από metereologos.gr
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
 
 

Πόλεμος για τα... φωνήεντα

Τι λέει για το θέμα ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης
Πόλεμος για τα... φωνήεντα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Πόλεμος για τα φωνήεντα» ξέσπασε στο χώρο της εκπαίδευσης. Το θέμα ξεκίνησαν δάσκαλοι από την Ανατολική Αττική οι οποίοι κατήγγειλαν ότι στο νέο βιβλίο «Νέα Ελληνική Γραμματική», για την Ε' και ΣΤ' δημοτικού αντικαταστάθηκαν γράμματα από φθόγγους.

Ξέσπασε μάλιστα και διαδικτυακή «θύελλα», δεδομένης και της εθνικιστικής υπερβολής που ακολουθεί αντίστοιχα θέματα τις τελευταίες ημέρες, καθώς πολλοί ανήρτησαν σχόλια περί νόθευσης της ελληνικής γλώσσας με τη χρήση ανεπίτρεπτων νεωτερισμών.

Πάντως, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Παιδείας σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, η σύγχυση που δημιουργήθηκε αφορά την διαφορά μεταξύ φωνητικής και γραπτής διδασκαλίας της γραμματικής.

«Κανένα γράμμα δεν αφαιρείται ούτε παραλείπεται στο διδασκόμενο σχολικό εγχειρίδιο ''Νέα Ελληνική Γραμματική της Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού'' το οποίο χρησιμοποιείται από το 2010-11» επισημαίνει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Ι. Καζάζης.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, το οποίο αποτελεί τον κατά τον νόμο επιστημονικό σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας, σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:

Πρώτον, «τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, τα οποία χρησιμοποιούμε στον γραπτό λόγο είναι εικοσιτέσσερα (24). Επομένως κανένα γράμμα δεν αφαιρείται ούτε παραλείπεται στο διδασκόμενο σχολικό εγχειρίδιο».

Δεύτερον, «Οι φθόγγοι (ή ήχοι) που χρησιμοποιούνται στον προφορικό λόγο διακρίνονται σε φωνήεντα και σύμφωνα. Όπως διδάσκει ομόφωνα η επιστήμη της γλωσσολογίας (από τη μεγάλη ή «κρατική» Γραμματική Τριανταφυλλίδη του 1940 ως εκείνη των Κλαίρη -Μπαμπινιώτη του 2011), τα φωνήεντα, δηλαδή οι φωνηεντικοί φθόγγοι, είναι πέντε (5) (a, e, i, o, u), ενώ τα γράμματα, δηλαδή η γραπτή απόδοσή τους, είναι δώδεκα (12): επτά μονά γράμματα (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) και πέντε διγράμματα: τα ει, οι, υι (για τη γραπτή απόδοση του φθόγγου /i/), το αι (για την απόδοση του /e/), και το ου (για τη γραπτή απόδοση του /u/)».

Τρίτον, «σε πολύ παλαιότερες -προεπιστημονικές-- σχολικές γραμματικές συγχέονταν οι φθόγγοι (ό,τι προφέρουμε) με τα γράμματα (ό,τι γράφουμε). Αντίθετα, στην εν χρήσει σχολική «Νέα Ελληνική Γραμματική της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού», και η επιστημονική διάκριση ακουόμενων ήχων και γραφόμενων συμβόλων παρουσιάζεται με απλότητα και ακρίβεια, και η άσκηση των μαθητών στην ορθή γραφή είναι συστηματική και αναλυτική μέσα από σαφείς και κατάλληλες ασκήσεις.

Εδώ και η παραδοσιακή ιστορική ορθογραφία τηρείται (αυτή που επιβάλλει την ποιοτική και την αριθμητική διάκριση 'φθόγγων' και 'γραμμάτων') και η επιστημονική αλήθεια εκφράζεται στο ακέραιο».
Τέταρτον, «η επιστημονική ορθότητα αποτελεί τη μόνη βάση τόσο για την ορθή εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών, όσο και για την προάσπιση της Ελληνικής Γλώσσας.»

Το συγκεκριμένο βιβλίο προκηρύχθηκε το 2003. Το 2005 η συγγραφή του ανατέθηκε στη συγγραφική ομάδα: Ειρήνη Φιλιππάκη- Warburton, Μιχάλης Γιωργιαφέντης, Γεώργιος Κότζογλου, Μαργαρίτα Λουκά, ενώ εγκρίθηκε από το συντονιστικό συμβούλιο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου το 2008.

Παρέμβαση Μπαμπινιώτη

Στο θέμα παρενέβη σήμερα και ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτης.

«Πληροφορούμαι ότι έχει εγερθεί ζήτημα για το πόσα είναι τα φωνήεντα τής γλώσσας μας! Πέντε (5), όπως γράφει η νέα σχολική γραμματική (και η γραμματική Τριανταφυλλίδη ήδη από το 1940! και η δική μας επιστημονική γραμματική Κλαίρη -Μπαμπινιώτη 2011), ή επτά (7), όπως μαθαίναμε στις παλαιότερες σχολικές γραμματικές; » αναρωτιέται σε ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα ο κ. Μπαμπινιώτης.

Και συνεχίζει: «Επιστημονική γλωσσολογική απάντηση: τα φωνήεντα ως φθόγγοι είναι πέντε (a, e, o, i, u). Τα γράμματα με τα οποία τα γράφουμε είναι επτά (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) ή, ακριβέστερα, δώδεκα (12), αν προσθέσουμε τα διγράμματα ει, οι, υι (που χρησιμοποιούμε επίσης για τη γραπτή απόδοση τού φθόγγου i), το αι (για την απόδοση τού e) και το ου (για την απόδοση τού u). Ήτοι:

φθόγγος a = γράμμα α

φθόγγος e = γράμμα ε και δίγραμμα αι (επαινώ)

φθόγγος o = γράμματα ο και ω (χώρος)

φθόγγος i = γράμματα ι, η, υ (κυρία, τύπος) και διγράμματα ει, οι, υι (ειρηνικοί, υιός)

φθόγγος u = δίγραμμα ου (πού)

Στην παλαιότερη σχολική γραμματική -προτού αναπτυχθεί η φωνητική και η φωνολογία στην επιστήμη τής γλωσσολογίας- συγχέονταν οι φθόγγοι (οι ήχοι που προφέρουμε στη γλώσσα μας) με τα γράμματα (με τους τρόπους που παριστάνουμε στη γραφή μας τους ήχους, δηλ. τους φθόγγους).

Στη γλώσσα μας προφέρουμε πέντε (5) φωνηεντικούς φθόγγους, πέντε (5) φωνήεντα, αλλά έχουμε περισσότερα γράμματα, επτά μονογράμματα (7) και 5 διγράμματα για να δηλώνουμε στη γραφή των λέξεων τα 5 φωνήεντα: για τον φθόγγο /i/ (τον αποδίδω φωνητικώς) που προφέρουμε λ.χ. στη λέξη πύλη (για λόγους που συνδέονται με την ετυμολογία και την ιστορική ορθογραφία τής λέξης) χρησιμοποιούμε στη γραπτή απόδοση τής λέξης τα γράμματα υ και η. Για τον φθόγγο /i/ που προφέρουμε στη λέξη θείοι χρησιμοποιούμε τα διγράμματα ει και οι»

«Προσοχή! Είναι κρίμα -αν όχι ντροπή- να ξαναγυρίσουμε σήμερα στον 21ο αιώνα στα λάθη, δηλαδή στη σύγχυση φθόγγων και γραμμάτων ή, αλλιώς, στη σύγχυση προφοράς και γραφής, που γίνονταν στις παλαιότερες γραμματικές. Έχουμε τόσα άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε
» καταλήγει ο καθηγητής γλωσσολογίας.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Παραπλανητικές» οι επιθέσεις στο βιβλίο γραμματικής Ε'-ΣΤ' Δημοτικού 
Β. Πολύδωρας για φωνήεντα: «Πόλεμος! Γρηγορείτε συνέλληνες» 
Εικασία τα περί συρρίκνωσης της γλώσσας λένε οι συγγραφείς της Γραμματικής  
 
 
σχόλια (98)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Το βιβλίο "Ο πόλεμος των φθόγγων" | 27/09/2012 13:28
  http://www.captainbook.gr/book/182828/o-polemos-ton-fthoggon Το βιβλίο "Ο πόλεμος των φθόγγων" (εκδόσεις CaptainBook) αποτελεί συλλογή κειμένων που σκοπό έχουν να ανασκευάσουν τους ισχυρισμούς όσων άρχισαν να διαμαρτύρονται το καλοκαίρι του 2012 εναντίον μιας νέας σχολικής γραμματικής για τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού υποστηρίζοντας ότι εκεί έχουν καταργηθεί γράμματα και ότι έτσι προλειαίνεται το έδαφος για την καθιέρωση της φωνητικής γραφής.
  Natasje
  απάντηση00
   
