Ξεκινά το έργο για τον ακριβή προσδιορισμό των ορίων στις περιοχές Natura. Η Κτηματολόγιο ΑΕ προκήρυξε τη Δευτέρα το έργο για την ανάθεση των σχετικών μελετών στις χερσαίες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση ΕΣΠΑ 2007-2013» και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, οπότε και θα παραδοθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Το έργο καλύπτει όλες τις χερσαίες περιοχές Natura, συνολικής έκτασης 20,1 εκατ. στρεμμάτων. Το δίκτυο «Natura 2000» αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 18% του χερσαίου εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 241 Τόποι Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), περιοχές σημαντικές για τη διατήρηση των ζωικών και φυτικών ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος και 202 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), πολύτιμες περιοχές για την επιβίωση και την αναπαραγωγή της ορνιθοπανίδας.

Με την ακριβή οριοθέτηση των χερσαίων περιοχών του δικτύου «Natura 2000» οι πολίτες θα γνωρίζουν πριν προχωρήσουν σε μια δικαιοπραξία αν υφίστανται περιορισμοί στη δυνατότητα χρήσης και αξιοποίησης ενός ακινήτου.