Από επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών κοντά στο Βελλίδειο συνοδεύτηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 90 προσαγωγές και δύο συλλήψεις -μία για κατοχή βεγγαλικών και μία για παράβαση του νόμου περί όπλων. Η Θεσσαλονίκη θυμίζει φρούριο, καθώς 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους.

Από το απόγευμα χιλιάδες άνθρωποι -20.000 σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αστυνομίας- διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης με προορισμό το Βελλίδειο για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην πολιτική της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους επισήμους που μετέβησαν στο Βελλίδειο για να παρακολουθήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου δέχθηκαν επιθέσεις με αυγά, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα.

Τα επεισόδια

Επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, κοντά στο Βελλίδειο, με ομάδα νεαρών ατόμων να επιδίδεται σε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο σημείο όπου κατέληξε η πορεία των οπαδών του Ηρακλή, στην οδό Τσιμισκή, που διαμαρτύρονται για τον υποβιβασμό της ομάδας τους.

Αργότερα τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο χώρο μπροστά στο ΑΠΘ. Τα επεισόδια ξέσπασαν στην οδό Αγγελάκη, στο ύψος της πλατείας Συντριβανίου, όταν νεαροί εκτόξευσαν πέτρες κι άλλα αντικείμενα κι οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα.

Νωρίτερα, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα οι ιδιοκτήτες ταξί πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ που φυλάσσουν το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Στη συνέχεια, τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν το μπλοκ των διαδηλωτών, που κινήθηκαν προς αυτές με ρίψεις αντικειμένων και φωτοβολίδων.

Τη λύπη του για τα επεισόδια εξέφρασε, μιλώντας στο Μega, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Όπως είπε, στο παρελθόν η έκθεση αποτελούσε γιορτή για την πόλη, όμως πλέον η κατάσταση είναι απαράδεκτη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως όλα αυτά τα φαινόμενα κάνουν κακό στην ίδια την εικόνα της πόλης και δήλωσε πως θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα, το οποίο θα καταδικάζει όσα έγιναν, ζητώντας να μην επαναληφθεί μία τέτοια κατάσταση.

Οι κινητοποιήσεις

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση ήταν αυτή των ιδιοκτητών ταξί, καθώς σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 7.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βελλίδειο.

Στο συνεδριακό κέντρο κατευθύνθηκαν και οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση των ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ.

Το «χορό» των κινητοποιήσεων άνοιξαν περίπου στις 3 το μεσημέρι οι «Αγανακτισμένοι», με προσυγκεντρώσεις στο Λευκό Πύργο, τη Βασ. Γεωργίου και το πρώην 424 στρατιωτικό νοσοκομείο. Στο μπλοκ των Αγανακτισμένων εντάχθηκαν, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω», καθώς και πριν από λίγο μοτοσικλετιστές «Αγανακτισμένοι». Όλοι μαζί κινήθηκαν προς το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Οι φοιτητές του πανελλαδικού συντονιστικού γενικών συνελεύσεων των καταλήψεων όλης της χώρας συγκεντρώθηκαν στην Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εν συνεχεία κατευθύνθηκαν προς το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Οι φοιτητές επέστρεψαν αργότερα στην Πλατεία Χημείου, μέσα στο ΑΠΘ προκειμένου περιφρουρήσουν την κατάληψη, ενώ κατηγόρησαν τα ΜΑΤ «για αλόγιστη χρήση χημικών».

Με μαύρες κορδέλες, ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) διαμαρτυρήθηκαν για τη μη καταβολή των μισθών τους, ενώ εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ ανήρτησαν πανό στην πρόσοψη του κτιρίου της επιχείρησης, κατά της ιδιωτικοποίησής της.

Πρωτοφανή μέτρα

Τα μέτρα που έχει λάβει φέτος η Ελληνική Αστυνομία είναι πρωτοφανή -πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στη ΔΕΘ- με σχεδόν 6.000 αστυνομικούς να φρουρούν κάθε γωνιά του κέντρου.

Στην οδό Μ. Ανδρόνικου -από το ύψος της πλατείας της ΧΑΝΘ- και στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου (στη διασταύρωση με τη Μ. Αλεξάνδρου) στήθηκε ο μεταλλικός φράχτης που ήρθε από την Αθήνα για να ενισχύσει στο μέγιστο τα μέτρα ασφαλείας.

Εκτός από τον φράχτη, που το καλοκαίρι είχε χρησιμοποιηθεί στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο «Αίας», η αντλία ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων.

Κλειστοί οι δρόμοι

Στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας έως και το μεσημέρι της Κυριακής δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις οδούς:

Λ. Στρατού (από Καυταντζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ) Ν. Γερμανού (από Πλ. Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ) Γ΄ Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Αγ. Δημητρίου) Αγ. Δημητρίου (από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου) Εθνικής Αμύνης (από Αγ. Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου) Τσιμισκή (από Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι Εθνικής Αμύνης) Εγνατία (από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου) Γ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου) Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθνικής Αμύνης) Ν. Ζέρβα (από Β. Γεωργίου μέχρι Λ.Στρατού) Γκύζη (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Β.Γεωργίου) Μ.Αλεξάνδρου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Αγ. Τριάδος) Μ. Ανδρόνικου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Πλ. ΧΑΝΘ) Αγίας Τριάδος (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Βασ.Γεωργίου) και στους υπόλοιπους δρόμους περιμετρικά του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς».

Εξάλλου, μέχρι και τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής απαγορεύεται η στάση και στάθμευση στις οδούς Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της) και στην Ανώνυμη Οδό έναντι του Γ΄Σ.Σ. (από Λ. Στρατού μέχρι Βασ. Γεωργίου).