   
   
  φθογγοι-γραμματα | 19/07/2012 10:07
  1.εχω απορια εαν οι δασκαλοι ειναι τοσο αγραμματοι οσο η εν η λογω κυρια που δεν μπορουσε να καταλαβει τα συμβολα των φθογγων και τα μπερδεψε με τα γραμματα.οσοι εχουν παει πανεπιστημιο και εχουν κανει γλωσσολογια τα γνωριζουν.2οσοι σχολιαζουν οτι θα αντικατασταθει ο γραπτος λογος απο τον"φωνητικο",να μην τους χαρακτηρισω ηλιθιους αλλα εντελως αγραμματους πουδεν ξερουν οτι οι φθογγοι δεν ειναι εφευρεση κανενοςουτε μια επικινδυνη καινοτομια αλλα εφοσον υπαρχει λογος υπαρχει φθογγος(οπως επειδη υπαρχει υλη ,υπαρχουν μορια και ατομα) .αφου ομως δεν ξερουν γιατι μιλανε???ελεος πια!!
  k.karav.
  απάντηση103
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η φωνητική γραφή έρχεται... | 18/07/2012 11:32
  Θέλω να δηλώσω με αυτό το σχόλιο μου ότι η φωνητική γραφή έρχεται σύντομα και σίγουρα αφού: 1) υπάρχουν δασκάλες που δεν άνοιξαν ποτέ την γραμματική για να διαβάσουν και 2) υπάρχει λαός που συζητά για ένα ανύπαρκτο θέμα που το έχουν διευκρυνίσει καθηγητές όπως ο κ. Μπαμπινιώτης. Τα παιδιά αυτού του λαού που μορφώνονται από τέτοιες δασκάλες είναι σίγουρο ότι σύντομα θα γράφουν μόνο με ι, ε και ο. Λυπούμαι, αλλά είστε ένας τριτοκοσμικός λαός και γι’ αυτό καταντήσατε την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα. Επίσης λυπούμαι που σαν Έλληνες της Κύπρου σας ακολουθούμε και σας αντιγράφουμε γι’ αυτό και πάμε κι εμείς στον πάτο μαζί σας.
  Έλληνας της Κύπρου
  απάντηση189
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εμπιστεύομαι τα παλιά βιβλία Γραμματικής | 18/07/2012 04:38
  Κάντε έναν κόπο να διαβάσετε τη γραμματική του Τριανταφυλλίδη και του Τζαρτζάνου. Στις πρώτες σελίδες γράφουν: "Οι φθόγγοι χωρίζονται σε φωνήεντα και σύμφωνα. Φωνήεντα είναι οι φθόγγοι που μπορούν να σχηματίσουν μόνοι τους συλλαβή. Σύμφωνα είναι οι φθόγγοι που δεν μπορούν να σχηματίσουν μόνοι τους συλλαβή και πηγαίνουν πάντοτε μαζί με φωνήεντα. ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ που παριστάνουν τους φθόγγους ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ σε ΦΩΝΗΕΝΤΑ και ΣΥΜΦΩΝΑ. Φωνήεντα είναι τα γράμματα: α, ε, η, ι, ο, υ, ω (7). Σύμφωνα είναι τα γράμματα: β, γ, δ, ζ, θ, κ, λ, μ, ν, ξ, π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ (17)". Η Νέα Γραμματική δεν αναφέρει τίποτα για τον διαχωρισμό φωνήεντων και συμφώνων στα ΓΡΑΜΜΑΤΑ, γι' αυτό και είναι απαράδεκτη!
  Vangelis
  απάντηση1220
   
   
  Μα σοβαρά | 17/07/2012 15:24
  φθόγγος e = γράμμα ε και δίγραμμα αι (επαινώ). Είσαστε για clotsies ή για klotsies ;
  ακατανόμαστος
  απάντηση610
   
   
   
