Χριστουγεννιάτικες …εκλογικές αναμετρήσεις έρχονται για την πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας. Η πρώτη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Συμβουλίου Διοίκησης, ορίστηκε ήδη για τις 19 Δεκεμβρίου στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ στο Ιδρυμα επικρατεί αναταραχή και οι ανακοινώσεις καθηγητών επί του θέματος «δίνουν και παίρνουν». Καθηγητές κατηγορούν εκ νέου το υπουργείο Παιδείας για «θεσμική εκτροπή», ενώ το κλίμα μέσα στα πανεπιστήμια πολώνεται.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας δηλώνει από την πλευρά του στο «Βήμα» ότι: «Είναι προφανές ότι εάν ο νόμος αυτός δεν αλλάξει σε βασικά χαρακτηριστικά του, δεν θα αποκτήσει καμία νομιμοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα και αυτό θα είναι καταστροφικό». Ωστόσο, χαρτογραφώντας την κατάσταση στο δικό του Ιδρυμα, αναφέρει ότι πράγματι ορίστηκε η ημερομηνία των εκλογών, κάποιοι εμφανώς διαφωνούν με την επίσπευση αυτή της διαδικασίας, αλλά ο ίδιος και οι πρυτανικές αρχές στο σύνολο τους, θα προσπαθήσουν να περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή, στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Σύγκλητος επικύρωσε χθες με πλειοψηφία 45 έναντι 6 ψήφων, την απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου να προσφύγει κατά του νέου Νόμου.

Σε άλλα Ιδρύματα όπως το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Γεωπονικό πανεπιστήμιο η αντιπαράθεση έχει μετατεθεί σε επίπεδο αλληλοσυγκρούσεων μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων.

Η ΠΟΣΔΕΠ στο υπουργείο Παιδείας

Σ΄αυτό το κλίμα η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου παρουσία του αναπληρωτή υπουργού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, συναντήθηκε σήμερα με τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), των καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ) και Ερευνητών, με τους οποίους και έκανε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης.

Οπως λέει η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας κυρία Ευγενία Μπουρνόβα, η ΠΟΣΔΕΠ ξεκαθάρισε στην υπουργό ότι έχει μεγάλες ευθύνες για το κλίμα πόλωσης που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή στα ΑΕΙ, ενώ η ίδια η υπουργός επανέλαβε ότι όποιο πανεπιστήμιο δεν προχωρήσει στις εκλογικές διαδικασίες δεν θα χρηματοδοτηθεί. Πάντως η ΠΟΣΔΕΠ ζήτησε να ενημερωθεί για τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψιν κατά τις συγχωνεύσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ και έλαβε θετική απάντηση.

Η κυρία Διαμαντοπούλου, τόνισε από την πλευρά της ότι είναι ανοιχτή σε προτάσεις που θα διευκολύνουν τα Ιδρύματα στην εφαρμογή του νόμου και ενημέρωσε τις Ομοσπονδίες ότι το θέμα του μισθολογίου τους θα συζητηθεί με το υπουργείο Οικονομικών μετά τον προϋπολογισμό.

Στο πανεπιστήμιο Αιγαίου
Ανακοίνωση για το θέμα των εκλογών που ορίστηκαν εξέδωσαν ο Σύλλογος των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του, η 5μελής επιτροπή που θα διενεργήσει τις εκλογές στο Ιδρυμα «δεν έχει διοριστεί από το αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο, αλλά από την κυβέρνηση». «Τη διαδικασία αυτή η Σύνοδος των Πρυτάνεων την κατήγγειλε ως »θεσμική εκτροπη». Στηριζόμενη μόνο στον αυθαίρετο διορισμό της από την πολιτική εξουσία, η 5μελής επιτροπή »προκήρυξε» εκλογές, σε ευθεία σύγκρουση με τις αποφάσεις όχι μόνο της Συνόδου των Πρυτάνεων αλλά κυρίως με την ομόφωνη (συμπεριλαμβανομένης και της θετικής ψήφου νυν μέλους της ίδιας επιτροπής!) απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μας με σκοπό την εκλογή ενός Συμβουλίου που θα καταργήσει το αυτοδιοίκητο και τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα διοίκησης» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Καλούμε τις δημοκρατικά εκλεγμένες πρυτανικές αρχές να κάνουν ό,τι απαιτείται για τη διαφύλαξη της ακαδημαϊκής μας αυτοτέλειας. Ζητάμε την άμεση σύγκληση της Συγκλήτου ώστε συλλογικά η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αιγαίου να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων» καταλήγει η ανακοίνωση των καθηγητών.

Για το ίδιο θέμα ο πρώην αντιπρύτανης του Ιδρύματος καθηγητής κ. Κ. Ζώρας σε σχετική επιστολή του αναφέρει ότι: «Για πρώτη φορά μετά το σωτήριον 1974 λειτουργούν στα δημόσια Πανεπιστήμια όργανα διορισμένα από τον υπουργό Παιδείας, ανεξαρτήτως ιδεολογικής ή κομματικής προέλευσης». «Μεγίστη ανομία συγκροτεί η παραβίαση του Συντάγματος, το οποίον ενσωματώνει στην αυξημένη τυπική νομική ισχύ του ύψιστους πολιτικούς και κοινωνικούς συμβολισμούς (δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική συνοχή, ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση)» αναφέρει ο κ. Ζώρας και κάνει λόγο για «βάναυση προσβολή των συνταγματικών και πανεπιστημιακών θεσμικών αρχών».
Στην Θεσσαλονίκη

Με την απόφασή της την Τετάρτη η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε:

– Να επικυρώσει την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς την αντισυνταγματικότητα του νέου Νόμου 4009/2011.

– Οτι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αναδείξει τα λάθη, τις ανεπάρκειες και τις δυσλειτουργίες του νέου Νόμου. Γι’ αυτό στηρίζει την πρόταση να δημιουργηθεί μία Επιτροπή που θα προτείνει αλλαγές στο νέο Νόμο.

– Οτι θα ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης στα Πανεπιστήμια, «παγώνοντας» τις διαδικασίες εκλογής των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων.