Δεν καλούνται προσώρας τα μέλη του ΚΥΣΕΑ στη δίκη Τσοχατζόπουλου. Το δικαστήριο παρέπεμψε το αίτημα της υπεράσπισης στο μέλλον, όπως είχαν προτείνει οι εισαγγελείς, την απόρριψη του οποίου όμως ζήτησε ο συνήγορος του Ν. Ζήγρα. Το ζήτημα αυτό μονοπώλησε τη σημερινή διαδικασία με την έναρξη της οποίας ο Ακης Τσοχατζόπουλος εκδήλωσε τη σαφή πρόθεσή του να χαρακτηριστεί η δίκη του πολιτική.

Απευθυνόμενος στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ο πρώην υπουργός σημείωσε: «Είναι πολιτική η δίωξη απέναντί μου αυτά τα τρία χρόνια. Σαφώς πρόκειται για μια πολιτική δίκη. Συνιστά κυβερνητική πολιτική η απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ», τόνισε ο πρώην υπουργός, ενώ επεσήμανε: «δεν υπάρχει δωροδοκία, δεν το λέω βάσει της νομοθεσίας, το αποδεικνύω στην πράξη».


«Είμαι παρών στη μάχη από την πρώτη στιγμή και θα είμαι πάντα. Έχω υποστεί παρά πολλά τη χρονιά που πέρασε», είπε και διέκοψε συγκινημένος.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ξαφνικές, όπως είπε, αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που οδήγησαν τον ίδιο, τη γυναίκα του, και την κόρη του στη φυλακή «για λόγους πολιτκής σκοπιμότητας».
Πρόκειται για «καθαρώς ποινική δίκη» αντέτεινε ο εισαγγελέας της έδρας, κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. «Αν πρέπει να επισημάνουμε ένα στοιχείο, αυτό είναι το πνευματικό, το ηθικό στοιχείο της δίκης. Με την τελική της απόφαση να διατυμπανιστεί πως πρέπει να πράττουν τα πολιτικά πρόσωπα».
Και οι δύο εισαγγελείς, ο κ. Παναγιωτόπουλος και η κυρία Γεωργία Αδειλίνη, πρότειναν, πάντως, να μην γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης Τσοχατζόπουλου για κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ, με την εισαγγελέα Αδειλίνη να σημειώνει: «Δεν προέκυψαν στοιχεία για δωροδοκία, παρά μόνο για τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Εννοείται ότι αν ο ίδιος έχει αποδεικτικά στοιχεία (σσ. για μέλος του ΚΥΣΕΑ) να τα καταγγείλει. Μπορεί επίσης να φέρει ως μάρτυρα όποιον θέλει από το ΚΥΣΕΑ. Προτείνω το δικαστηριο να επιφυλαχθεί εν καιρώ για αυτεπάγγελτη κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ».
Ο κ. Γιάννης Παγορόπουλος, συνήγορος του Ακη Τσοχατζόπουλου, πάντως, χαρακτήσε «απροετοίμαστη» την πρόταση των δύο εισαγγελέων, ενώ σημείωσε ως «αδήριτη ανάγκη» να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ και μάλιστα να προηγηθούν των μαρτύρων.
«Τελικά, η ζημία του ελληνικού δημοσίου, ποια είναι; Γιατί δικάζεται ο άνθρωπος αυτός; Ζητούμε να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ όχι για να αναλύσουμε στις κυβερνητικές επιλογές αλλά για να ζητήσουμε πληροφορίες. Πως κατέληξαν, δηλαδή, σε συγκεκριμένες αποφάσεις» είπε, στηρίζοντας το συλλογισμό του, ο κ. Παγορόπουλος.
Την απόρριψη του συγκεκριμένου αιτήματος περί ΚΥΣΕΑ ζήτησε, αντίθετα, η υπεράσπιση του εξαδέλφου του πρώην υπουργού, Νικόλαου Ζήγρα: «Δίκαιη δίκη είναι και μια δίκη με εύλογη διάρκεια. Οχι ατέρμονες συζητήσεις εκτός κατηγορητηρίου».