  Ποιό το νόημα; | 17/07/2012 13:50
  Θέτω εδώ το εξής ερώτημα: Ποιά ήταν η ανάγκη -του υπουργείου; της παιδείας; των μεταναστών;- που δημιούργησε την καταγραφή των φωνητικών φθόγγων σε βιβλίο γραμματικής; Η σκέψη -που φοβόμαστε όσοι αντιδρούμε- είναι να αντικατασταθεί ο γραπτός λόγος από γραμμένο φωνητικό λόγο; Αν αυτό είναι το ζητούμενο, η λατινική γλώσσα το έπραξε πριν χιλιετίες, οπότε, γιατί δεν χρησιμοποιούμε αυτήν; Στο κάτω-κάτω, θα είμαστε έτοιμοι για την εκμάθηση μιας λατινογενούς γλώσσας, και αρκετά κοντά, αφού έχουν περάσει στην ελληνική πολλές ξένες λέξεις. Αυτό δεν έκανε και ο Κεμάλ; Έτσι, θα μπορούμε και να διαβάζουμε τα τούρκικα που μας σερβίρουν...
  jbg
  απάντηση619
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Φιλόλογοι -Γλώσσα | 15/07/2012 22:12
  Πάνω από χίλιους πεντακόσιους φιλόλογους εκπαιδεύουμε το χρόνο.Επτά πανεπιστημιακές σχολές ,ποιος ξέρει πόσοι είναι οι καθηγητές σ' αυτές. Τόσο πολυπληθές δυναμικό τεχνικών της γλώσσας με κάτι πρέπει να ασχοληθεί. Έν πάση περιπτώσει ας φτιάξουν μία τεχνητή γλώσσα εξ αρχής και ολοκληρωτικά. Ως φαίνεται είναι πιο εύκολο.Το έκαναν οι γείτονές μας. Θα έχουν οι φιλόλογοι.Αλλωστε ήδη ο Παπαδιαμάντης χρειάζεται μετάφραση.
  Νίκος
  απάντηση814
   
   
   
  Συμπληρωση προηγουμενου σχολιου | 15/07/2012 19:22
  δειτε παρακαλω στη σελιδα 38 του πολυσυζητημενου, ισως οχι αδικα τελικα, βιβλιου διδασκαλιας της ελληνικης γραμματικης. Σε δυο σημεια το ελληνικο γραμμα ζ αναγραφεται ως z και το χ ως x. Λαθος; Ας μας απαντησουν παρακαλω οι ειδικοι της γλωσσολογιας γιατι το παιδι μου, εχει διδαχθει οτι τα φωνηεντα ειναι επτα (βλεπε σελ.526 και 527 Το πρωτο μου Λεξικο, για Α`.Β` και Γ` Δημοτικου του ΟΕΔΒ-Υπουργειο Εθνικης Παιδειας και Θρησκευματων) και τωρα στην Πεμπτη,θα μαθει οτι τελικα ειναι πεντε, διοτι αποφασισανε τωρα να τα χωρισουμε σε φωνηεντα που τα ακουμε και σε αυτα που τα γραφουμε. Παντως αν βαλουμε τα 24 γραμματα του αλφαβητου το ενα διπλα στο αλλο τοτε τα φωνηεντα ειναι επτα!
  Ελενη
  απάντηση1327
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΑ ΛΕΕΙ/ΓΡΑΦΕΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ | 15/07/2012 19:21
  Για τούς "άπιστους Θωμάδες": Στη σελίδα 39 τού επίμαχου βιβλίου, αναγράφεται ρητά και ξεκάθαρα ότι "... Όταν γράφω, όμως, χρησιμοποιώ το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ, ε, ζ...), που αποτελείται από 24 γράμματα!" Στην κάτω δεξιά γωνία τής ίδιας σελίδας υπάρχει ένα μεγάλο σχήμα (κύκλος), στο οποίο αναγράφονται και τα 24 (επαναλαμβάνω εικοσιτέσσερα) γράμματα τής γλώσσας μας, και τα κεφαλαία και τα μικρά/πεζά, αλλά και ολογράφως. Δεν μπορώ να καταλάβω, λοιπόν, γιατί έγινε και συνεχίζει να γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος. Μήπως εντάσσεται και αυτός στην περιρρέουσα μπουρδολογία και συνωμοσιολογία τής εποχής;;; TARZANAKOS ΥΓ: Δεν είμαι φιλόλογος, αλλά μπορώ να διαβάσω ένα βιβλίο...
  TARZANAKOS
  απάντηση2312
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  εύλογη απορία... | 15/07/2012 16:19
  συμφωνώ απόλυτα με τη Ναταλία και θα ήθελα να συμπληρώσω το εξής: για ποιο λόγο πρέπει να αποτυπώνεται το ελληνικό ε ως e, το ελληνικό χ ως x και το ελληνικό ζ ως z, κάτι το οποίο συναντάμε δυστυχώς και σε πολλά ελληνικά βιβλία, κυρίως παραμύθια;
  Ελένη
  απάντηση914
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Όλοι ξέρουμε τα επτά φωνήεντα... | 15/07/2012 14:55
  Αυτούς τους κυρίους που ισχυρίζονται ότι τώρα είναι πέντε, ποιός τους ξέρει;
  υποθέτω ούτε η μάνα τους
  απάντηση1133
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τα φωνήεντα, τα σύμφωνα και η ελληνική συνείδηση | 15/07/2012 00:50
  Κατά βάθος (κι όχι "στο πίσω μέρος του μυαλού" όπως συνηθίζουν να λένε οι "διανοούμενοί" μας, δανειζόμενοι εκφράσεις άλλων γλωσσών, για να δείξουν εντέχνως, ότι έχουν ζήσει στο Εξωτερικό ) αποσκοπούν στο να αποδομήσουν την ελληνική πολιτισμική συνείδηση , που βασίζεται στην γλώσσα. Η ανάδειξη προσώπων, όπως η Ρεπούση και η Δραγώνα σε θέσεις- κλειδιά , η υποβάθμιση του μαθήματος της Ιστορίας και η ελλιπής εκμάθηση όχι μόνον των αρχαίων ελληνικών αλλά και της σωστής χρήσης των κλίσεων ("ο διεθνές παράγων "), συνεπικουρούμενα από τον νόμο περί ιθαγένειας , μόνον τυχαία δεν είναι . Δεν είναι μακριά η ημέρα , που θα διερωτηθούμε , ποιοί είμαστε και πώς βρεθήκαμε σ΄αυτόν τον τόπο.....
  Μ. Π.
  απάντηση1528
   
