Το αίτημα του δικαιώματος στην αποτέφρωση νεκρών επαναφέρει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη 8 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου στο Μαρκόπουλο, εξαιτίας της αντίδρασης της Εκκλησίας.

Η Ένωση ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος, που έχει ψηφιστεί εδώ και έξι χρόνια και «να αναγνωριστεί το δικαίωμα του καθενός να διαθέτει μετά θάνατον το σώμα του σύμφωνα με τις ιδεολογικές του αξίες και τα θρησκευτικά του πιστεύω».

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Μαρκόπουλου, τρεις μήνες πριν, είχε αποφασίσει έπειτα από ομοφωνία του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου να κατασκευάσει το δεύτερο στη χώρα Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρώ. Το πρώτο προβλέπεται να κατασκευαστεί στην Θεσσαλονίκη. Ο δήμος είχε επικαλεστεί κοινωνικά κριτήρια για την απόφασή του, όπως ο κορεσμός των Δημοτικών Κοιμητηρίων, το φαινόμενο των πρόωρων εκταφών, αλλά και τους πολίτες που αναγκάζονται να απευθυνθούν σε γειτονικές χώρες για να υλοποιήσουν την προθανάτια επιθυμία (για καύση) εκδημούντων συγγενικών προσώπων τους. Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας υπαναχώρησε.