από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
 
 

ΑμεΑ από τον ΟΑΕΔ μόνιμοι στους δήμους

Το Πρωτοδικείο της Ρόδου άνοιξε τον δρόμο της μονιμοποίησης
ΑμεΑ από τον ΟΑΕΔ μόνιμοι στους δήμους
Δικαστήριο ανοίγει, σε πρώτη φάση, τον δρόμο της μονιμοποίησης όλων των ΑμεΑ που εργάστηκαν σε ΟΤΑ ( EPA PHOTO/DPA/TIM BRAKEMEIER)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μία απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου ανοίγει σε πρώτη φάση τον δρόμο της μονιμοποίησης όλων των Ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) που εργάστηκαν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Το συγκεκριμένο δικαστήριο δικαίωσε τον κ. Πέτρο Γιαννιού μετατρέποντας τη σύμβασή του σε αορίστου χρόνου. Ο εν λόγω υπάλληλος εργάστηκε σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ της Ρόδου για τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος «3+1» του ΟΑΕΔ για τα ΑμεΑ. «Η απόφαση αυτή μπορεί να αποτελέσει πιλότο για πολλές ανάλογες περιπτώσεις στη χώρα μας» λέει στο «Βήμα» ο δικηγόρος κ. Μιχάλης Κόκκινος που χειρίστηκε την υπόθεση.

Ο κ. Γιαννιού είναι ανάπηρος σε ποσοστό 80%, καθώς ύστερα από τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε σε μικρή ηλικία αναγκάστηκε να εγχειριστεί δύο φορές στη σπονδυλική στήλη. Αυτή τη στιγμή ο 30χρονος παρουσιάζει σοβαρά κινητικά προβλήματα. Πριν από περίπου πέντε χρόνια είχε προσληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «3+1» του ΟΑΕΔ στην επιχείρηση ΔΑΤΑΕ του πρώην Δήμου Αφάντου και εν συνεχεία μεταφέρθηκε με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» στον Δήμο Ρόδου. Οταν έληξε η σύμβασή του κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για την έκδοση προσωρινής διαταγής, τα οποία και κέρδισε και βάσει αυτής της προσωρινής διαταγής συνεχίζει να εργάζεται ως τώρα. Πλέον, εκτός από την προσωρινή διαταγή, έχει με το μέρος του και μία οριστική απόφαση.

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Ρόδου «αναγνωρίζει ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν εργαστεί σε ΟΤΑ στο πλαίσιο προγραμμάτων δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, όπως ορίζεται από το άρθρο 103 του Συντάγματος». Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε πως η διάταξη του άρθρου 11 του Ν. 3227/2004 περί δυνατότητας απασχόλησης ΑμεΑ και μετά τη λήξη των προγραμμάτων «εξασφαλίζει περαιτέρω την προεκτεθείσα προστασία και διαμορφώνει μία κατεύθυνση του νομοθέτη για οιονεί αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εφόσον ο εργοδότης εκφράσει ρητή βούληση για τη συνέχιση των συμβάσεων αυτών, δηλαδή διευρύνεται το εφαρμοστικό πεδίο του Ν. 2643/1998 και επεκτείνεται η προστασία του νόμου αυτού και στη συνέχιση της απασχόλησης των ΑμεΑ μετά την κατά τα άνω πρόσληψή τους για ορισμένο χρονικό διάστημα.

»Κατ' ακολουθίαν δεν ισχύει για τις συμβάσεις αυτές και η σχετική νομολογία που αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαγορεύεται ρητά η δυνατότητα συνέχισης των συμβάσεων, δηλαδή βάσει των άρθρων 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος και 21 του Ν. 2190/1994 (ΟλΑΠ 19 και 20/2007), αφού το "νομοθετικό καθεστώς που εδράζεται στην αρχή της ανάγκης ειδικής προστασίας των ΑμεΑ", δηλαδή το άρθρο 21 του Συντάγματος και ο Ν. 2643/1998, είναι ειδικό έναντι των άνω διατάξεων.

»Βεβαίως δεν έχει κριθεί αντισυνταγματικός ο Ν. 2643/1998, οπότε και η κρίσιμη διάταξη του άρθρου 11 του Ν. 3227/2004, ως παραπέμπουσα σε αυτόν, δεν είναι αντίθετη προς τις συνταγματικές διατάξεις».

«Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η βούληση του εργοδότη, δηλαδή του δήμου, να συνεχιστεί η σύμβαση ήταν καθοριστική σε αυτή την απόφαση»
σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Κόκκινος. «Καθώς με αυτό τον τρόπο αφενός ο ΟΤΑ εξυπηρετεί τις ανάγκες του με ανθρώπους που έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους, αφετέρου επιτυγχάνεται ο σκοπός της προστασίας των ΑμεΑ και της ανάπτυξης της κοινωνικοοικονομικής τους ζωής, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 20 Ιουνίου 2013


HeliosPlus
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ | 08/10/2014 12:53
  ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΜΕΑ ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ 3 1 Η ΟΠΟΙΑ ΛΗΓΕΙ ΤΟ 2015?
  Ανώνυμος / η
  απάντηση03
   
   
  ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ | 02/09/2013 10:33
  Καλημέρα . Θα ήθελα να αναφερθώ στην αλλαγή των προϋποθέσεων εξαίρεσης (εις βάρος των ΑΜΕΑ ) σε σχέση με το προηγούμενο κύμα διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η αδυναμία αυτού του κράτους να συγκροτήσει έγκαιρα επιτροπές για την πιστοποίηση αναπηρίας ,για άλλη μια φορά αποβαίνει εις βάρος αυτών των ανθρώπων. Έτσι λοιπόν ενώ την προηγουμένη φορά ΑΜΕΑ που βρισκόταν σε αναμονή (χωρίς δικής τους υπαιτιότητας) νέας απόφασης επειδή η προηγούμενη είχε λήξει, λαμβανόταν υπόψη η προηγούμενη απόφαση. Κάτι λογικό. Κάποιοι κύριοι όμως ,αποφάσισαν τώρα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας να τα απολύσουν από τις δουλειές τους, και όταν κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον μπορέσει επιτέλους να κάνει την δουλεία του το ΚΕΠΑ , και να εξεταστούν από τις επιτροπές και αφού εκδοθούν οι νέες αποφάσεις, τότε αναδρομικά (πάνω από ένα χρόνο ) να επιστρέψουν. Μπορείτε να φανταστείτε κύριοι κάποιον άνθρωπο 45 ετών με προβλήματα υγείας, με ανήλικα παΐδια , με πιθανότητα άνεργο σύζυγο, να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία? Εάν είναι καρδιοπαθής πιθανών να μην αντέξει ( όπως η άτυχη γυναίκα από την Λάρισα) , εάν είναι καρκινοπαθής μάλλον θα αρχίσει να ‘’ταξιδεύει’’ πιο γρήγορα , εάν οτιδήποτε άλλο είχε την ΑΤΥΧΙΑ να του συμβεί στη ζωή του σίγουρα θα επιβαρύνει την κατάσταση του. Όμως υπάρχει και πρακτική αδυναμία εφαρμογής αυτής της προϋπόθεσης. Εάν σε κάποιο λήγει αυτές τις μέρες ή έληξε πριν λίγο καιρό η πιστοποίηση αναπηρίας, θα χρειαστεί ένα χρόνο (τόσο στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται μέχρι να ξαναλεχτεί από επιτροπή χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος), και άλλους 2 μήνες για την έκδοση της νέας απόφασης, πράγμα που σημαίνει ότι αφού η αναμονή νέας απόφασης ξεπερνάει κατά πολύ τους 8 μήνες που μπορεί να παραμείνει σε καθεστώς διαθεσιμότητας , η θα απολυθεί η θα μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία. Γεγονότα που δεν είναι αναστρέψιμα μόλις πάρει στα χέρια του τη νέα απόφαση. Έτσι απλά λοιπόν μπορεί να καταλάβει κάποιος ότι κάτι πρέπει να αλλάξει εδώ , όπως για παράδειγμα
  Xristos
  απάντηση01
   
   
  Έλεγχος Ύπαρξης Αναπηρίας | 29/06/2013 23:49
  Σαφώς συμφωνούμε για μια τέτοια εξέλιξη. Για τα πραγματικά ΑμΕΑ και όχι όσους εξαγόρασαν "αναπηρίες" από τις παλαιότερες υπόπτου λειτουργίας υγειονομικές επιτροπές και κατόπιν μπήκαν στους δήμους αξιοποιώντας τα προγράμματα του ΟΑΕΔ 3 1. Να επανεξετάζονται τα ΑμΕΑ προ των διορισμών τους.
  MARA
  απάντηση10
   
   
   
  Μπορει να δουλεψει; | 21/06/2013 14:05
  Και τι θα κανει ο ανθρωπος αυτος; Γιατι δεν του δινουν ενα επιδομα να κατσει σπιτι του;
  Παππούς.
  απάντηση18
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-