   
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ :Με αφορμή καθημερινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο που αφορούν το σύλλογό μας και για την αποκατάσταση της αλήθειας | 14/07/2012 19:18
  Παλλήνη : 13 -07 - 2012 Προς : Μ.Μ.Ε. Με αφορμή καθημερινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο που αφορούν το σύλλογό μας και για την αποκατάσταση της αλήθειας Με αφορμή καθημερινά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο που αφορούν το σύλλογο μας και για την αποκατάσταση της αλήθειας , για άλλη μια φορά, σας επισημαίνουμε ότι: Δεν υπάρχει καμιά απόφαση και καμιά καταγγελία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου εκπαιδευτικών ¨Αλέξανδρος Δελμούζος" για το θέμα με το οποίο ασχολούνται τα δημοσιεύματα . Το άρθρο "Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ! ", συναδέλφισσάς μας, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας , εκφράζει τις προσωπικές της απόψεις , οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν ποτέ από το Σύλλογο και ούτε τον εκφράζουν. Δεν έχει προκηρυχθεί καμιά ψηφοφορία ή συλλογή υπογραφών από το Σύλλογο. Δεν υπάρχει καμιά απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου να γίνει αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για να αποσυρθεί το βιβλίο Δεν έχει ξεσπάσει καμιά διαμάχη μεταξύ του Συλλόγου και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι τα δημοσιεύματα αυτά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σε ότι αφορά το Σύλλογό μας, και σας παρακαλούμε να αποκαταστήσετε την αλήθεια γιατί δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και γενικότερα στην κοινωνία για τις θέσεις μας. Σε κάθε περίπτωση και εμείς θεωρούμε πως η επιστημονική ορθότητα αποτελεί τη μόνη βάση για την προάσπιση της Ελληνικής Γλώσσας. Σχετικά : Σχετικά με το άρθρο " Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΠΑΦΗ! " που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας (Αριθμ Πρωτ. 96/4-7-2012)
  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ
  απάντηση186
   
   
  Γαύγιζε! | 14/07/2012 17:46
  Πριν κάνα χρόνο παρακολούθησα στις ειδήσεις μας μια συνέντευξη ενός πωλητή σε λαϊκή αγορά πριν 20 χρόνια και ενός σήμερα. Στην ίδια ερώτηση η απάντηση του πρώτου ήταν με καθαρή φωνή, σωστή χρήση της γλώσσας και νοηματικά απόλυτα καταοητή, ενώ ο δεύτερος ... γαύγιζε. Ίσως όχι άμεσα σχετικό με το θέμα μας εδώ, αλλά δείχνει την πορεία μας σαν έθνος!
  T.K.
  απάντηση179
   
   
   
