«Στη χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα φουντώνει το μίσος εναντίον των ξένων κι αυτό κάτι που η Ευρώπη δεν θα πρέπει να το επιτρέψει», τονίζει σε άρθρο του στη ο διευθυντής της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Human Rights Watch Χιου Ουίλιαμσον.
Σε άρθρο του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία που φέρει τον τίτλο «Χτυπημένος σαν ένα σκυλί», ο Ουίλιαμσον σημειώνει ότι «η περασμένη χρονιά ήταν σκληρή για την Ελλάδα» και ότι «δεν φαίνεται ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν εφέτος».
«Εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας, ενώ πολιτική ένταση συνταράσσει την χώρα. Πολύ ανησυχητική είναι η επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία συνδέονται με τους αναρίθμητους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα από χώρες εκτός της ΕΕ. Με δεδομένες αυτές τις συνθήκες παραβλέπεται μία άλλη κρίση, η ξενοφοβική βία εναντίον προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα αλλά και αλλού, η οποία κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ελέγχου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Human Rights Watch.

Τα θύματα σιωπούν

Ο Χιου Ουίλιαμσον αναφερόμενος στις διαπιστώσεις των υπηρεσιών της ΜΚΟ σημειώνει ότι «οι επιθέσεις εναντίον των μεταναστών από το Αφγανιστάν και την Αφρική είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά οι περισσότερες ούτε καν που δηλώνονται σε επίσημη αρχή».
Κατά τον βρετανό αξιωματούχο της HRW ενάντια σε αυτήν την κατάσταση η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάτι, σε συνεργασία με την Γερμανία αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.
«Οι επιθέσεις αποτελούν σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το χειρότερο είναι ότι υπό κανονικές συνθήκες οι υπεύθυνοι δεν τιμωρούνται. Ούτε η αστυνομία ούτε κάποια άλλη κρατική αρχή προσπαθεί σοβαρά να φέρει τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Αυτή η ατιμωρησία καταστρέφει την ψευδαίσθηση ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, επικρατούν η ανεκτικότητα και η ειρήνη», γράφει χαρακτηριστικά στη Sueddeutsche Zeitung.

Μαρτυρίες της ντροπής
Η έκθεση της Human Rights Watch δεν πρόλαβε το άγος της Μανωλάδας. Από το Νοέμβριο του 2011 έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012 κατέγραψε, ωστόσο, δεκάδες ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα.
«Το κύμα της βίας δεν σταματά. Τον Νοέμβριο του 2012 ο Αιγύπτιος Ουαλίντ Ταλέμπ, ο οποίος ζει παράνομα στην Ελλάδα και εργάζεται σε φούρνο, ζήτησε τα δεδουλευμένα του. Τότε το αφεντικό του με τη βοήθεια συνεργατών του τού πέρασαν μία αλυσίδα στον λαιμό, τον περιέφεραν σαν να ήταν σκύλος στην περιοχή και τον χτύπησαν, όπως ο ίδιος ανέφερε σε δημοσιογράφο», γράφει ο Ουίλιαμσον.
Και συνεχίζει: «Όταν κατάφερε να σωθεί ο Ταλέμπ και να φτάσει στο νοσοκομείο, οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν επειδή δεν είχε χαρτιά. «Νόμιζα ότι θα πεθάνω. Το πρόβλημα όμως δεν ήταν ότι δεν είχα χαρτιά, αλλά το ότι με είχαν χτυπήσει», είχε δηλώσει ο ίδιος. Εναντίον των δραστών ασκήθηκε δίωξη για πλημμέλημα. Η υπόθεση, ωστόσο, δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει», αναφέρει ο αξιωματούχος της ΜΚΟ.
Ο Ουίλιαμσον θεωρεί ότι «πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, ακόμα και μερικοί ευρισκόμενοι σε θέσεις εξουσίας, δεν γνωρίζουν αυτήν την πτυχή της κρίσης. Κατά την άποψή τους η Ελλάδα έχει ήδη πάρα πολλά προβλήματα και θεωρούν ότι η ρατσιστική βία θα εκλείψει από μόνη της, αν μεταρρυθμιστεί το ελαττωματικό σύστημα παροχής ασύλου και η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι. Αυτές οι απόψεις μπορεί να ακούγονται αληθοφανείς, αλλά αποκρύπτουν το ότι το πρόβλημα μεγαλώνει και αρχίζει να στρέφεται και εναντίον άλλων ευπαθών κατηγοριών, όπως είναι οι ομοφυλόφιλοι. Επίσης ανησυχητικό είναι ότι ορισμένοι πολιτικοί παραμένουν απαθείς, επειδή φοβούνται την λαϊκιστική αντίδραση της Χρυσής Αυγής. Έτσι όμως δεν καταπολεμάται η εκτεταμένη ξενοφοβία».

