από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 

Αντίδραση των καπνοβιομηχάνων στις νέες συσκευασίες των τσιγάρων

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την καθιέρωση ομοιόμορφων συσκευασιών με μεγάλες απωθητικές εικόνες
Αντίδραση των καπνοβιομηχάνων στις νέες συσκευασίες των τσιγάρων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αθήνα
Επιστημονικά ατεκμηρίωτη θεωρούν οι καπνοβιομήχανοι και οι καπνοκαλλιεργητές την πρόταση της Κομισιόν για τα προϊόντα καπνού, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την καθιέρωση ομοιόμορφων συσκευασιών με μεγάλες απωθητικές εικόνες.

«Οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιφέρουν σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας στη γεωργία, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και το εμπόριο προϊόντων καπνού» αναφέρουν σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς ο ΣΕΒ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης και η εταιρεία Παπαστράτος.

Σχετικά με τις νέες προειδοποιήσεις υγείας, οι οποίες προβλέπεται να καλύπτουν το 75% της επιφάνειας της συσκευασίας, οι καπνοβιομήχανοι θεωρούν ότι το μέτρο «οδηγεί στην κατάργηση κάθε διαφοροποίησης μεταξύ προϊόντων και τη στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Το επιχείρημα πάντως αυτό δεν έπεισε τη δικαιοσύνη της Αυστραλίας, η οποία έγινε πέρυσι η πρώτη χώρα του κόσμου που επιβάλλει ομοιόμορφες συσκευασίες τσιγάρων με εικόνες κατεστραμμένων οργάνων ασθενών.

Απωθητικές εικόνες έχουν εξάλλου επιβληθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι καπνοβιομήχανοι τάσσονται επίσης κατά της κατάργησης των τσιγάρων slim, τα οποία αντιστοιχούν στο 13% της ελληνικής αγοράς και στο μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών, ωστόσο θεωρούνται παραπλανητικά από την Κομισιόν. Τάσσονται επίσης κατά της απαγόρευσης των τσιγάρων με γεύση μενθόλης, τα οποία πιστεύεται ότι ενθαρρύνουν τα παιδιά να αρχίσουν το κάπνισμα.

Η επιστολή ακόμα επικρίνει την Κομισιόν για την πρόταση απαγόρευσης ή αυστηρού ελέγχου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού.

Οι υπογράφοντες θεωρούν ότι η πρόταση είναι επιστημονικά ατεκμηρίωτη, αντιβαίνει στις αρχές της αναλογικότητας και τις επικουρικότητας.

Η πρόταση της Κομισιόν πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο των Υπουργών και, εφόσον εγκριθεί, θα ισχύσει από το 2015 το νωρίτερο.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    keep on smoking | 15/02/2013 02:08
    Yes they are right keep on smoking to help the economy. The state gets a fair amount of tax out of this. By the way get some health insurance too. You do not want the rest of us to have to pay for your medical bills. We should encourage to smoke more in the parliament. With a bit of luck, we may manage to retire most of the MPs early. Keep on smoking like there is no tomorrow!
    Smoker
    απάντηση00