  αλυτο το κομπλεξ μερικών με τη γλώσσα της μάνας τους | 14/07/2012 03:57
  Η όλη ιστορία θα ήταν αστεία αν δεν έδειχνε οτι ένα μεγάλο μέρος νεοελλήνων είναι κομπλεξικο με τον εαυτο του και την αληθινη του γλώσσα,αυτή δηλαδη που μαθαίνουμε απο τη μάνα μας και ονομάζουμε δημοτική. Αυτη η μητρική μας γλώσσα ανεξαρτητως της ιστορικης ορθογραφίας των λέξεων στο γραπτό λόγο έχει μόνο 5 φθογγους φωνηέντων α,ε,ι,ο,ου. Όσο και να σκουζουν μερικοί τα ι,η και υ προφερονται στη μητρικη μας γλώσσα με τον ιδιο τρόπο όπως επίσης τα ο και ω,ε και αι.Αυτο βέβαια δεν συνέβαινε στην αρχαια ελληνική στην οποία άλλη προφορά είχε το ο και άλλη το ω(ο-μέγα),άλλα το ήτα και άλλη το υ(ι-ψιλόν).Επίσης οι αρχαιοι δεν είχαν τόνους και πνεύματα και έγραφαν μόνο κεφαλαία.
  Ρωμιός
  απάντηση2612
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μήπως κάνουμε accommodations για τους λαθραίους;;; | 14/07/2012 02:52
  ΟΙ οποίοι ούτε καν τη γλώσσα τους δε μιλάνε! Όλοι οι αμόρφωτοι, οι κακοποιοί, οι δολοφόνοι, οι σωματέμποροι ήρθαν στο Ελλάντα, το σχολείο τους ένοιαξε! 'Η η οικογένεια; Η πιο ανόητη χώρα στον κόσμο έγινε το Ελλάντα! Η πιο κομπλεξική με τα δήθεν ανοικτά μυαλά και αριστερές του κ__λου αξίες!
  Κι ακόμα!!
  απάντηση1416
   
   
  Ελληνάρες | 14/07/2012 02:24
  Οι Ελληνάρες ξαναχτύπησαν! Και όταν μιλάνε τι λένε; Ότι μπορεί να πει και ένας αγράμματος. Αυτοί όμως οι συνδικαλιστές που παριστάνουν και τους δασκάλους, υπάρχει περίπτωση να ανακαλύψουν τη ντροπή; Νομίζω αδύνατο. Και ύστερα, για τα χάλια της παιδείας, φταίει που δεν γίνονται ¨μαζικοί" διορισμοί. Διορισμοί αγράμματων δασκάλων.
  g.v.
  απάντηση178
   
   
   
  Απλή απορία | 13/07/2012 18:58
  Δεν θα πάρω θέση ακριβώς επί της ουσίας γιατί ούτε φιλόλογος είμαι ούτε γλωσσολόγος. Απλά εγώ τόσα χρόνια νόμιζα ότι στο σχολείο -και μάλιστα στο δημοτικό- μαθαίνουμε γραμματική ("γράμματα" κατά το κοινώς λεγόμενο) και όχι γλωσσολογία. Δεν ξέρω κιόλας, αλλά πιο χρήσιμο φαντάζει τουλάχιστον σε μένα ένα παιδί 10 χρονών να ξέρει ποιά είναι τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου από το να εξοικειώνεται με το φθόγγο /e/ (κάτι τέτοια εγώ τα έχω συναντήσει μόνο στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, όταν μαθαίνεις πώς να προφέρεις τη μια ή την άλλη λέξη - τα παιδιά όμως του δημοτικού στην Ελλάδα ξέρουν πώς να προφέρουν τις λέξεις της γλώσσας τους, ή μήπως όχι?)
  Ναταλία
  απάντηση2722
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  η δασκάλα, όχι οι δάσκαλοι! | 13/07/2012 18:32
  Επειδή πολλά σχόλια έκαναν αναφορά για ''τους δασκάλους της Ανατολικής Αττικής'', θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το κείμενο το έγραψε μια συγκεκριμένη εκπαιδευτικός και ο εν λόγω σύλλογος απλώς το φιλοξένησε (καλως ή κακως) στην ιστοσελίδα του. Πήρε, δε, εγκαίρως την πρέπουσα απόσταση από αυτό με σχετική ανακοίνωση, δεχόμενος, μάλιστα και τα πυρά όλων αυτών των ''ειδημόνων''. Ας ειναι γνωστό, λοιπόν, ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών ουδεμία σχέση έχει με αυτή τη σαχλαμάρα, αντιθέτως την αποδοκιμάζει.
  de_basa
  απάντηση4014
   
-