Την ανησυχία τους για «την στροφή της ελληνικής πολιτείας σε συντηρητικότερες και συχνά ρατσιστικές πρακτικές» , όσο και την απόφαση τους για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου προκειμένου να προχωρήσουν σε ενέργειες για να προστατευόσουν τα δικαιώματα τους, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι 20 κοινοτήτων από χώρες της Ασίας και της Αφρικής αλλά και 3 οργανώσεις που εκπροσωπούν μετανάστες από χώρες της Αφρικής.

«Κάποτε συζητάγαμε για θέματα όπως ευκολότερες διαδικασίες νομιμοποίησης. Αυτή τη στιγμή αυτό μπορεί να θεωρηθεί έως και δευτερεύον. Ο μετανάστης κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή είτε να περάσει το βράδυ του στο αστυνομικό τμήμα ακόμα και αν έχει πάνω του τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα, είτε ακόμα χειρότερα να βρεθεί χτυπημένος από ακροδεξιές ομάδες.

Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά ρατσιστικής βίας και η ελληνική πολιτεία δεν κάνει τίποτα για αυτό» είπε ο Σαΐντ Αλντουγάν από το Κουρδιστάν ο οποίος ζει στη χώρα μας περίπου 27 χρόνια. Κάλεσε επίσης φορείς όπως συνδικάτα αλλά και τα κόμματα της αριστεράς να συμπαρασταθούν στους μετανάστες οι οποίοι αποτελούν «ένα κομμάτι της ελληνικής εργατικής τάξης». Επιπλέον συμπλήρωσε πως μέσα στις προθέσεις των μεταναστευτικών οργανώσεων είναι η γνωστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε θεσμούς όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση που αφορά την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, όπως ήταν φυσικό, μονοπώλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης. «Αν και με τον νόμο αυτό η διαδικασία απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας παρέμενε δύσκολη, παρόλα αυτά αποτελούσε ένα πρώτο βήμα» σχολίασε η Άουα Σάνκο από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών. Και τα τρία παιδιά της έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο μάλιστα φοιτά στην ανώτερη εκπαίδευση «και όμως αδυνατούν να πολιτογραφηθούν ως Έλληνες. Την ίδια στιγμή η ανανέωση της άδειας παραμονής για τους νόμιμους μετανάστες εξαρτάται από τον αριθμό των ενσήμων τους. Σε μια χώρα με την ανεργία σε αυτά τα ύψη, ακόμα και άνθρωποι που βρίσκονται δεκαετίες στη χώρα κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς χαρτιά. Και βέβαια δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τους Έλληνες εργαζόμενους, όπου οι εργοδότες δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους», τόνισε.

«Πρέπει να γίνει σαφές πως οι μετανάστες δεύτερη γενιάς δηλαδή τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν έχουν κάποια άλλη πατρίδα. Νιώθουν την Ελλάδα πατρίδα τους, δεν σκοπεύουν να πάνε οπουδήποτε αλλού. Είναι τελείως λάθος να αντιμετωπίζονται από την ελληνική πολιτεία ως ξένοι, ειδικά μάλιστα όταν η χώρα αντιμετωπίζει και πρόβλημα υπογεννητικότητας» είπε από την πλευρά του ο Νικόδημος Μαϊνα – Κίνουα που ζει στη χώρας εδώ και 25 χρόνια και είναι συντονιστής της οργάνωσης Asante.
Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν και η Βασιλική Κατριβάνου και η Αφροδίτη Σταμπουλή, βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο υπουργός δημόσιας τάξης επιλέγει να αγνοεί της ερωτήσεις μας στο Κοινοβούλιο όσον αφορά ζητήματα ρατσιστικής βίας» σχολίασε η κυρία Κατριβάνου ενώ επεσήμανε την αντίθεση του κόμματος του στην αλλαγή του νόμου Ραγκούση. «Θεωρούμε ότι ήταν ένα πρώτο βήμα για την λύση του ζητήματος της απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας σε ανθρώπους που τη δικαιούνται. Νομίζω η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον νόμο δεν έχει σχέση με το γεγονός πως ευκολύνει την απόδοση ιθαγένειας. Είναι λίγοι άνθρωποι έχουν πάρει την ελληνική ιθαγένεια τον συγκεκριμένο νόμο. Απλά η κυβέρνηση επιμένει για ιδεολογικούς λόγους, είναι προσκολλημένη στο «Δίκαιο του Αίματος»».