Ενας… Κάφκα στην ελληνική Βουλή

«Οταν το Human Rights Watch παρουσίασε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο του 2012 τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε σχέση με την ξενοφοβική βία, ένας βουλευτής κυβερνητικού κόμματος χαρακτήρισε τους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα ως «κατσαρίδες» »
, γράφει στο διόλου κολακευτικό, για τους έλληνες αντιπροσώπους, άρθρο του ο Ουίλιαμσον.
Ο βρετανός αξιωματούχος, που υπήρξε επί 11 έτη ανταποκριτής των Financial Times στη Μανίλα και στο Βερολίνο, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «μικρά βήματα» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η δημιουργία ειδικών μονάδων της αστυνομίας.

«Είναι μεν μία θετική εξέλιξη, από την οποία δεν λείπουν σημαντικές λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούν οι νέες μονάδες, πώς θα προστατεύονται από την σύλληψη όσοι μετανάστες δεν έχουν έγγραφα και πώς θα επιμορφώνονται οι αστυνομικοί. Μόνον τότε, όταν όλα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή, θα αποδειχθεί αν η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει μία σοβαρή πρωτοβουλία. Και στο παρελθόν πολλοί νόμοι ψηφίστηκαν, αλλά δεν εφαρμόστηκαν»
, γράφει χαρακτηριστικά.
Οι υποχρεώσεις των εταίρων
Το αναλυτικό άρθρο του Ουίλιαμσον τελειώνει ως εξής:
«Η σχέση της ΕΕ με την Ελλάδα περιορίζεται στην ευρωκρίση και στην προσπάθεια να βοηθηθεί η Αθήνα να βελτιώσει την πολιτική παροχής ασύλου. Αλλά και η βαθιά ριζωμένη ξενοφοβική βία δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Σε παρασκηνιακές συζητήσεις εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έδειξαν ανοιχτοί στην παροχή τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τώρα θα πρέπει η Επιτροπή να δηλώσει ανοιχτά με ποιόν τρόπο και σε ποιο βαθμό μπορεί να βοηθήσει.

Αλλά και η Γερμανία παίζει έναν σημαντικό ρόλο, ανεξάρτητα από την πίεση στις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας της επιβολής μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να καταλαβαίνει τι συμβαίνει και τον περασμένο Δεκέμβριο παραδέχθηκε σε ερώτηση ενώπιον του κοινοβουλίου, ότι υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις σε σχέση με την ύπαρξη ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα. Έδειξε προβληματισμένη για την εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής και αναγνώρισε ότι είναι φασιστικό ή νεοναζιστικό κόμμα.

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι αιτούμενοι ασύλου δεν αντιμετωπίζονται καλά στην Ελλάδα και γι’ αυτό δεν επαναπροωθεί μετανάστες. Ακόμα και τώρα η Γερμανία βοηθά την Ελλάδα στον έλεγχο των συνόρων της, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η ξενοφοβική βία.

Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να πιέσει να τεθεί το θέμα στην ατζέντα της ΕΕ και μακροπρόθεσμα να υποστηρίξει την αναμόρφωση του συστήματος «Δουβλίνο ΙΙ», το οποίο έχει επιβαρύνει δυσανάλογα πολύ την Ελλάδα. Θα ήταν σκάνδαλο να εξελιχθεί η ξενοφοβική βία στους αθηναϊκούς δρόμους σε κάτι το «φυσιολογικό». Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να μην συμβεί αυτό και η Γερμανία θα πρέπει να την βοηθήσει».