Πορεία προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης οι δήμαρχοι, όπου συναντήθηκαν με τις πολιτικές ηγεσίες τους από τις οποίες ζήτησαν να μην υπάρξει περαιτέρω περικοπή στα έσοδα των δήμων οι οποίοι απειλούνται ήδη με κατάρρευση. Παράλληλα, θα επιδιώξουν να συναντηθούν και με τις αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να τους ενημερώσουν για τις θέσεις και τα προβλήματα των δήμων.

Νωρίτερα είχε συγκληθεί η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ η οποία αποφάσισε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να γίνουν άμεσα πράξη, πριν τις εκλογές, τα συμφωνηθέντα με τη σημερινή κυβέρνηση για τα οικονομικά των δήμων.

«Όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην οδηγηθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, η κοινωνία και οι πόλεις σε πλήρη και οριστική κατάρρευση και η Δημοκρατία σε αναπηρία», αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα.

«Όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, σε ευρεία συμμαχία, να επιβάλλουν τη στήριξη και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ουσιαστική αποκέντρωση ώστε οι δήμοι να αποτελέσουν γνήσια δύναμη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της χώρας».

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνης δήλωσε τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης και αν συνεχιστούν οι περικοπές που γίνονται μέχρι σήμερα σε λίγο οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.

»Θέλω με έμφαση να τονίσω ότι οι δήμοι έχουν συνεισφέρει μέχρι τώρα στη δημοσιονομική προσαρμογή με περικοπές πόρων πάνω από 50%. Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία και με δεδομένο ότι αν υπήρχε η ίδια λογική για όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης τότε η χώρα μας θα είχε προ πολλού πρωτογενές πλεόνασμα και δε θα χρειάζονταν πρόσθετα μέτρα.

»Εξηγήσαμε λοιπόν ότι οι περικοπές δεν μπορούν να συνεχιστούν, θα καταρρεύσει το κοινωνικό πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλες οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες αυτήν την δύσκολη περίοδο».

Ο κ. Ασκούνης έκανε γνωστό ότι οι δήμαρχοι ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών:

-Να γίνει πράξη η δέσμευση να αποδοθούν τα επιπλέον 450 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Οικονομικών αλλά και ο Πρωθυπουργός τον Ιανουάριο.

Ο κ. Σαχινίδης απάντησε ότι σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς μπορεί να δώσει 300 εκατ. ευρώ επιπλέον και ότι στο δωδεκατημόριο που θα δοθεί τις επόμενες μέρες θα υπολογιστεί η κατανομή με βάση τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ.

-Την καταβολή της δόσης των 213 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα προηγούμενων ετών, για τα οποία υπάρχει ήδη απόφαση, αλλά δεν υπήρξε κάποια θετική απάντηση, γιατί όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τα διαθέσιμα του ελληνικού κράτους.

-Σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι η ρύθμιση αυτή κατά πάσα πιθανότητα, θα γίνει μετά τις εκλογές.