Με μαζικές παραιτήσεις απειλούν δήμαρχοι στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των δαπανών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό έγινε γνωστό στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, την προηγούμενη Τρίτη το απόγευμα, στη οποία μετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στη συνεδρίαση, αν και επιβεβαιώθηκε η διάθεση για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, ο υπουργός Εσωτερικών απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση για το ότι δεν θα γίνουν περαιτέρω περικοπές στα οικονομικά των δήμων, αναμένοντας τη σχετική απάντηση του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει το πιο αποτελεσματικό, σύγχρονο και έτοιμο δίκτυο που μπορεί να στηρίξει την κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά και ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπουργείο Εσωτερικών μπορούν μαζί να μπουν μπροστά στον πόλεμο κατά της φτώχειας.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά, ο υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε ότι οι δήμοι έχουν υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές της τάξης του 60% και έκανε γνωστό ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και περιμένει απάντηση.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, την ΚΕΔΕ ότι θα αποδοθεί εντός του έτους στους δήμους η τέταρτη δόση των παρακρατηθέντων και ότι ήδη έχει υπογράψει ο ίδιος ΚΥΑ για απόδοση της ΣΑΤΑ και ότι περιμένει την υπογραφή και άλλων συναρμόδιων υπουργών για να προχωρήσει η εκταμίευση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση εξετάζει την άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των δημάρχων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης στην ομιλία του υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι οι δήμοι της χώρας βρίσκονται ένα στάδιο πριν την κατάρρευση. Ζήτησε, ως εκ τούτου, μια ξεκάθαρη τοποθέτηση σε ότι αφορά τις περικοπές.

Ο κ. Ασκούνης κατέστησε σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική κρίση, αφού οι επιχορηγήσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων έχουν μειωθεί κατά 50% την τελευταία τριετία, η ΣΑΤΑ κατά 55%, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το ποσό των 2,7 δις ευρώ για επιχορηγήσεις των δήμων για το 2012, αποτελεί κόκκινη γραμμή. Είναι το ελάχιστο ποσό για να καλύψουμε το σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών των δήμων». Επίσης από τα χρήματα των ΚΑΠ του 2012 έχουν παρακρατηθεί συνολικά 184 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν υποχρεώσεις της κεντρικής κυβέρνησης του 2011 και πιο συγκεκριμένα δαπάνες προνοιακών επιδομάτων, μεταφορά μαθητών και μισθώματα σχολικών μονάδων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και της συγχώνευσης υπηρεσιών και οργανισμών είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ήδη προχωρήσει από το 2010 σε πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα αναδιαρθρώσεις με βάση το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Συγκεκριμένα μειώθηκαν οι δήμοι από 1034 σε 325, τα ΝΠΔΔ από 4.300 σε 520 (-88%) οι ΔΕΥΑ από 230 σε 126 (-45%) και οι λοιπές επιχειρήσεις των δήμων από 1350 σε 492 (-81%).

Αναφερόμενος δε στις αμοιβές των αιρετών, που και πάλι έχουν τεθεί στο στόχαστρο για περαιτέρω μειώσεις, ο Κ. Ασκούνης τόνισε ότι οι δαπάνες για τις αμοιβές των αιρετών το 2010 ήταν 135 εκ. ευρώ και το 2012 74 εκ. ευρώ, για το δε 2013 προβλέπεται ήδη περαιτέρω μείωση στα 62 εκ. ευρώ. Δηλαδή σε σχέση με το 2010 η μείωση του κόστους του πολιτικού προσωπικού είναι της τάξης του 54%.

«Ζητάμε ίση μεταχείριση σε σχέση με άλλους φορείς της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. «Ας προχωρήσει η Κυβέρνηση σε αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και μειώσεις και τότε να συζητήσουμε. Αυτό που ισχυρίζονται όλοι οι δήμοι της χώρας είναι πολύ απλό. Εάν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων».
Κατά τη συνεδρίαση δήμαρχοι που μετέχουν του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των δαπανών για την τοπική αυτοδιοίκησης απειλώντας μάλιστα να προχωρήσουν σε μαζικές παραιτήσεις από τη θέση τους. «Να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μαζικές παραιτήσεις δημάρχων στις αρχές του φθινοπώρου», υπογράμμισαν με νόημα.