Διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις πέντε χρόνια η εγκληματικότητα στην Ελλάδα και εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Οι ληστείες τραπεζών στην επαρχία είναι πλέον διπλάσιες από αυτές που διαπράττονται στην Αθήνα, ενώ ως πέρυσι ίσχυε το αντίθετο. Και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και οι υπεύθυνοι των τραπεζών φοβούνται ότι πλησιάζει η ώρα οι κακοποιοί να κάνουν το επόμενο βήμα. Οπως εκτιμούν, είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν και στην Ελλάδα οι ολιγόωρες απαγωγές διευθυντικών στελεχών τραπεζών για να εξασφαλίζουν την παραβίαση των μέτρων ασφαλείας των υποκαταστημάτων των τραπεζών που έχουν θέσει στο στόχαστρό τους.
Τα κυκλώματα των κακοποιών έχουν στραφεί στις κλοπές φορτηγών αυτοκινήτων μεγάλου όγκου, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση περίπου 38%. Στην Αθήνα ένας από τους δείκτες εγκληματικότητας που παρουσιάζει αυξητική τάση της τάξεως του 48% είναι οι… ζωοκλοπές. Στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, παρά τα ελάχιστα κοπάδια που έχουν απομείνει, καταγράφεται το 10% ανάλογων περιστατικών που αφορούν όλη την επικράτεια. Η οικονομική κρίση αποτυπώνεται, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, και στην εντυπωσιακή αύξηση μέσα σε έναν χρόνο των απατών κατά 28% και των υποθέσεων παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων σε ποσοστό 60%. «Τίποτα στις συναλλαγές δεν είναι όπως φαίνεται» σημειώνουν.
Στην Ηπειρο δεν κλέβουν
Αυτά είναι ορισμένα από τα ενδεικτικά, ιδιότυπα ή και παράδοξα στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν οι πίνακες εγκληματικότητας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στη χώρα μας υπάρχει και μια περιοχή που φαίνεται να έχει μείνει σχεδόν αλώβητη από την επιδρομή των κακοποιών είναι η περιφέρεια της Ηπείρου, στην οποία δεν έχει διαπραχθεί σε ένα εξάμηνο ούτε μία αρπαγή τσάντας, ούτε μία ληστεία σε κατάστημα, ενώ δεν έχει υπάρξει ούτε μία κλοπή σε δημόσιο χώρο.
Η σύγκριση των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου του 2011 με ολόκληρο το 2006 είναι αποκαλυπτική. Στη διάρκεια του 2006 σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα 49.403 κλοπές και διαρρήξεις και 2.463 ληστείες. Και το 2011 έχουν καταγραφεί 48.262 κλοπές και διαρρήξεις με τη διαφορά ότι αυτές έχουν σημειωθεί σε ένα μόλις εξάμηνο!
Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η αύξηση της εγκληματικότητας, στο τέλος της χρονιάς θα έχει «σπάσει» το φράγμα των 100.000 κλοπών και διαρρήξεων μέσα σε ένα έτος, εκτιμούν οι αστυνομικοί. Οσον αφορά την έξαρση των ληστειών τα στοιχεία είναι πολύ πιο ανησυχητικά, αφού ολόκληρο το 2006 είχαν σημειωθεί 2.463 τέτοιου τύπου εγκληματικές ενέργειες, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2011 έχουν ήδη φτάσει τις 3.363. Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει πάντως ένα τμήμα αυτής της μεταβολής στην αλλαγή του τρόπου αποτύπωσης του αριθμού των εγκληματικών ενεργειών από τις αστυνομικές υπηρεσίες, ωστόσο με όποιον τρόπο και αν εκτιμηθούν οι δείκτες _ όπως λένε οι αξιωματικοί _ η αύξηση είναι αδιαμφισβήτητη.
Αποκέντρωση ληστειών
Στην Αττική καταγραφόταν το 2006 το 68% των κλοπών και των διαρρήξεων όλης της χώρας. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 το ποσοστό της συμμετοχής της πρωτεύουσας σε αυτού του τύπου την εγκληματικότητα έπεσε στο 58%.
Η μετακίνηση ενός μεγάλου τμήματος των κακοποιών στην περιφέρεια έχει την εξήγησή της στους πιο ευάλωτους στόχους και στη μικρότερη αστυνόμευση. Τα στοιχεία για τις ληστείες των τραπεζών είναι χαρακτηριστικά, καθώς στην Αττική βρίσκεται το 50% των υποκαταστημάτων των τραπεζών όλης της χώρας.
Το πρώτο εξάμηνο του 2010 σημειώθηκαν 124 ληστείες σε τράπεζες της Αθήνας και 68 σε τράπεζες της επαρχίας. Η ισορροπία αυτή, που διατηρούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει αντιστραφεί. Το πρώτο εξάμηνο εφέτος σημειώθηκαν 22 ληστείες τραπεζών στην Αθήνα και 46 στην επαρχία.
Αναλυτικά, στη Στερεά Ελλάδα σημειώθηκαν οκτώ ληστείες, στην Πελοπόννησο επτά, στη Δυτική Ελλάδα δέκα και στη Θεσσαλία τέσσερις. Χαρακτηριστικό της αποκέντρωσης του εγκλήματος είναι και το ότι σημειώθηκε μόνο μία ληστεία τράπεζας στη Θεσσαλονίκη την αντίστοιχη περίοδο.

