Την είσοδο του ελληνικού κρασιού σε αγορές τρίτων χωρών, όπως αυτές των ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσίας, Κίνας, Ελβετίας, συνεπάγεται η σειρά αποφάσεων που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Χάρη σε 21 νέα προγράμματα, αλλά και την ανανέωση 24 που ήδη «τρέχουν», ως μέρος του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, το ελληνικό κρασί ταξιδεύει πλέον σε καινούργιες αγορές και αναβαθμίζει την εικόνα του, εδραιώνοντας παράλληλα τη θέση του στις παραδοσιακές αγορές.

Το μέτρο «Προώθηση Οίνων σε αγορές τρίτων χωρών», στο οποίο εντάσσονται τα παραπάνω προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 36,3 εκατ. € για την περίοδο 2010-2013, είναι συγχρηματοδοτούμενο κατά 50% από κοινοτικούς πόρους, 30% από εθνικούς ενώ 20% καλύπτεται από ιδία συμμετοχή των δικαιούχων.

Η προώθηση των οίνων στις αγορές τρίτων χωρών γίνεται σύμφωνα με το «Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης και Προβολής του Ελληνικού Κρασιού», που εκπονήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), με την συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στους δικαιούχους του μέτρου περιλαμβάνονται η Ε.Δ.Ο.Α.Ο., ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.), καθώς και οινοποιητικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές και συνεταιριστικές. Λόγω της σημασίας του κοινού προγράμματος της Ε.Δ.Ο.Α.Ο. και του ΟΠΕ, το οποίο αφορά την οριζόντια προώθηση των ελληνικών οίνων, η συνολική επιλέξιμη δαπάνη (του εν λόγω προγράμματος) αποτελεί περίπου το 25% του συνολικού προϋπολογισμού.

«Ο αμπελοοινικός τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της αγροδιατροφικής μας πολιτικής και ο οίνος ένα σημαντικό αγροτικό προϊόν για τη χώρα μας, που δίνει τον τόνο της εξωστρέφειας που πρέπει να αποκτήσουμε για όλη μας την αγροτική παραγωγή», επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός κ. Τσαυτάρης. «Στρατηγική μας επιλογή είναι η ανάδειξη και προώθηση των ελληνικών οίνων, που έχουν ταυτότητα και ποιότητα, άμεσα συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής τους».