Από τότε που θυμάται τον εαυτό της –μαθήτρια δημοτικού ακόμη –ασχολείται με πάθος με τη ζωγραφική. Αν και αυτοδίδακτη, η 19χρονη Βασιλική Παπασπύρου από την κωμόπολη Ματαράγκα της Αιτωλοακαρνανίας πήρε την απόφαση πριν από δύο χρόνια να συμμετάσχει μέσω του σχολείου της σε διεθνή διαγωνισμό με θέμα «Η Αίγυπτος στα μάτια των παιδιών του κόσμου». Μόλις στα μέσα Απριλίου του 2013, το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης του Παιδιού του υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου, που διοργάνωσε τον διαγωνισμό, την ανέδειξε νικήτρια κάνοντας χαρούμενους όχι μόνο την ίδια και την οικογένειά της αλλά και τους παλιούς της καθηγητές.
Φοιτήτρια σήμερα στο Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής του ΤΕΙ Μεσολογγίου, η Βασιλική αντιμετωπίζει την επιτυχία αυτή ως ένα ακόμη κίνητρο για να συνεχίσει να ζωγραφίζει, ακόμη και αν το κάνει ερασιτεχνικά. «Εστειλα τη συμμετοχή μου στον διαγωνισμό γιατί τον θεώρησα μια καλή ευκαιρία να αναδείξω το ταλέντο μου. Δεν σκέφτηκα καθόλου τον ανταγωνισμό, ούτε τον φοβήθηκα» τόνισε η φοιτήτρια μιλώντας στο «Βήμα» λίγες ώρες προτού παραλάβει το βραβείο της στο Μορφωτικό Κέντρο της πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα.
Εμπνευσή της αποτέλεσε η αρχαία Αίγυπτος, χωρίς να εστιάσει όμως στις φαραωνικές δυναστείες και στις εντυπωσιακές πυραμίδες. Αντιθέτως, προσπάθησε να αναπαραστήσει στιγμές της καθημερινής ζωής –και όπως αποδείχθηκε, με επιτυχία. «Η καθημερινότητα και η μουσική είναι οι δύο κύριες πηγές της έμπνευσής μου. Ετσι αντιμετώπισα και αυτό το θέμα, ανατρέχοντας στη βιβλιοθήκη του σχολείου για περισσότερες πληροφορίες» εξηγεί. Και μπορεί η φοιτητική ζωή να την έχει κερδίσει, όμως η δημιουργία δεν σταματά και αναδεικνύεται μέσα από το προσωπικό της ιστολόγιο με την ονομασία «Miss Marikelly».
Με την ευκαιρία της βράβευσης της μαθήτριας ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Ματαράγκας κ. Ιωάννης Ζέλος τόνισε με υπερηφάνεια: «Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η δημόσια εκπαίδευση, παρά τις δυσκολίες της, συνεχίζει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει την ελληνική νεολαία ώστε να εμπιστευθεί και να αναπτύξει τις δυνατότητες που αναμφισβήτητα διαθέτει, για να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας». Οπως αναφέρεται εξάλλου και στην ανακοίνωση του σχολείου, η εκπαίδευση εκπληρώνει πραγματικά τον παιδαγωγικό της στόχο όταν μεταλαμπαδεύει στους μαθητές αξίες και αρχές, μα και όταν προσεγγίζει την ευαίσθητη ψυχή τους και προάγει το χάρισμα με το οποίο είναι προικισμένοι.
Στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα 29 Απριλίου, εκτός από τη «χρυσή» νικήτρια Βασιλική Παπασπύρου, βραβεύθηκαν και άλλες 49 ελληνικές συμμετοχές από σχολεία όλης της Ελλάδας. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι 15 επιτυχημένες συμμετοχές του Νηπιαγωγείου Ανω Μητρουσίου Σερρών, αναδεικνύοντας τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο του εκπαιδευτικού στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus την 1η Μαΐου 2013

HeliosPlus