Επιμένουν στην πραγματοποίηση της 48ωρης απεργίας τους για Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη οι ναυτεργάτες. Αυτό αποφάσισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας που συνεδρίαζε από τις 11 το πρωί προκειμένου να αποφασίσει για το πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα και μετά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη με την αρμόδια υπουργό κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Σε δήλωσή της η υπουργός Ανάπτυξης έστειλε μήνυμα προς την ΠΝΟ λέγοντας ότι «η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες καθώς και το γενικό συμφέρον. Θα το κάνει με κάθε τρόπο».

Η απόφαση της ΠΝΟ ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη καθώς την Πέμπτη οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών έλεγαν στο «Βήμα» πως δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που τους δόθηκαν από την πλευρά του υπουργείου.

Κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκε το νέο έγγραφο με τις απαντήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που δόθηκε στους εκπροσώπους της ΠΝΟ αμέσως μετά την συνάντηση που είχαν με την υπουργό Ανάπτυξης, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ κ. Γιάννης Χαλάς είχε χαρακτηριστικά δηλώσει: «είμαστε μακριά από αυτά που ζητάμε».

Η ΠΝΟ με τη σημερινή της ανακοίνωση κρατά όμηρους τους Έλληνες πολίτες, απειλεί την τουριστική περίοδο και προκαλεί ζημιά στην οικονομία και την εικόνα της χώρας, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η υπουργός Ανάπτυξης ζητώντας παράλληλα από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΝΟ «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της».

Όπως αναφέρεται στην δήλωση της: «Τρεις υπουργοί της κυβέρνησης συζητούσαν επί ώρες με την ΠΝΟ τα θέματα που τους απασχολούν και έδωσαν για μία ακόμα φορά εγγράφως εγγυήσεις για τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Για το επίμαχο θέμα του Οίκου του Ναύτου, μάλιστα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση τη Δευτέρα στο γραφείο του Υπουργού Υγείας».

Η υπουργός επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες καθώς και το γενικό συμφέρον. «Θα το κάνει με κάθε τρόπο» σημειώνει και συμπληρώνει: «Προσωπικά, τόσο εγώ όσο και οι άλλοι υπουργοί, είμαστε διαθέσιμοι μέχρι και την τελευταία στιγμή για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απαραίτητη ενέργεια απαιτηθεί για την άρση του αδιεξόδου».

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν πως η υπουργός είναι ανοικτή σε νέο διάλογο με τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ μέχρι και την Δευτέρα με την ελπίδα να μην προχωρήσουν τελικά στην 48ωρη απεργία αλλά εφόσον επιμείνουν στην απεργία τότε στο υπουργείο θα επανεκτιμήσουν το ζήτημα αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Συμπλήρωναν ακόμη ότι κατά την συνάντηση που έγινε την Πέμπτη το απόγευμα συζητήθηκαν και επιλύθηκαν τα αιτήματα που είχαν θέσει οι ναυτεργάτες και εκτιμούν πως εάν σήμερα κατά την συνεδρίαση της ΠΝΟ γινόταν μυστική ψηφοφορία το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό καθώς η τελική απόφαση ελήφθη δια βοής και με την παρουσία ναυτεργατών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και πίεζαν προς την κατεύθυνση της απεργίας…

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ

Ανακοίνωση ακτοπλόων για την απεργία της ΠΝΟ

Μνημείο αναλγησίας χαρακτηρίζει τη σημερινή απόφαση της ΠΝΟ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Οι ακτοπλόοι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ απέδειξαν πλέον καταφανώς την πλήρη αδιαφορία τους για την απελπιστική κατάσταση στην οποία οδηγούν τα νησιά της χώρας μας, τις τοπικές επιχειρήσεις, τους απλούς επιβάτες που ήθελαν να μετακινηθούν στα νησιά για τις ημέρες του Πάσχα και βεβαίως τις ακτοπλοϊκές εταιρείες από τις οποίες ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στη θάλασσα και στη στεριά».

Σημειώνουν ακόμη ότι «είναι πλέον σαφές ότι τα συμφέροντα των συνδικαλιστών είναι άλλα από εκείνα της υπόλοιπης χώρας» και καλούν τους ναυτικούς να «αναλογιστούν επίσης το εργασιακό μέλλον που προδιαγράφεται για τους ίδιους, συλλογιζόμενοι τις τεράστιες ζημιές που γράφουν πλέον οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στις οποίες εργάζονται. Και ας αποφασίσουν αν θέλουν εργασία ή ανεργία».

Ύστατη έκκληση στην ΠΝΟ -παρά τους λανθασμένους χειρισμούς του αναρμόδιου υπουργείου- «να αναστείλει τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις απευθύνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικου΄Εμπορίου» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.