Ασήμαντα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, θα έχει η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Την εκτίμηση αυτή έκαναν την Τρίτη οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ κ. Θ. Αμπατζόγλου, η διαμόρφωση του ποσοστού κέρδους από 23% σε 15% δεν πρόκειται να αποδώσει, καθώς θα υπάρξει διαρροή εσόδων από φόρους και απώλεια θέσεων εργασίας.
Στην επιστολή, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν μεταξύ άλλων, ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο λειτουργίας.

Ειδικότερα, αναφέρουν:

«Δηλώνουμε αδυναμία οικονομικής λειτουργίας των φαρμακείων αφού: Η συνεχιζόμενη επί μήνες και χρόνια παρανομία του κράτους. Η συνεχιζόμενη ασυνέπεια στις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων κατά παράβαση των νόμων και των κοινοτικών οδηγιών. Η πιστωτική ασφυξία που δημιουργούν οι πολυεθνικές και οι τράπεζες. Η αβεβαιότητα σε ότι αφορά τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Η προπληρωμή φόρων, ΦΠΑ, εισφορών, έκτακτης φορολόγησης κλπ. για τιμολόγια που δεν έχουμε εισπράξει, έχουν φέρει τα φαρμακεία σε σημείο αδυναμίας λειτουργίας. Ήδη υπάρχουν πάνω από 150 κατασχετήρια εις βάρος φαρμακείων ενώ τουλάχιστον 140 φαρμακεία έκλεισαν ή σχεδιάζουν να κλείσουν το αμέσως προσεχές διάστημα. Είναι λογικό να ζητάμε άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλομένων πριν από την συζήτηση άλλων μέτρων».
Στο μεταξύ, μελέτη βιωσιμότητας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), δείχνει ότι το καθαρό κέρδος για τους φαρμακοποιούς δεν ξεπερνά το 6,9%, ανάλογα με το τζίρο που έχει κάθε φαρμακείο. Επίσης, από την μελέτη προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει τα περισσότερα φαρμακεία ανά κατοίκους στην Ευρώπη. Το φαινόμενο αποδίδεται και στο ότι η χώρα μας έχει απομονωμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Η μεγάλη πλειονότητα των φαρμακείων λειτουργούν με μέσο ετήσιο τζίρο μεταξύ 200.000 και 800.000 ευρώ. Απασχολούν 32.000 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων των φαρμακοποιών (67% των εργαζομένων στο χώρο του φαρμάκου).
Το μικτό ποσοστό κέρδους τους κυμαίνεται μεταξύ 19,9% και 23,1%, ενώ τα λειτουργικά τους έξοδα είναι μεταξύ 8,9% και 13,3% επί του τζίρου.

Κανονικά τα φαρμακεία του Πειραιά
Κανονικά λειτουργούν Τρίτη και Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου τα φαρμακεία του Πειραιά. Οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισαν να υιοθετήσουν την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, από την 1η Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία χρωστούν στους φαρμακοποιούς περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ.