Την έλλειψη προσωπικού και των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους καταγγέλει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων κ. Γιάννης Μαυρικόπουλος.

Οπως είπε «οι κλοπές στο μουσείο της Ολυμπίας όπως και στην Εθνική Πινακοθήκη είναι συνέπεια της οικονομικής πολιτικής της τρόϊκας καθώς δεν υπάρχουν πόροι ώστε η κατάλληλη φύλαξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων».

«Εμείς», όπως ανέφερε, «είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πάρα πολύ καιρό για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ελλείψεις στο προσωπικό. Επρεπε ο αριθμλος των φυλάκων να φθάνει στις τέσσερις χιλιάδες και εργάζονται οι μισοί».

Επίσης, τόνισε, ότι είχαν ζητήσει να εξαιρεθούν από το μέτρο της εφεδρείας κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «δεν είναι τυχαίες οι δυο κλοπές σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς στο εξωτερικό βγαίνει η εικόνα πως δεν υπάρχει δυνατότητα στην Ελλάδα φύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μιας κληρονομιάς που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά παγκόσμια».

Επιπλέον οι συνάδελφοί του, όπως σημείωσε, είναι εκπαιδευμένοι μόνο για την φύλαξη αρχαιοτήτων και δεν έχουν περάσει ειδική εκπαίδευση σε ζητήματα ασφαλείας για να μπορούν να παρατηρήσουν ακόμα και ύποπτες κινήσεις παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια έχουν υποβάλει αίτημα για σχετικά σεμινάρια.

Ο κ. Μαυρικόπουλος ζήτησε να γίνουν προσλήψεις σε προσωπικό και να τοποθετηθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.


Υπάλληλοι παντός καιρού

Καθώς, λοιπόν, οι λεπτομέρειες για την επίθεση στο παλιό αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας βλέπουν το φως της δημοσιότητας αντιλαμβάνεται κανείς ότι στην πλειονότητά τους τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας είναι σχεδόν απροστάτευτα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου πολιτισμού στο συγκεκριμένο μουσείο απασχολούνται τρεις γυναίκες υπάλληλοι, οι οποίες είναι παντός καιρού. Δηλαδή από το να κόβουν εισιτήρια μέχρι να περιπολούν τον χώρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μία εκ των τριών υπαλλήλων σήμερα έλειπε (είχε πάρει άδεια λόγω κηδείας) και η δεύτερη βρισκόταν καθ’ οδόν. Η τρίτη υπάλληλος, που άνοιξε και το μουσείο, ήταν αυτή που δέχτηκε την επίθεση.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού διαβεβαιώνει ότι τα μουσεία φυλάσσονται επαρκώς, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε πολλά μουσεία της χώρας το περασμένο καλοκαίρι υπηρέτησαν ως φύλακες υπάλληλοι του… ΟΣΕ, οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει ταχύρυθμο σεμινάριο εκπαίδευσης. Με λίγα λόγια ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αναλάβει να φυλάσσουν τους θησαυρούς της χώρας!