Πριν από τις εκλογές θέλει να ανοίξει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το Κέντρο Κλειστής Φιλοξενίας Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Οι πρώτες τρεις πτέρυγες της εγκατάστασης είναι έτοιμες, με εξοπλισμένους τους 52 οικίσκους για τη στέγαση των πρώτων 208 παράνομων μεταναστών, και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αποφασισμένο να προχωρήσει.
Ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, από την άλλη, προσπάθησε για ευνόητους λόγους να το αποφύγει – είναι υποψήφιος στο Υπόλοιπο Αττικής, όπου ψηφίζει και το Μενίδι – λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα κοντέινερ ανήκουν στο δικό του υπουργείο, το Υποδομών, και πρέπει να μείνουν ελεύθερα αφού προορίζονται να στεγάσουν πληγέντες ενδεχόμενης θεομηνίας. Οπως είχε γίνει δηλαδή μετά τον σεισμό του 1999, αν και αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Τελικά όμως τον κ. Βορίδη πρόλαβε ο υφυπουργός του κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος συνυπέγραψε το πρωτόκολλο με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Οθωνα για την παραχώρηση της χρήσης τους.
Το δεύτερο και ισχυρότερο μέτωπο κατά της λειτουργίας του Κέντρου βρίσκεται στο Μενίδι, όπου οι κάτοικοι από όλες τις παρατάξεις του Δήμου Αχαρνών επιμένουν να λένε «όχι στα στρατόπεδα μεταναστών στην πόλη μας» και απειλούν με νέα Κερατέα. Μάλιστα, όπως έχει προειδοποιήσει ο δήμαρχος κ. Σωτήρης Ντούρος, ο αγώνας θα συνεχιστεί ώσπου τα σχέδια για την εγκατάσταση των μεταναστών να εγκαταλειφθούν και όποτε ξεσπούν ανάλογες κινητοποιήσεις «δεν θα μιλάμε πια για νέα Κερατέα αλλά για νέες… Αχαρνές».
Χωράει 1.000 άτομα
Ολον αυτόν τον καιρό στην πόλη οι διαμαρτυρίες είναι συνεχείς, κεντρικοί δρόμοι κλείνουν συχνά με κάδους απορριμμάτων και οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, κυρίως έξω από την πύλη των εγκαταστάσεων των σχολών της ΕΛ.ΑΣ., όπου και το Κέντρο Κράτησης, είναι συχνές.
Ανεξάρτητα από τις αντιπαραθέσεις, τα συνεργεία στο εσωτερικό της εγκατάστασης προχωρούν κανονικά. Ηδη είναι έτοιμες οι τρεις πρώτες πτέρυγες με 52 οικίσκους, στους οποίους θα εγκατασταθούν σε πρώτη φάση 208 μη νόμιμοι μετανάστες. Σε πλήρη ανάπτυξη, όπου κάθε πτέρυγα είναι περιορισμένη με χωριστό φράκτη από τις άλλες, το Κέντρο θα μπορεί να στεγάσει 1.000 άτομα.
Κάθε οικίσκος είναι χωρισμένος σε δύο χώρους. Στον έναν έχουν τοποθετηθεί δύο κουκέτες για τέσσερα άτομα και υπάρχουν δύο τουαλέτες με ντους. Το άλλο «δωμάτιο» λειτουργεί ως τραπεζαρία με πλαστικό τραπέζι με τέσσερις πλαστικές καρέκλες. Σε κάθε οικίσκο υπάρχει θερμοσίφωνας και κλιματιστικό μηχάνημα.
Η περίφραξη με την οποία θα χωρίζεται η μια πτέρυγα και το προαύλιό της από την άλλη θα αποτελείται από συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μέτρων. Σε πρώτη φάση ο χώρος θα φυλάσσεται μόνο από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
Περίφραξη α λα ΝΑΤΟ
Εξωτερικά η εγκατάσταση θα έχει τριπλή περίφραξη τύπου NATO, ύψους 3 μέτρων. Στις υπόλοιπες υποδομές περιλαμβάνονται διοικητήριο με χώρους διοίκησης και προσωπικού, ιατρείο με αναρρωτήριο, γραφείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χώρος για παραμονή εκπροσώπων συνεργαζόμενων φορέων κτλ. Οταν η εγκατάσταση θα φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη, προβλέπεται να φυλάσσεται εξωτερικά από ένοπλους αστυνομικούς και εσωτερικά από υπαλλήλους εταιρειών security. Oι χώροι θα διαθέτουν κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με κάμερες.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες όπου θα λειτουργήσουν τα κέντρα είναι πολλαπλά αφού προβλέπονται ίδρυση τοπικής αστυνομικής υπηρεσίας με 150 αστυνομικούς, θέσεις εργασίας στο ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας (300 άτομα) και επιπλέον κάλυψη αναγκών σίτισης από εταιρεία κέιτερινγκ, παροχή ιατρικών υπηρεσιών, παρουσία συνεργείων καθαρισμού και συντήρησης – τεχνικής κάλυψης, εκμετάλλευση κυλικείων και υπηρεσίες καθαριστηρίου (πλυντήρια, στεγνωτήρια), λειτουργίες στις οποίες θα απασχοληθούν τουλάχιστον 1.000 άτομα από την περιοχή.