Οριστική μελέτη για να ενταχθούν οι προδιαγραφές επεμβάσεων για μέτρα οδικής ασφάλειας στις περιοχές των σχολείων παρήγγειλε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), προς αντιμετώπιση των συχνών τροχαίων ατυχημάτων έξω από σχολικές μονάδες.
Αντικείμενό της μελέτης θα είναι η σύνταξη των προδιαγραφών για τις επεμβάσεις που θα πρέπει να εφαρμόζονται γύρω από τα σχολεία, οι τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και τα προτεινόμενα υλικά που θα χρησιμοποιούνται.
Ο ΟΣΚ θεωρεί ως αναγκαία την άμεση αντιμετώπιση του πρόβληματος, καθώς σημειώνονται με σταθερή συχνότητα τροχαία ατυχήματα έξω από σχολεία. Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι έως σήμερα, καθώς ο ΟΣΚ δεν είχε την αρμοδιότητα παρέμβασης εκτός του οικοπέδου του σχολείου που κατασκευάζει – υποχρέωση που ανήκει στους δήμους- με αποτέλεσμα οι προδιαγραφές οδικής ασφάλειας στις μελέτες του οργανισμόυ να απουσιάζουν.
‘Ετσι, για την προστασία των μαθητών και ανάλογα με τις δυνατότητες που παρέχει κάθε οικόπεδο, ο ΟΣΚ προτείνει:

– Την σήμανση περιμετρικά του σχολείου με φωτεινούς σηματοδότες που θα τίθενται σε λειτουργία τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών

– Τις ανυψωμένες διαβάσεις πεζών που θα τοποθετούνται στις εισόδους των σχολείων για την διασφάλιση της μείωσης της ταχύτητας των αυτοκινήτων και την απόδοση προτεραιότητας στους πεζούς

– Την τοποθέτηση μειωτών ταχύτητας (τα λεγόμενα «σαμαράκια») που θα τοποθετούνται περιμετρικά του σχολικού κτιρίου

– Την ένδειξη προσέλευσης οχημάτων στις διαβάσεις

– Τις ειδικές ρυθμίσεις σε σχολεία που βρίσκονται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας

– Την πεζοδρόμηση όπου αυτή είναι εφικτή

Επίσης, πρόθεση του ΟΣΚ αποτελεί και η δημιουργία πάρκων κυκλοφοριακής αγωγής σε όποια σχολεία μπορεί να υπάρξει αυτή η δυνατότητα

Το εγχείρημα προέκυψε από μία ιδέα του πρώην υπουργού Υποδομών, κ. Σπ. Βούγια, ο οποίος είχε προτείνει την δημιουργία του «σχολικού δακτυλίου», δηλαδή ενός συστήματος με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και σημάνσεις στα σχολεία.

Στη συνέχεια, μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, στην οποία είχε προεδρεύσει για πρώτη φορά ο πρώην υφυπουργός, το υπουργείο Υποδομών πήρε την δέσμευση του ΟΣΚ ότι θα εισαγάγει τον «σχολικό δακτύλιο» στις μελέτες των νέων σχολείων.