Σύνθετες επιθέσεις
Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη μέρα. Ως τα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου προβλέπεται να έχουν θωρακιστεί όλες οι τράπεζες της επαρχίας _ στα πρότυπα αυτών της Αθήνας _ με πόρτες ασφαλείας και ειδικά συστήματα αποτροπής επιθέσεων όπως αυτές στις οποίες προχωρεί η ομάδα των ληστών με τις βαριοπούλες.
Οι αστυνομικοί, αλλά και οι υπεύθυνοι των τραπεζών, γνωρίζουν ότι για να αντιμετωπίσουν τα νέα εμπόδια οι κακοποιοί θα επιχειρούν στο εξής και στην περιφέρεια πιο σύνθετες επιθέσεις, προχωρώντας ακόμη και σε απαγωγές υπαλλήλων για να εκμαιεύσουν υπό την απειλή των όπλων κωδικούς ασφαλείας ή για να αρπάξουν μαγνητικές κάρτες. Δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και το φαινόμενο της κράτησης ομήρων αν εγκλωβιστούν μέσα σε ένα κατάστημα οι ληστές, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε τραπεζικά καταστήματα της Αθήνας.
Η «οχύρωση» των τραπεζικών υποκαταστημάτων της περιφέρειας, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, αναμένεται να κατευθύνει ένα μέρος της εγκληματικότητας σε επιθέσεις σε σπίτια και σε μικρά καταστήματα, προκειμένου οι ποινικοί με δεκάδες μικροληστείες _ εξίσου επικίνδυνες _ να αναπληρώσουν τα… χαμένα κέρδη από τις σφραγισμένες τράπεζες.

Φορτηγά με…
φτερά
Στους πίνακες που αφορούν την εγκληματικότητα υπάρχει ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 παρατηρείται αύξηση των κλοπών φορτηγών αυτοκινήτων κατά 38% σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά περίπου 1.600 φορτηγά αυτοκίνητα και λεωφορεία έχουν εξαφανιστεί από τους δρόμους τους τελευταίους μήνες με έναν τρόπο… μαγικό!
Μάλιστα μόνον στη Στερεά Ελλάδα η αύξηση της κλοπής φορτηγών αυτοκινήτων φτάνει το 148%. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «αρκετές φορές οι κακοποιοί κλέβουν ολόκληρα έμφορτα φορτηγά αυτοκίνητα, κυρίως σε κεντρικούς άξονες της χώρας, με στόχο το εμπόρευμά τους».
Επιπλέον έχουν υπάρξει επιδρομές σε εταιρείες μεταφορών, όπου μεγάλα φορτηγά εξαφανίζονται σαν να είναι μοτοσικλέτες. Οπως έχει διαπιστωθεί, πρόκειται κυρίως για κυκλώματα βουλγάρων και αλβανών κακοποιών, οι οποίοι μεταφέρουν τα φορτηγά στη Ρουμανία και σε άλλες βαλκανικές χώρες και τα πουλούν.
Επιπλέον, πολλά μικρότερου τύπου φορτηγά και βαν κλέβονται από Αθιγγάνους κυρίως στην Κεντρική Ελλάδα και χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά κλεμμένων ποσοτήτων χαλκού, αλλά και για ανταλλακτικά. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει περιστατικά εξαφάνισης και ολόκληρων εκσκαφέων από εργοτάξια, λένε οι αξιωματικοί.

Οι παρανομίες της κρίσης
Το πρώτο εξάμηνο του 2011 εντοπίστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα 1.155 απάτες και 2.493 υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων, αριθμός επίσης αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Περίπου 702 από αυτές τις απάτες αποκαλύφθηκαν στην Αττική και 145 στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότερες αφορούν ακάλυπτες επιταγές, εικονικές συναλλαγές, εξαπάτηση επενδυτών, κτλ.
Υπάρχουν περιοχές της χώρας μάλιστα όπου η αύξηση των σχετικών κρουσμάτων είναι εκρηκτική. Στην Πελοπόννησο παρατηρήθηκε αύξηση κατά 227% και στη Δυτική Ελλάδα κατά 214%
.
Πλην Αττικής, η οποία διατηρεί τα σκήπτρα, οι περιοχές που κυκλοφορούν τα περισσότερα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα είναι η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα. Τα στελέχη των διωκτικών αρχών εκτιμούν μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα αδικήματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, όσο δεν υποχωρεί η οικονομική κρίση.

Στην Αττική αυξήθηκε κατά 48% η ζωοκλοπή!
Τα στοιχεία είναι σαφή: σε όλη τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκαν 573 ζωοκλοπές από τις οποίες οι 58 έχουν καταγραφεί στην Αττική. Μάλιστα στην πρωτεύουσα, εν έτει 2011, εμφανίζεται αύξηση των ζωοκλοπών κατά 48%!
Πού βρέθηκαν τα κοπάδια _ και κατά συνέπεια οι ζωοκλέφτες _ στην Αθήνα; Και όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηνιάτρων, σε όλη τη χώρα υπάρχουν 13.000.000 αιγοπρόβατα από τα οποία τα 200.000 ως 300.000, ποσοστό 2%, υπολογίζεται ότι βόσκουν πέριξ της ελληνικής πρωτευούσης.
Κάπως έτσι, με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., προκύπτει ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα ζωοκλοπών απ’ ό,τι ολόκληρη η Ηπειρος ή η Θεσσαλία! Οι κλοπές των ζώων αποδίδονται αφενός μεν σε συμφέροντα ανταγωνιστών κτηνοτρόφων, αλλά κυρίως σε κυκλώματα ζωοκλεφτών, οι οποίοι αμέσως προωθούν τα ζώα στην ελληνική κρεαταγορά.