Τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταλαμβάνει ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ύστερα από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη την οποία αποδέχθηκε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα, προάγονται στον βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου οι αρεοπαγίτες κ. Σπυρίδων Ζιάκας, κ. Χαράλαμπος Δημάδης, κ. Βασίλειος Λυκούδης και κ. Γεώργιος Γιαννούλης, ενώ η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κυρία Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη προάγεται στον βαθμό της αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η «λογική» των προαγωγών βασίζεται αποκλειστικά στη σειρά αρχαιότητας. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρουπακιώτης είχε δεσμευθεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, για το γεγονός ότι οι πολιτικές αναφορές των δικαστικών λειτουργών δεν θα αποτελέσουν ούτε κριτήριο επιλογής τους, ούτε κριτήριο αποκλεισμού τους.

«Αποδείξαμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «ότι εμπράκτως σεβόμαστε την εσωτερική αυτονομία της Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε, δε, ότι και οι δικαστές θα συνεχίσουν με υψηλότερο αίσθημα ευθύνης την προσφορά των υπηρεσιών τους στην κοινωνία».