Διορία έως την Πέμπτη να απαντήσουν αν δέχονται το κλιμακωτό rebate, ανάλογα με την τιμή, στα φάρμακα έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού στο BHMAonline, με την εφαρμογή του κλιμακωτού rebate εξασφαλίζεται ποσό από τη φαρμακευτική δαπάνη ισοδύναμο με αυτό που θα εξοικονομούσε το κράτος από τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία. «Είναι μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα», τονίζει, διευκρινίζοντας ότι σε αρκετά ακριβά φάρμακα τα οποία δεν έχουν αντίγραφα ακόμη κι αν ο γιατρός έγραφε τη δραστική ουσία ο ασθενής θα αγόραζε το πρωτότυπο. Προσθέτει ωστόσο, ότι η τροπολογία που επιτρέπει τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση την δραστική ουσία έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα αποσυρθεί μόνο εάν οι εκπρόσωποι των εταιρειών συμφωνήσουν με τις εκπτώσεις που τους προτείνει η ηγεσία του υπουργείου.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι με βάση τον προγραμματισμό που έχουν κάνει μέχρι τέλος του χρόνου τα Ταμεία θα δαπανήσουν 3,4 δισ. ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη αντί 5,2 δισ. ευρώ το 2009. Έχουμε απόκλιση 250 εκ. ευρώ. «Είναι το rebate που δεν αποδόθηκε από το 2006 έως το 2008. Δεν φέρνουμε τη ρύθμιση για την δραστική ουσία για να πιέσουμε ή για να τους τιμωρήσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε κάθε μετρο για να διασφαλίσουμε ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα υπερβεί όριο. Αλλιώς θα είχαμε περικοπές παροχών. Αν δεν είχαμε μειώσει φαρμακευτική δαπάνη 1,5 δις θα ειχαμε μείωση σε συντάξεις κατά 8%. Δεν θα κανουμε πίσω σε αυτό η κάθε πλευρά θα αναλάβει τις ευθύνες της», σημείωσε. Τόνισε ότι «στην περίπτωση που οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους θα εμείνουμε στην τροπολογία. Αν όμως συμφωνήσουν στο κλιμακωτό rebate, ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου, που θα προτείνουμε θα την αποσύρουμε».