από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Λαχανόκηπος με όλα τα καλά σε μια ταράτσα 120 τ.μ.

Από πατάτες μέχρι καλαμπόκια καλλιεργεί ο κ. Μανώλης Καραγιαννίδης
Λαχανόκηπος με όλα τα καλά σε μια ταράτσα 120 τ.μ.
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στην ταράτσα του σπιτιού του ο κ. Μανώλης Καραγιαννίδης δημιούργησε τον μεγαλύτερο «οικιακό» λαχανόκηπο στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καραγιαννίδης, συνταξιούχος ράφτης ετών 83, μετά από επτά χρόνια προσπαθειών κατάφερε εδώ και τέσσερα χρόνια να φτιάξει μια «πράσινη» ταράτσα στο δήμο Κορδελιού- Ευόσμου, όπως λέει ο ίδιος.

Ο «οικιακός» λαχανόκηπος έχει έκταση 120 τ.μ. και έχει πατάτες, ντομάτες, πιπεριές όλων των ειδών, κρεμμύδια ξερά, φασολάκια, σκόρδα, αγγουράκια, μελιτζάνες ακόμη και καλαμπόκια.

«Κοίταζα τους άλλους κήπους και ζήλευα. Ετσι αποφάσισα να φτιάξω έναν δικό μου. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα καθώς δεν είχα παραγωγή και τα λουλούδια έπεφταν. Εδώ και τρία χρόνια, όμως ανακάλυψα το μυστικό. Εφερα χώμα από τη Δοϊράνη και το ανακάτεψα με άμμο και κατάλαβα ότι όλη η ουσία κρυβόταν εκεί» αναφέρει ο κ. Καραγιαννίδης.

Ο λαχανόκηπος «κλουβί», όπως μας λέει, είναι κλεισμένος τριγύρω με πράσινο δίχτυ για να προστατεύεται από τον αέρα και το χαλάζι και έχει 60% κάλυψη από τον ήλιο. «Τριγύρω έχω φυτέψει ματζουράνα και βασιλικό, μετά τη συμβουλή της γυναίκας μου, προκειμένου να απομακρύνονται τα έντομα. Τα πάντα είναι βιολογικά χωρίς λιπάσματα, μόνο γαλαζόπετρα χρησιμοποιώ» τονίζει.

Ο κ. Καραγιαννίδης ανεβαίνει επτά φορές την ημέρα στην ταράτσα του για να ελέγξει και να φροντίσει τον λαχανόκηπό του. «Υπολογίζω πως μέσα στα εφτά χρόνια που δημιούργησα τον λαχανόκηπο πρέπει να πέρασα στην ταράτσα περίπου 10.000 - 12.000 ώρες εργασίας, αλλά άξιζε τον κόπο καθώς σήμερα τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου τρώνε αγνά προϊόντα και μάλιστα όσα περισσεύουν μπαίνουν στην κατάψυξη. Εχουμε σταματήσει να πηγαίνουμε στη λαϊκή και τροφοδοτούμε και τη γειτονιά, καθώς πλέον η παραγωγή είναι μεγάλη», αναφέρει.

«Εχω δεχτεί αυτές τις ημέρες πολλά τηλεφωνήματα και από Αθήνα, από ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν τον δικό τους λαχανόκηπο και ζητάνε συμβουλές. Οσους μπορώ τους βοηθάω και τους προτείνω να δημιουργήσουν λαχανόκηπους γιατί θα ελαφρύνουν κατά πολύ τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αλλά και θα παράγουν αγνά προϊόντα, που θα καταλήγουν κατευθείαν στο οικογενειακό τραπέζι», προσθέτει.




Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Παραδεχομαι! | 30/06/2012 02:49
    Μπραβο και παλι μπραβο!Αυτος ειναι αληθινος μαγκας. Ναναι καλα αυτος και η οικογενεια του.
    Σουλτανα
    απάντηση20
     
     
     
    yannisp | 28/06/2012 15:23
    αν ήσουν στο Αμέρικα φίλτατε δεν θα μπορούσες να καταναλώσεις αυτά τα οποία αναπτύσεις ο ίδιος χωρίς χημικά πρόσθετα κλπ. Να καταναλώνεις "πλαστικά" προϊόντα από μεγάλες εταιρείες επιτρέπεται όμως... έρχεται και σε εμάς.
    Ανώνυμος / η
    απάντηση32
    Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
     
     
     
    Και οικονομία στο ρεύμα | 28/06/2012 13:42
    Άσε που δεν θα χτυπά ο ήλιος την ταράτσα και θα εξοικονομεί ρεύμα από τον κλιματισμό!
    EA
    απάντηση83
    Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
     
     
     
    και όμως | 28/06/2012 12:37
    Άραγε αντέχει η ταράτσα; Στατική μελέτη χρειάζεται; Σε περίπτωση σεισμού ποιός θα πληρώσει για την υπερφόρτωση της ταράτσας;
    ακατανόμαστος
    απάντηση39
    Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
     
     
    Ο μέσος πραγματικός Ελληνας | 28/06/2012 09:47
    Ο κ. Μανώλης Καραγιαννίδης είναι ο μέσος πραγματικός Έλληνας. Ξεκίνησε επτά χρόνια πριν σε περίοδο υποθετικής αφθονίας με δύο κίνητρα, την επιθυμία του να δημιουργήσει και το ιδίωμα της ράτσας μας να μην ησυχάζει. Αυτή την ράτσα που όπου και να κοιτάξετε στην ιστορία της έβρισκε τρόπους να ξεπεράσει τα προβλήματα της όσο μεγάλα και να ήταν και να δημιουργήσει όπου και να βρισκόταν, με ότι συνθήκες αντιμετώπιζε. Αυτήν τη ράτσα που τώρα μερικοί "φίλοι" της την αποκαλούν τεμπέλα, ανίκανη γιατί φρόντισαν οι "φίλοι" και οι " φίλοι" τους να μπολιάσουν την τωρινή γενιά με το σαράκι της ευκολίας, της αρπαχτής, της έλλειψης δημιουργίας. Ξυπνήστε ρωμιοί, βάλτε το μυαλό και τα χέρια σας να δουλεύουν.
    γγ
    απάντηση293
     
-