«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να είμαι ο πρώτος πρόεδρος του νέου Συμβουλίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου» δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, το μεσημέρι ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Ρίτσαρντ Χάντερ στην πρώτη κοινή συνέντευξη του με τον πρύτανη του Ιδρύματος Γιάννη Μυλόπουλο και τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Βασίλη Ταρλατζή.
Ο κ. Χάντερ δήλωσε ότι έρχεται στην Ελλάδα τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο και αγαπά ιδιαίτερα την χώρα μας. Στην Ελλάδα αισθάνομαι «at home» (στο σπίτι μου), όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο άρτι εκλεγείς πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ δήλωσε ακόμη ότι γνωρίζει κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρα μας, αλλά έχει πολλά ακόμα να μάθει. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το νέο μοντέλο διοίκησης των ελληνικών πανεπιστημίων με τα Συμβούλια Διοίκησης είναι πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Όπως δήλωσε, προτεραιότητα για το Συμβούλιο του ΑΠΘ είναι η εκπαίδευση και η έρευνα, ενώ σχετικά με τις δικαστικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη απάντησε: «Διαβάζω κι εγώ εφημερίδες, όμως οι υποθέσεις δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου».
Για τα κρούσματα βίας εναντίον μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο κ. Χάντερ σχολίασε ότι «δεν έχουν θέση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος για άσκηση του μυαλού και όχι βίας».
Τέλος για το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας απάντησε ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν ακόμα στα χέρια τους τις προτάσεις του υπουργείου, ώστε να έχουν σαφή άποψη.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Μυλόπουλος καλωσόρισε τον κ. Χάντερ και δήλωσε ότι «ότι εκλογή μιας τόσο διακεκριμένης και σημαντικής προσωπικότητας στη συγκεκριμένη θέση είναι εξαιρετικά σημαντική για το πανεπιστήμιό μας».
«Πολύ δε περισσότερο, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν καθηγητή που διδάσκει την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό και γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγματικότητας» πρόσθεσε ο κ. Μυλόπουλος.
«Όπως γνωρίζετε, το Πανεπιστήμιο σήμερα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά και ένα μεγάλο πρόβλημα φυσιογνωμίας στην νέα εποχή που έρχεται» είπε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου.
«Η πανεπιστημιακή κοινότητα ενωμένη υποστηρίζει τους θεσμούς της και αγωνίζεται συντεταγμένα για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης που έχει μπει πλέον και στο πανεπιστήμιο», παρατήρησε ο κ. Μυλόπουλος αναφερόμενος στο «κλίμα πόλωσης που δημιουργήθηκε στα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια, το οποίο υπήρξε προϊόν μιας άλλης πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας», όπως σχολίασε.
«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, έθεσε ως στόχο, τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, την ακαδημαϊκή αναβάθμιση του Ιδρύματος. Ήδη στις πρώτες συνεδριάσεις της, ξεκίνησε η συζήτηση για την εσωτερική αναδιάρθρωση των ακαδημαϊκών μονάδων του ΑΠΘ» είπε ο κ. Μυλόπουλος.
Αναφέροντας ότι οι τρεις πόλοι διοίκησης στο πανεπιστήμιο (Συμβούλιο Ιδρύματος –Σύγκλητος –Πρυτανεία) έχουν καθορισμένες αρμοδιότητες, επισήμανε ότι «η καλή και ισορροπημένη συνεργασία τους θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται τα πανεπιστήμια για να επιβιώσουν και να κυριαρχήσουν στη νέα εποχή».

Παρατήρησε μάλιστα ότι «παρότι τα μέλη του Συμβουλίου δεν έχουν ακόμα διοριστεί, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ΦΕΚ, ήδη γίνονται προπαρασκευαστικές συναντήσεις εργασίας, ώστε να μεταβούμε ευκολότερα στη νέα διοίκηση».
«Οι νέοι θεσμοί στη διοίκηση σηματοδοτούν την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα προς την έρευνα, την εξωστρέφεια και το διάλογο» είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του νέου Συμβουλίου κ. Ταρλατζής.

Ο Σύνδεσμος καθηγητών ΑΠΘ
Επιστολή για το θέμα της εκλογής του νέου Συμβουλίου του Ιδρύματος έστειλε στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και ο Σύνδεσμος καθηγητών ΑΠΘ.
«Η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ, η οποία πρόσφατα έζησε έκρυθμες καταστάσεις με την πολύμηνη απεργία των λεγόμενων εργολαβικών υπαλλήλων, ανησυχεί σφοδρά για την μεγάλη καθυστέρηση στην τυπική επικύρωση διορισμού του Συμβουλίου, η οποία έπρεπε εδώ και καιρό να έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ» αναφέρεται στην επιστολή.
«Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το ΑΠΘ αντιμετωπίζει, πέρα από την οδυνηρή προσαρμογή στα δεδομένα της κρίσης, σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας σε ζωτικούς τομείς, όπως η φύλαξη και η καθαριότητα. Εν όψει της ανάληψης καθηκόντων από το νέο Συμβούλιο του ΑΠΘ, η σημερινή διοίκηση δεν μπορεί να δεσμεύσει το ΑΠΘ με αποφάσεις, χωρίς την επίσημη έγκριση του Συμβουλίου του Ιδρύματος.

»Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι δυνητικά πολύ σοβαρό ζήτημα για τις αναμενόμενες εξελίξεις, που ενδέχεται να οξύνουν τα προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Επιπρόσθετα, αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ανάληψη εκ μέρους του Συμβουλίου της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση του νέου ΝΠΙΔ διαχείρισης των πόρων και για την σύνταξη του Οργανισμού του Ιδρύματος» καταλήγει η επιστολή.