Ολοκληρώθηκε η απογευματινή συγκέντρωση στα Προπύλαια που διοργανώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η αντιεξουσιαστική κίνηση. Μετά τη συγκέντρωση οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια και ξεκίνησαν επεισόδια στην Εμμανουήλ Μπενάκη, στους γύρω δρόμους και στην πλατεία εξαρχείων. Στις 9 το βράδυ έγινε μνημόσυνο στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 15χρονος μαθητής.

00.07 69 προσαγωγές και 15 συλλήψεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της Πέμπτης.

23.34 Τέσσερις πολίτες μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ, τραυματισμένοι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

23.03 Πληροφορίες ότι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρεμποδίστηκε από τα ΜΑΤ να παραλάβει τραυματία από την Σπ.Τρικούπη.

22.48 Αδειασε από διαδηλωτές, μετά από επιχείρηση της αστυνομίας, η πλατεία Εξαρχείων. Ηρεμία αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας.

22.28 Επίθεση των διαδηλωτών σε δύο φωτορεπόρτερ, άνδρα και γυναίκα, στη συμβολή των οδών Σουλτάνη και Στουρνάρη προκειμένου να πάρουν τις μηχανές τους. Από τη φωτορεπόρτερ πήραν τη φωτογραφική της μηχανή.

22.06 Πετροπόλεμος στις αρχές της Στουρνάρη, ρίψη μαρμάρων ακόμα και γλάστρες εναντίον των αστυνομικών. Η αστυνομία απαντά με χημικά και κρότου-λάμψης.

22.05 Επιχείρηση της αστυνομίας στην κάτω πλευρά της πλατείας.

21.59 Πενηνταέξι προσαγωγές και έξι συλλήψεις από το πρωί έως στις δέκα το βράδυ.

21.35 Προσαγωγές από την αστυνομία

21.31 Επεισόδια στην Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας. Μολότωφ στην Μπουμπουλίνας. Καταδίωξη προς την επάνω πλευρά της πλατείας. Μολότωφ και στην Νοταρά.

21.14 Περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων επεισόδια.

21.09 Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη έφτασε στην Καμάρα

21.06 Πετροπόλεμος στην κάτω μεριά της πλατείας Εξαρχείων. Δακρυγόνα στην πλατεία.

21.00 Αρχισε το μνημόσυνο για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

20.55 Επεισόδια στην κάτω πλευρά της πλατείας, στις αρχές της οδού Στουρνάρη.

20.55 Κλειστά τα περισσότερα καταστήματα περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων.

20.50 Ο «Αίαντας» (υδροβόλο όχημα) αυτή τη στιγμή στις οδούς Τζωρτζ και Στουρνάρη, επί της Τζωρτζ.

20.47 Αρκετός κόσμος στην πλατεία Εξαρχείων και στα γύρω στενά.

20.46 Ανοιξαν οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.

20.43 Ενταση και στην Αραχώβης.

20.42 «Σύγκρουση» στην οδό Στουρνάρη. Στις 21.00 Τζαβέλα και Μεσολογγίου το μνημόσυνο στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

20.34 Στην Σπύρου Τρικούπη ένα νέο μέτωπο. Υπό έλεγχο, προς το παρόν, η κατάσταση.

20.29. Σύμφωνα με την αστυνομία από το πρωί έχουν γίνει 35 προσαγωγές και 3 συλλήψεις.

20.27. Νέο μέτωπο στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.

20.26 Εστίες έντασης στα στενά των Εξαρχείων.

20.22 Χημικά και κρότου λάμψης στην πλατεία Εξαρχείων.

20.21 Τζαβέλα και Μπενάκη στο ύψος της πλατείας Εξάρχειων εστίες έντασης.

20.19 Η διμοίρια των ΜΑΤ που ήταν Σόλωνος και Εμμανουήλ Μπενάκη υποχώρησε προς την Ακαδημίας.

20.17 Μόλις δόθηκε στην κυκλοφορία η Πανεπιστημίου και η Ακαδημίας.

20.16 Πυροσβετικό όχημα προσπάθησε να προσεγγίσει στην Εμμανουήλ Μπενάκη αλλά γύρισε πίσω.

20.10 Διμοιρία των ΜΑΤ προσπαθεί να «μπει» στην Μπενάκη και να απωθήσει τους διαδηλωτές.

20.09 Οι αστυνομικοί ανταποδίδουν με κρότου-λάμψης και με χημικά. Οι φωτιές στους κάδους κατά μήκος της Μπενάκη έχουν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνυκτική.

20.06 Κροτίδες, πέτρες, κομμάτια μαρμάρου εναντίον των αστυνομικών στην Μπενάκη.

20.05 Δύο μολότωφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών στην Μπενάκη και Σόλωνος

19.56 Σόλωνος και Μπενάκη καμμένοι κάδοι και φωτιές.

19.53 Ενταση στην Εμμανουήλ Μπενάκη.

19.50 Διαδηλωτές έστριψαν και από τη Χαριλάου Τρικούπη.

