Παραδέχτηκε, σήμερα, το πρόβλημα που υπάρχει εφέτος με την καθυστέρηση στην εκτύπωση και έγκαιρη διανομή των σχολικών βιβλίων η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής – όπου επρόκειτο να απαντήσει σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Νόμο Πλαίσιο – απέδωσε την ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις «μεγάλες καθυστερήσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο» και μίλησε για «δραματικές εκκλήσεις», όπως είπε, που έγιναν προς το ανώτατο δικαστήριο της χωράς για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια του χαρτιού.

Η υπουργός σημείωσε μάλιστα ότι έχει σταλεί και σχετική επιστολή προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την κρίση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης η κυρία Διαμαντοπούλου από το βήμα της Βουλής έκανε για μια ακόμη φορά έκκληση για «ανοιχτά πανεπιστήμια και ανοιχτά σχολεία», απαντώντας στα σφοδρά πυρά που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι «θα αγωνιστούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας όχι μόνο για να πέσει ο νόμος που ψηφίσατε με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, αλλά για να πέσετε κι εσείς ως κυβέρνηση». Η κυρία Διαμαντοπούλου επικαλέστηκε τα λόγια του Λεωνίδα Κύρκου, που «έφυγε» πριν λίγες ημέρες: «Και έχω μόνο ένα να σας πω: σύγκρουση ιδεών, όχι βία και μισαλλοδοξία. Δεν οδηγούν πουθενά».

«Να συγκρουστούμε μέσα στη Βουλή, να συγκρουστούμε με επιχειρήματα, να συγκρουστούμε ιδεολογικά, αλλά να μην θυσιάσετε το μέλλον των φοιτητών έστω και το ένα εξάμηνο για κομματικά και παραταξιακά συμφέροντα», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε «θράσος» στην κυρία Διαμαντοπούλου και την επίκληση από μέρους της του Λεωνίδα Κύρκου που στον αποχαιρετισμό του μιλούσε για μη βία: «Είχε το θράσος να απευθύνεται στην Αριστερά. Ποιος; Εκπρόσωπος της κυβέρνησης που αιματοκύλισε την Αθήνα στις 15 και στις 29 Ιουνίου, της κυβέρνησης που έριξε 3.000 χημικά σε ανυπεράσπιστους διαδηλωτές».

Μετά από αυτά η αντιπαράθεση πέρασε και στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα σχολικά βιβλία. «Για να βγουν βιβλία χρειάζεται χαρτί», είπε η κυρία Διαμαντοπούλου και εξήγησε ότι έγινε ο διαγωνισμός εγκαίρως τον Οκτώβριο του 2010 και το Μάρτιο του 2011, υπήρξαν τρεις μειοδότες προμηθευτές χαρτιού και ανακλήθηκε η απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ παραπέμφθηκε το θέμα σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Όμως η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ελήφθη στις 6 Μαίου και στάλθηκε στον οργανισμό έκδοσης βιβλίων στις 19 Ιουλίου, εξήγησε υπογραμμίζοντας ότι «κανένας δεν μπορεί χωρίς να απολογείται για τις ευθύνες του να υπονομεύει την κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, κατηγόρησε την υπουργό ότι ενώ υπήρξαν καθυστερήσεις σε σχέση με τη διασφάλιση της έκδοσης των σχολικών βιβλίων, στην περίπτωση των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων το υπουργείο έδρασε ταχύτατα. «Μας παρουσιάσατε μια κατάσταση αδυναμίας συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και υπουργείου. Ε, αυτό δεν είναι κυβέρνηση, είναι μπάχαλο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πρυτάνεις

Πάντως στη Συνοδό των πρυτάνεων που γίνεται στο Λαύριο, παρουσιάστηκε και ανακοίνωση του συλλόγου διδακτικού προσωπικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία αναφέρεται ότι ο νέος Νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί και καλούνται οι διδάσκοντες να μην συμμετάσχουν σε καμιά από τις διαδοχικές διαδικασίες για τη συγκρότηση των νέων οργάνων.

Επίσης σκληρή ανακοίνωση κατά του Νόμου εξέδωσε και ο σύλλογος διδασκόντων στη Φιλοσοφική Σχόλη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ανακοίνωση ο σύλλογος συμφωνεί με την απόφαση της συγκλήτου του Ιδρύματος για αναβολή της εξεταστικής περιόδου και συγκαλεί γενική συνέλευση την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου για να καθοριστεί η στάση των μελών του.

Νέο συλλαλητήριο

Αύριο το μεσημέρι στις 3.00 διοργανώνεται νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νέου Νόμου Πλαίσιο, ενώ οι φοιτητές θα ενωθούν στο Σύνταγμα με το κίνημα των Αγανακτισμένων, που έχει ανακοινώσει ότι οργανώνει νέα κινητοποίηση στην πλατεία, συμβολικά, την 3η του Σεπτέβρη.