τα όπλα που κατέχει κάποιος προορίζονται είτε για εμπόριο είτε για τροφοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, κάτι το οποίο ούτε προκύπτει ούτε το αποδέχομαι), οι κύριοι θεσμικά υπερασπιστές της δικαιοσύνης και του νόμου οι οποίοι κρατούν εμένα επειδή τον παραβίασα, αποφάσισαν να παραβλέψουν ακόμα και το Σύνταγμά τους –το οποίο ορίζει κάθε επόμενη της πρώτης προφυλάκισης ως μέγιστο όριο τους 12 μήνες -, αφού δεν τους αρκεί για να εξυπηρετήσουν την πολιτική τους ηγεσία και να με κρατήσουν ακόμα έξι μήνες όμηρο. […] Οι νόμοι οι οποίοι ανέκαθεν εκφράζανε τη βούληση των ισχυρών, σήμερα δεν αρκούν για τους πολιτικούς εκπροσώπους του συστήματος μπροστά σ’ αυτά που καλούνται να διεκπεραιώσουν υπηρετώντας το».


«Στην περίπτωση του Κ. Σακκά»,
σχολιάζει η συνήγορός του κυρία Μαρίνα Δαλιάνη, «υπάρχει μία ευθεία και κυνική παραβίαση των κανόνων της Ποινικής Δικονομίας. Η πρώτη δίκη του Κ. Σακκά, που δεν έχει ολοκληρωθεί, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 (συνεχίζεται ακόμα). Ενώ είχε συμπληρωθεί το 18μηνο της κράτησής του, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για μία δίκη που ξεκίνησε μόλις τον Απρίλιο του 2013 και αναμένεται να κρατήσει για πάρα πολλούς μήνες ακόμα.

Αν τελικά συνεχιστεί η παράνομη κράτηση του πελάτη μου θα μιλάμε για έναν άνθρωπο που παρέμεινε για τρία χρόνια στη φυλακή, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και ενώ δεν θα έχει ως τότε υπάρξει καμία καταδικαστική απόφαση εις βάρος του» σχολιάζει η κυρία Δαλιάνη.

«Τέτοια ευθεία και κυνική παραβίαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ σχετικά με την προσωρινή κράτηση δεν έχει συμβεί από το έτος 1996, οπότε θεσπίστηκε, με τον Ν. 2408/1996, η απαγόρευση κατάτμησης της ενιαίας υπόθεσης κατά του ίδιου κατηγορουμένου σε πολλά κομμάτια και η διαδοχική επιβολή εις βάρος του πολλαπλών προφυλακίσεων, με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου χρόνου προσωρινής κράτησης των 18 μηνών. Η απαγόρευση αυτή είχε θεσπιστεί μετά από σειρά καταδικών της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για ακριβώς τέτοιες περιπτώσεις. Και τώρα επιστρέφουμε 16 χρόνια πίσω έκθετοι και πάλι σε νέες καταδίκες του ΕΔΔΑ» καταλήγει.

Ο Κ. Σακκάς συνελήφθη μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια τον Δεκέμβριο του 2010 έξω από μία αποθήκη, στην οποία φυλασσόταν οπλισμός στη Νέα Σμύρνη. Εχει παραδεχτεί τη σχέση του με τη συγκεκριμένη τοποθεσία, την οποία σχετίζει με την ένταξή του στον αναρχικό χώρο, όμως δεν αποδέχεται την ιδιότητα του μέλους της οργάνωσης. Επιπλέον, όσοι εκ των κατηγορουμένων έχουν παραδεχτεί τη συμμετοχή τους στους «Πυρήνες» στις κατά καιρούς παρεμβάσεις τους στο δικαστήριο έχουν δηλώσει πως ο Κ. Σακκάς δεν είναι μέλος της οργάνωσης.
Πόλεμος ανακοινώσεων
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Νεολαία του Συνασπισμού, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι άλλη μία περίπτωση δικαστικής αυθαιρεσίας που τη ζοφερή αυτή περίοδο απολαμβάνει όχι μόνο της ανοχής, αλλά και της εγκρίσεως τής παρά τo Σύνταγμα εφαρμοσμένης πολιτικής της κυβέρνησης».
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της λεωφόρου Συγγρού: «Την επόμενη φορά που ο κ. Τσίπρας θελήσει να «διαμαρτυρηθεί» επειδή ο ελληνικός λαός τον έχει εντάξει στο ένα από τα δύο άκρα, ας διαβάσει την ανακοίνωση της Νεολαίας του, η οποία υπερασπίζεται με σθένος τον «αγώνα» του συντρόφου της, κατά δήλωσή του, «αντιεξουσιαστή» και κατηγορούμενου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»» αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 26 Ιουνίου 2013

HeliosPlus