Η ανακοίνωση του Θεόφιλου Μαυρόπουλου, ο οποίος είχε συλληφθεί σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς τον Μάιο του 2011 στην Πεύκη, πως προσχωρεί στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ήταν η σημαντικότερη εξέλιξη στη νέα δίκη των «Πυρήνων» που ξεκίνησε την Παρασκευή στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
Στην ανακοίνωση που διάβασε ο Θ. Μαυρόπουλος αναφέρει πως εκτός από όσους έχουν παραδεχτεί τη συμμετοχή τους στην οργάνωση (Δ. Μπολάνος, Χατζημιχελάκης, Χ. Τσάκαλος, Γ. Πολύδωρος, Ο. Οικονομίδου, Γ. Τσάκαλος, Π. Αργυρού, Μ. Νικολόπουλος, Γ. Νικολόπουλος) και πλέον και τον ίδιο, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δεν έχουν καμία σχέση με τη «Συνωμοσία».
Στη νέα δίκη που ξεκίνησε την Παρασκευή θα εξεταστούν περισσότερες από 140 βομβιστικές και εμπρηστικές ενέργειες το διάστημα 2009-2011. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η επίθεση στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2010. Συνολικά δικάζονται 18 κατηγορούμενοι, η πλειοψηφία των οποίων εκτίουν ήδη ποινή φυλάκισης από προηγούμενες καταδίκες ή είναι προφυλακισμένοι για προηγούμενες δικογραφίες.
Σε κείμενο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (4/4) στην ιστοσελίδα Indymedia Αλέξανδρος Μητρούσιας, Κωνσταντίνος Σακκάς και Γιώργος Καραγιαννίδης, τρεις από τους κατηγορούμενους που αρνούνται κάθε σχέση με την οργάνωση, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Διάφορες ασύνδετες μεταξύ τους υποθέσεις όπως η ληστεία της Πάρου, η ληστεία στον Βελβενδό, η ανακάλυψη όπλων στην Πολυτεχνειούπολη, επιχειρείται να συνδεθούν κάτω από μια κοινή ονομασία, αυτή της ΣΠΦ, η οποία έχει γίνει «ομπρέλα» στα χέρια των διωκτικών αρχών. Μέχρι σήμερα αυτή η «ομπρέλα» κάθε άλλο παρά έχει κλείσει. Παραμένει ανοιχτή για να χωράει κάθε αναρχικό που πράττει επιθετικά απέναντι στο κράτος. Επειδή κάθε δίωξη αναρχικού εκτός από την άμεση στόχευση του εκάστοτε διωκόμενου στοχεύει και τον ευρύτερο αναρχικό χώρο, χρειάζεται κάθε έκφραση αλληλεγγύης να τίθεται ολοκληρωμένα περιλαμβάνοντας το γενικότερο κατασταλτικό σκεπτικό της δίωξης. Η αλληλεγγύη είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος των εξεγερμένων που μπορεί να δημιουργεί ρωγμές στο καθεστώς επιφέροντας κάποιες φορές και άμεσα απτά αποτελέσματα».

Το δικαστήριο προχώρησε στον διορισμό δικηγόρων σε όσους κατηγορούμενος δεν επιθυμούσαν να ορίσουν οι ίδιοι και διέκοψε για τις 15 Απριλίου.