19.46 Το μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συνεχίζει την πορεία προς την Ομόνοια.

19.41 Ορισμένοι διαδηλωτές στρίβουν από την Εμμανουήλ Μπενάκη με κατεύθυνση προς τα Εξάρχεια.

19.39. Η πορεία κατεβαίνει προς την Ομόνοια.

19.34 Η πορεία επέστρεψε στα Προπύλαια.

19.22 Συνοδεύομενο από διμοιρίες των ΜΑΤ το πρώτο μπλοκ έχει ανέβει στην πάνω πλευρά του Συντάγματος και κατευθύνονται προς τα Προπύλαια.

18.59 Πλησιάζει στο Σύνταγμα η πορεία.

18.53 Το πρώτο μπλοκ της πορείας έχει σταματήσει στο ύψος της οδού Αμερικής. Διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί στην επάνω και κάτω πλευρά της Πλατείας αλλά και κατά μήκος της οδού Γεωργίου Α’, μπροστά από τα ξενοδοχεία, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό τείχος εκατέρωθεν της οδού ώστε η διαδήλωση να μην σταματήσει και να μην κατευθυνθεί προς την πλατεία.

18.52 Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα επεισόδια στα Προπύλαια πριν λίγο, έγιναν γιατί ομάδα νεαρών επεχείρησε να «εγκλωβίσει» τροχονόμο που βρίσκονταν στο σημείο και ως εκ τούτου χρειάστηκε επέμβαση των στυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα, επίσης, με τις πρώτες εκτιμήσεις στην διαδήλωση παίρνουν μέρος περί τα 1000 άτομα.

18.42. Ξεκίνησε ο κύριος όγκος της πορείας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Σταδίου. Ολο το κέντρο κλειστό.

18.33 Μολότωφ έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Ρίψη χημικών από την αστυνομία

18.21 Οι πρώτοι συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια έχουν κλείσει την οδό Πανεπιστημίου. Στη Σταδίου, μέχρι στιγμής, η κίνηση διεξάγεται κανονικά, όπως και στην οδό Ακαδημίας.

Η πρωινή συγκέντρωση

Ολοκληρώθηκε η πορεία μαθητών και φοιτητών που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Περί τα 1500 άτομα έφθασαν λίγο μετά τις 13:00 στo Σύνταγμα μέσω της οδού Σταδίου και ανέβηκαν την Γεωργίου Α΄ ενώ δεξιά και αριστερά βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις.

Η πορεία δεν σταμάτησε στο Σύνταγμα – στο οποίο είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την ΕΛ.ΑΣ που είχε αποκλείσει την πλατεία με συνέπεια οι μαθητές σε συνεχή πορεία να επιστρέψουν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ενταση υπήρξε στο τέλος της πορείας στην Ομόνοια, όταν επιχειρήθηκε από τους αστυνομικούς να συλλάβουν μαθητή, ενώ ακολούθησε καταδίωξη προς την οδό Πατησίων και την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου.

Μετά το τέλος της πορείας, στην περιοχή των Εξαρχείων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών όταν νεαροί έριξαν δύο μολότοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ.

Συνολικά η αστυνομία προχώρησε σε 19 προσαγωγές και τρεις συλλήψεις. Επίσης, δυο συλλήψεις έγιναν και στην περιοχή του Χαλανδρίου, όταν σημειώθηκε ένταση σε πορεία μαθητών από τα τοπικά σχολεία. Μικροζημιές υπέστησαν και δύο ΑΤΜ τραπεζών.

Στη Θεσσαλονίκη, ένταση επικράτησε έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου κατέληξε πορεία μαθητών με πετροπόλεμο και ρίψη μολότοφ. Μικροένταση λίγο αργότερα και στη περιοχή του Συντριβανίου. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εννέα προσαγωγές και ήδη κάποιοι εκ των προσαχθέντων αφήνονται σταδιακά ελεύθεροι.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πορεία που έγινε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πήραν μέρος μαθητές και φοιτητές χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, ενώ διακριτική ήταν η παρουσία της αστυνομίας .

Η δολοφονία Γρηγορόπουλου
Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος είχε βρει τον θάνατο από σφαίρα από το υπηρεσιακό όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Τις επόμενες μέρες ακολούθησαν πορείες διαμαρτυρίας με ταραχές και επεισόδια.
Ο ειδικός φρουρός καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το μεικτό ορκωτό δικαστήριο της Αμφισσας τον Οκτώβριο του 2010. Ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο έτερος ειδικός φρουρός που ήταν παρών στο περιστατικό καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο του 2011 καθώς πέτυχε την αναστολή της ποινής του επικαλούμενος ανεπανόρθωτη βλάβη.
Στις 17 Οκτωβρίου 2010 η μητέρα του Αλέξη, Τζίνα Τσαλικιάν, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στο «Βήμα», πέντε μέρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, μίλησε για τους ενόχους και την υποχρέωσή της να κρατήσει τη μνήμη του γιού της ζωντανή.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη