από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 

Διαχρονικό το αίτημα ανακατασκευής της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Είχε πέσει και αυτή θύμα του εμφυλίου πολέμου
Διαχρονικό το αίτημα ανακατασκευής της ιστορικής γέφυρας Κοράκου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Εξήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται στις 28 Μαρτίου από την ημέρα που έπεσε η ιστορική γέφυρα Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου. 

Από τότε, φορείς και κάτοικοι της περιοχές έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της γέφυρας.

Στα πόδια του Φέλλου Πετρωτού (Λιασκόβου) Αργιθέας Καρδίτσας, στο συνοικισμό Συκιάς-θέση Πυργάκι ή Σκαλούλα κοντά στα Ξερικούλια και στα πόδια του Κοκκινόλακου των Πηγών (Βρεσθενίτσας) Άρτας (Φράξος- πλαγιά Τσολάκη), όπου ο Αχελώος ή Άσπρος ή Ασπροπόταμος χωρίζει τους δυο νομούς χτίστηκε το 1514-1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».

Έζησε για 434 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και μανιασμένες κατεβασιές του Άσπρου και έπεσε κι αυτή θύμα του εμφυλίου στις 28 Μαρτίου του 1949.

Η γέφυρα ανατινάχθηκε το 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν.

Το ιστορικό γεφύρι χτίστηκε από το Μητροπολίτη των γεφυριών Βησσαρίωνα το Β΄ μητροπολίτη Λάρισας που δεν τον ενδιέφερε η υστεροφημία για αυτό και δεν έβαλε το όνομά του ως χορηγός παρά την ονόμασε «του Κοράκου» λόγω του ύψους της και «επειδή την ημέρα των εγκαινίων σταθείς εις το μέσον της γέφυρας και ερωτών: "πώς με βλέπετε;", οι μαστόροι του απήντησαν: σαν κόρακα, αυτός τους είπε: "ε, τότε γέφυρα του Κοράκου να είναι το όνομά της"».

Οι περιοχές Αργιθέας και Τετραφυλλίας και γενικότερα οι νομοί Καρδίτσας - Άρτας, αν και συνορεύουν, αποκόπηκαν ώς το 1961, οπότε και κατασκευάσθηκε η σημερινή αμαξογέφυρα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικές ημερίδες, με θέμα την προώθηση του ζητήματος για την ανακατασκευή του γεφυριού.

Με το σκεπτικό ότι η «αλυσίδα» πολιτισμού πρέπει να έχει όλους τους κρίκους της, μαζί με την ανακατασκευή του γεφυριού το αίτημα περιλαμβάνει την αναστήλωση των τουρκικών φυλακίων που υπήρχαν εκατέρωθεν της γέφυρας και την ανάδειξη της επιχωματωμένης Κουτσοκαμάρας, ενός μικρότερου γεφυριού στην περιοχή.

Το Κορακογιόφυρο, όπως είναι επίσης γνωστή η γέφυρα Κοράκου, δεν ήταν απλώς ένα πετρογέφυρο. Αποτελεί θρύλο, ιστορία, πολιτισμό. 

Η δε τέχνη και τεχνική του θεωρούνται αξεπέραστη. Ήταν κτισμένο πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης - Γόμφων - Αργιθέας - Αμβρακίας και είχε μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία. 

Ήταν η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, καθώς το άνοιγμα στην βάσης της ήταν 48 μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος της 26, το πλάτος της 2,30 ενώ η απόσταση από την μία άκρη έως την άλλη ήταν 80 μέτρα. Λέγεται ότι ειδικά τις μέρες της βαρυχειμωνιάς το πέρασμα της γέφυρας προκαλούσε φόβο και δέος. Μάλιστα, οι ηλικιωμένοι της περιοχής θυμούνται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, όσοι είχαν υψοφοβία τους έδεναν τα μάτια.

Τη γέφυρα φρουρούσαν δυο Κούλιες, όπως ονομάζονταν τα τουρκικά φυλάκια, η μία από την πλευρά της Αργιθέας και η δεύτερη στην πλαγιά κάτω από τις Πηγές της Άρτας. Στις Κούλιες, που ήταν πέτρινα διώροφα κτίρια υπηρετούσαν τούρκοι φύλακες, που επόπτευαν το πέρασμα και το προστάτευαν από δολιοφθορά.

