Δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και πάντως σε δηλητηρίαση με τοξική ουσία, όπως εκτιμούσαν ορισμένοι, ο θάνατος του 39χρονου υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη. Σε αυτό το συμπέρασμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος» φαίνεται να καταλήγουν οι αρμόδιοι ιατροδικαστές που εξέτασαν δείγματα της σορού του άτυχου υπαλλήλου, ύστερα από εκταφή που πραγματοποιήθηκε προ τεσσάρων μηνών.

Σε δείγματα τριχών και οστών που ελήφθησαν δεν φαίνεται να έχει ανιχνευθεί καμμά δηλητηριώδης ή τοξική ουσία, όπως ανέφεραν απόψεις που είχαν διατυπώσει συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη. Ετσι φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις αστυνομικών και δικαστικών αρχών ότι ο θάνατος του 39χρονου οφειλόταν σε αυτοκτονία. Για την τυχόν ανίχνευση τοξικών ουσιών σε τρίχες και οστά χρησιμοποιήθηκε ειδική φασματομετρική μέθοδος του Εργαστηρίου Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης -με προϊστάμενο τον κ. Αριστείδη Τσατσάκη-, η ίδια που εφαρμόστηκε για τον εντοπισμό δηλητηριωδών ουσιών στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, αλλά και στην εκταφείσα σορό του Ναπολέοντα!

Ο 39χρονος Κώστας Τσαλικίδης, σχεδιαστής δικτύου και διευθυντής τεχνολογίας της εταιρίας Vodafone, είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005. Έντεκα μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2006, δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για το «σκάνδαλο των υποκλοπών» σε βάρος μελών της κυβέρνησης και άλλων προσώπων, μέσω παράνομου λογισμικού συνακρόασης -της ίδιας εταιρείας- το οποίο διαγράφηκε, λίγες μέρες πριν από το θάνατο του Τσαλικίδη. Για τις συνθήκες θανάτου του είχε συνταχθεί το 2006 πολυσέλιδο πόρισμα του τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών (νυν προϊσταμένου του ΣΔΟΕ) κ. Ιωάννη Διώτη, στο οποίο μιλούσε εξαρχής για απονενοημένο διάβημα του άτυχου υπαλλήλου.

Η δικογραφία της υπόθεσης έχει ανασυρθεί και εξετάζεται από τον εισαγγελέα κ. Χαρ. Λακαφώση, μετά από σχετικό αίτημα της οικογένειας του εκλιπόντος, που έγινε δεκτό. Τον Απρίλιο του 2012 ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για την εκταφή, ώστε να διενεργηθούν νέες τοξικολογικές εξετάσεις και ακτινοσκοπήσεις, ενώ η σχετική έρευνα ανατέθηκε στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

Στην αίτησή της, η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη επικαλείτο έρευνα του ιατροδικαστή Στίβεν Καρτς, καθηγητή της ιατροδικαστικής στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, πρώην ιατροδικαστή στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, στην οποία αναφέρει ότι «η υπόθεση της αυτοκτονίας πρέπει μάλλον να αποκλειστεί» και επίσης πως «εκείνη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση δείχνει κατά πολύ ισχυρότερη, με πιθανότερο μηχανισμό θανάτωσης του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη την χρήση κάποιας τοξικής ουσίας και την, εν συνεχεία, ακούσια απαιώρησή του, μετά την εξουδετέρωσή του».

Στο σχετικό αίτημά τους οι συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη παρατηρούσαν επιπλέον ότι ο θάνατός του «υπήρξε κραυγαλέα περίπτωση σκηνοθετημένης αυτοκτονίας, δηλαδή δολοφονίας, που επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί ως εμφανιζόμενη αυτοκτονία».

Μετά από αυτά η μελέτη της σορού του Κ. Τσαλικίδη με στόχο την αναζήτηση νέων στοιχείων για την οριστική επιβεβαίωση ή διάψευση αυτών των θεωριών ανατέθηκε στην επιστημονική ομάδα του κ. Τσατσάκη, ο οποίος προ μερικών ημερών εξελέγη πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Επιστημονικής Ενωσης Τοξικολογικών Εταιρειών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κρήτης έχει πραγματοποιήσει σειρά ερευνών με την χρήση της επονομαζόμενης φασματογραφίας μάζας και την υγρή χρωματογραφία για την ανίχνευση τοξικών – ναρκωτικών ουσιών σε σορούς ατόμων, οι συνθήκες θανάτου των οποίων δεν είχαν διευκρινισθεί πλήρως. Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες από ιατροδικαστές, «από τα συμπεράσματα του εργαστηρίου της Κρήτης φαίνεται μέχρι στιγμής να μην εντοπίζεται κάποια ύποπτη χημική ουσία στον οργανισμό του Κ. Τσαλικίδη».