Κύκλωμα που κατηγορείται για εξαπάτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν τρία άτομα τα οποία κατάφερναν να αποσπούν χρήματα με την μέθοδο των εικονικών αποζημιώσεων από ανύπαρκτα τροχαία ατυχήματα ενώ στη δικογραφία εμπλέκονται τουλάχιστον 130 άτομα ως συνεργοί των συλληφθέντων.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 167 περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια με τους δράστες να έχουν αποκομίσει ποσό που ξεπερνά τα δυο εκατομμύρια ευρώ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα στην οποία συνέδραμαν και αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου, του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος τα τρία μέλη του κυκλώματος δρούσαν με συγκεκριμένο τρόπο και «εγκέφαλος» ήταν υπάλληλος του Τμήματος Ζημιών Οχημάτων Εξωτερικού της Εθνικής Ασφαλιστικής ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την έγκριση και εκταμίευση αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς ο συγκεκριμένος υπάλληλος χρησιμοποιώντας παλαιότερους φακέλους πραγματικών τροχαίων ατυχημάτων, κατάφερνε να εκταμιεύει μεγάλα χρηματικά ποσά ως αποζημιώσεις και στη συνέχεια τα χρήματα καταθέτονταν σε δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Τους συνεργούς τους «στρατολογούσαν» για το σκοπό αυτό τα άλλα δυο μέλη του κυκλώματος ένας άντρας και μια γυναίκα ηλικίας 47 και 41 ετών αντίστοιχα.

Ακολούθως οι δράστες προχωρούσαν σε αναλήψεις των χρημάτων τα οποία μοιράζονταν ως εξής: Τα 2/3 έπαιρνε ο υπάλληλος και το 1/3 το μοιράζονταν οι άλλοι δυο δίνοντας παράλληλα ένα μικρό ποσοστό ως «αμοιβή» στους δικαιούχους των λογαριασμών.
Δυο από τους συνεργούς συνελήφθησαν την Δευτέρα την στιγμή που επιχειρούσαν να κάνουν σε τράπεζες ανάληψη χρημάτων που προέρχονταν από εικονικές αποζημιώσεις.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης έγιναν επτά κατ΄ οίκον έρευνες στην Αττική παρουσία εισαγγελέων κατά την διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα κυνηγετικό όπλο, τέσσερα φυσίγγια πυροβόλου όπλου, οκτώ φυσίγγια καραμπίνας, επτά βιβλιάρια εντολών εγκρίσεως αποζημιώσεων, 12 βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων τραπεζών, ένα πιστοποιητικό διεθνούς ασφάλισης αυτοκινήτου, δυο σώματα επιταγών με χρηματικά ποσά 24.500 και 20.000 ευρώ, δυο γραμμάτια από 10.000 ευρώ το καθένα, ιδιόχειρες σημειώσεις με διάφορους αριθμούς λογαριασμών, έξι κάρτες ανάληψης χρημάτων διαφόρων τραπεζών, διάφορα ιδιωτικά συμφωνητικά, 11.042 ευρώ, ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, 12 κινητά τηλέφωνα, δυο δελτία αστυνομικής ταυτότητας και ένα βιβλιάριο ΙΚΑ.

Οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.