«Η ανακατασκευή τέτοιων ιστορικών μνημείων αποτελεί πρόκληση για τη σύγχρονη Ευρώπη. Αφενός γιατί η τέχνη και η τεχνική που αφορά το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού και συνεπώς πρέπει να αναδειχθεί και να παραμείνει ως εξαιρετικά σημαντικό απόθεμα της ιστορικής συνέχειας, αφετέρου γιατί υπάρχει πάντα μια σημειολογική ερμηνεία στήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών που σχετίζονται με ιστορικά κτίσματα. Η σύνδεση μας με την τοπική και εθνική ιστορία και τα μηνύματα ενότητας και συνεργασίας που κομίζουν στη σύγχρονη πολυπολιτισμική Ευρώπη των λαών και των πολιτισμών» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  σαλιγκάρια | 27/03/2015 23:56
  Πριν περάσουν όλα τα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού η γέφυρα είχε γίνει στόχος αεροπλάνων, κυρίως, με στόχο να γκρεμιστεί και να εγκλωβιστούν. Όταν πέρασαν όλα τα τμήματα ανατινάχθηκε για να μην καταδιωχθούν. Κι εδώ το όνομα του στρατού που άνηκαν τα αεροπλάνα είναι αρκετά σαφές: «United States Air Force».
  Ανώνυμος / η
  απάντηση00
   
   
  Γεφυρα Κοράκου | 06/02/2015 22:30
  Ανατίναξε τήν γέφυρα ο Δημοκρατικός Στρατός !! Σέ λίγο θά γράφετε ότι ηταν ο ""Στρατός του Ελέους "" Ο άλλος στρατός τι στρατός ήταν κομμουνιστικός;; Πλέρια δημοκρατία είχανε.Απο τήν πολλή δημοκρατία γι'αυτό εξόντωσαν τόν Ελληνικό Λαό . Καί μή μάς πείτε περί φασισμού καί ναζισμού γατί τά ""Δημοκρατικά Σοβιέτ "" μάς εξόντωσαν Καί όχι ναζιστές καί φασίστες στή Ρωσία. Τά εγκλήματα τού κομμουνισμού καί η αχαριστία τους κατά τών Ελλήνων τής Κριμαίας πού ενώ πολεμίσαμε μαζί τους καί στόν πόλεμο καί στήν αντίσταση κατά τών Γερμανών μας εξόντωσαν στήν Σιβηρία Πολύ θά ηθελα νά περνούσατε αυτά πού πέρασαν οι δικοί μας πού επιβίωσε μόνο τό δέκα τοίς εκατόν γιά νά συνετισθήτε.
  dika@windtools.gr
  απάντηση24
   
   
  «δημοκρατικός» εκείνος ο στρατός; | 31/03/2013 12:42
  Το «δημοκρατικός στρατός» τρόπος του λέγειν,οι λεβέντες που τον συγκροτούσαν είχαν στο μυαλό τους μια κομμουνιστική δικτατορία φασιστικού είδους.
  Θανάσης
  απάντηση45
   
   
  Το μόνο που ξέρουν... | 28/03/2013 07:16
  Καταστροφές, το μόνο που ξέρουν να κάνουν οι κομμουνιστές...
  Νέος ιστορικός
  απάντηση87
   
   
  Νιρβανα | 27/03/2013 17:49
  Ποιητικα αν ειχε καταστραφει απο τον στρατο, θα ηταν οι μοναρχοφασιστες που εκαναν το ΕΓΚΛΗΜΑ της καταστροφης του ιστορικου γεφυριου, επειδη ομως ετσι απλα καταστραφηκε απο τον δημοκρατικο στρατο, η επικρατουσα πνευματικη νομενκλατουρα, στον μεσα σε θολους καπνους νιρβανα της περναει ξοφαλτσα το θεμα.
  ΧΜ
  απάντηση4725
   
   
  Να πληρωσει το ΚΚΕ | 27/03/2013 17:23
  Να βαλουν το ΚΚΕ να πληρωσει το λογαριασμο απο τα μαυρα λεφτα την Αλεκας.
  Κατσαπλιας
  απάντηση5525
   
-