Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πουλούσαν «προστασία» σε…παιδότοπους!Μάλιστα περνούσαν καθημερινά από τους χώρους αυτούς, μετρούσαν τα παιδάκια που έπαιζαν και αντιστοίχως…προσάρμοζαν τις οικονομικές απαιτήσεις τους!Οι ίδιοι αξιωματικοί «προστάτευαν» ακόμη και… πίστες ταχύτητας στη Γλυφάδα αλλά και εκθέσεις με ερωτικά είδη.Λειτουργούσαν ως μεσάζοντες τοκογλύφων προκειμένου οι τελευταίοι να διευρύνουν την πελατεία τους, μεσολαβούσαν σε συναδέλφους τους για την έκδοση πλαστών ταυτοτήτων, ενώ φέρεται ότι διέθεταν «υψηλές διασυνδέσεις» στην ΕΛ.ΑΣ. και σε ζωτικές υπηρεσίες του αστυνομικού σώματος οι οποίες διερευνώνται τα τελευταία 24ωρα. «Το Βήμα» παρουσιάζει τον άγνωστο δικαστικό φάκελο της καταγγελλόμενης δράσης δύο υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.που υπηρετούσαν στο Αρχηγείο αλλά και σε Τμήμα Ασφαλείας σε παραλιακό δήμο της Αθήνας και οι οποίοι φέρεται, σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων,ότι εισέπρατταν σημαντικά χρηματικά ποσά από εκβιάσεις ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων- και όχι μόνο-κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος. Εντυπωσιακό στοιχείο στον συγκεκριμένο φάκελο είναι οι υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες των υπόπτων αξιωματικών στις οποίες ακούγονται να επικαλούνται γνωριμίες με διοικητές αστυνομικών υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να προχωρούν στην προστασία χαρτοπαικτικών λεσχών.



Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι δύο αξιωματικοί πλησίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων- εκ των οποίων πολλά γνωστά νυχτερινά κέντρα της παραλίας- προκειμένου να τους αποσπούν εκβιαστικά χρηματικά ποσά. Αρκετούς που δεν διέθεταν τις απαραίτητες άδειες λειτουργίας τούς απειλούσαν με συνεχείς ελέγχους διαρκείας, ενώ σε όσους λειτουργούσαν νόμιμα ανέφεραν ως «φόβητρο» ελέγχους για… ηχορρύπανση!

Οπως κατέθεσε ένας εκ των εκβιαζομένων καταστηματαρχών στις 6 Ιουνίου 2001, «με πλησίασε ένας από τους αξιωματικούς και μου είπε ότι είχε γίνει αναφορά “από ψηλά, από το Αρχηγείο”, να με προσέξει και ότι κάποιος από εκεί με ψάχνει. Στη συνέχεια μου ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πρέπει να τα βρούμε για να βοηθηθείς. Πρέπει όμως να βοηθήσεις κι εσύ, με ένα μικρό τίμημα. Χωρίς όμως να σε πνίξω αλλά για να κανονίσουμε τον άνθρωπο επάνω…”».



Οπως προκύπτει από τις ίδιες αναφορές των καταστηματαρχών, ένας από τους ύποπτους αξιωματικούς τούς έλεγε ότι «δέχεται εντολή και δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του», ενώ ονόμαζε «ψάρια» τα χρήματα που έπαιρνε! Σύμφωνα με τις καταθέσεις, οι δύο αξιωματικοί επικαλούνταν γνωριμίες με «στρατηγούς» της ΕΛ.ΑΣ. αναφέροντας ανάμεσα σε άλλους και τον «αρχηγό της Αμεσης Δράσης» ή ακόμη και ηγετικά στελέχη της Αστυνομίας για τα οποία δεν φαίνεται να έχει προκύψει οποιαδήποτε ένδειξη ότι γνώριζαν οτιδήποτε.

Συστημένοι στον τοκογλύφο

Σύμφωνα με καταθέσεις, όταν ορισμένοι από τους καταστηματάρχες είχαν οικονομικά προβλήματα, οι αξιωματικοί τούς υποδείκνυαν έναν τοκογλύφο στον οποίο μπορούσαν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν «βοήθεια». Οπως κατέθεσε ένας εκ των επιχειρηματιών, ο οποίος πάντως αρνήθηκε να κατονομάσει τον τοκογλύφο, «ο αστυνομικός με έφερε σε επαφή μαζί του.Εκείνος μου ζήτησε να προσημειώσω το σπίτι μου για να μου δώσει 20.000 ευρώ, δεν το δέχθηκα όμως».

Στον φάκελο της υπόθεσης διαφθοράς περιλαμβάνονται ακόμη στοιχεία και για άλλες παράνομες ή παράτυπες ενέργειες των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Ετσι, λοιπόν, σύμ φωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι αξιωματικοί είχαν φροντίσει ώστε να βάλουν- παρατύπως ασφαλώςαστυνομική συνοδεία σε επιχειρηματίες που ήταν οργανωτές μεγάλης έκθεσης με ερωτικά είδη! Επιπλέον φαίνεται να πρότειναν αμοιβή σε άλλους αστυνομικούς προκειμένου να εκδίδουν δελτία ταυτότητας είτε παραποιημένα είτε χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Υφιστάμενοί τους όμως φέρεται να μην υπέκυψαν στην πίεσή τους και αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Ωστόσο οι αναφερόμενοι αξιωματικοί επεδείκνυαν μια εντυπωσιακή σπουδή προκειμένου να εξυπηρετούν τους επιχειρηματίες που τους κατέβαλλαν χρηματικά ποσά. Οπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, οι κατηγορούμενοι έστησαν ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να απομακρύνουν έναν μικροπωλητή που πωλούσε καλαμπόκια έξω από ένα μαγαζί και ο οποίος ενοχλούσε τον καταστηματάρχη-«πελάτη» τους. Ανάμεσα στις καταγγελίες που έχουν υπάρξει σε βάρος τους είναι ότι ύστερα από τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας για ποδοσφαιρικούς αγώνες ενημέρωναν- με το αζημίωτο- τους ιδιοκτήτες καντινών για το σημείο από όπου θα περνούσαν οι φανατικοί οπαδοί προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη πελατεία.

Μη χαλάσει η πιάτσα

«Κωμικό» σημείο της δικογραφίας είναι οι διάλογοι που φέρεται να διαμείβονται μεταξύ των αστυνομικών σχετικά με το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης γνωστού νυχτερινού κέντρου της παραλιακής αρνήθηκε να τους καταβάλει χρήματα για την προστασία του. Οι δύο αστυνομικοί ακούγονται να συζητούν για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να μη μαθευτεί κάτι τέτοιο σε άλλους εκβιαζόμενους επιχειρηματίες και έτσι… χαλάσει η πιάτσα! Ετσι λοιπόν αποφάσισαν να διαδώσουν ότι ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας είχε υποχωρήσει και πλήρωνε κι αυτός τον «φόρο».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος, νομικός εκπρόσωπος ενός εκ των κατηγορουμένων αστυνομικών, ανέφερε στο «Βήμα» ότι «ο πελάτης μου αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση,καθώς και ότι μπορεί να δώσει σαφείς εξηγήσεις σε όλα τα θέματα. Ο λόγος που κατηγορείται είναι ότι ως διοικητής αστυνομικής υπηρεσίας εφάρμοσε τον νόμο και δυσαρέστησε πολλούς που είχαν παραβατική συμπεριφορά».

Η ΛΕΣΧΗ ΠΛΗΡΩΝΕ 17.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ισως το πιο σημαντικό σημείο της δικογραφίας είναι οι απομαγνητοφωνημένοι διάλογοι ενός εκ των δύο αξιωματικών με ιδιοκτήτη χαρτοπαικτικής λέσχης στο Μοναστηράκι.Στις συζητήσεις ακούγεται ο ιδιοκτήτης της λέσχης να λέει στον αξιωματικό ότι καταβάλλει περίπου 17.000 ευρώ μηνιαίως σε κεντρικές υπηρεσίες της Αστυνομίας για να μην ενοχλείται.

Αναφέρεται σε καταβολή ενός ποσού 30.000 ευρώ πάλι για τον ίδιο λόγο στις ίδιες αστυνομικές υπηρεσίες.Στη δικογραφία μνημονεύεται και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου ο κάτοχος του οποίου φέρεται να μεσολαβεί για την παραλαβή αυτών των χρημάτων.Ο ύποπτος αξιωματικός ακούγεται να λέει ότι επικοινώνησε με ανώτερο αξιωματικό της Ασφάλειας Αττικής για να εξετάσει αν τα χρήματα αυτά φτάνουν στον προορισμό τους.Ο αναφερόμενος αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής,που είναι προϊστάμενος ιδιαίτερα ευαίσθητης υπηρεσίας, κατέθεσε στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. ότι ποτέ δεν είχε τη σχετική επίμαχη επικοινωνία.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι στο κατηγορητήριο εναντίον των ύποπτων αξιωματικών θεωρείται δεδομένο ότι δόθηκαν χρήματα στη συγκεκριμένη υπηρεσία της Ασφάλειας,καθώς κατηγορούνται ότι «δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια,παρ΄ ότι γνώριζαν ότι τα χρήματα εισπράττονται για την παροχή κάλυψης και προστασίας από το αντίστοιχο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής». Ωστόσο σε αυτό το σημαντικό σκέλος δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

«ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΦΟΥΛ Ο ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ! ΕΙΧΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ»

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία στη δικογραφία είναι οι αναφορές για παροχή προστασίας σε…παιδότοπους επί της παραλιακής λεωφόρου! Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.φέρεται ότι έπαιρναν 2.000 ευρώ μηνιαίως από τους ιδιοκτήτες των παιδότοπων επειδή δεν διέθεταν σχετική άδεια λειτουργίας.

Κάποια στιγμή όμως ένας από τους επιχειρηματίες-ιδιοκτήτες παιδότοπων ανέφερε στους αστυνομικούς που τον εξεβίαζαν ότι δεν είχε καθόλου πελατεία και δεν μπορούσε να τους καταβάλλει μεγάλα ποσά. Αρχικά οι αξιωματικοί υποχώρησαν και προχώρησαν σε σχετική «ρύθμιση»,γρήγορα όμως επανήλθαν. Σε απομαγνητοφωνημένη συνομιλία που φέρεται να έχει πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου 2011 μεταξύ των δύο αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.και ύστερα από επιτόπιο έλεγχο στον… παιδότοπο διαμείβονται τα εξής:

Α΄ Αξιωματικός: Ξέρεις, δουλεύει στο φουλ ο παιδότοπος! Είχε τριάντα παιδάκια…

Β΄ Αξιωματικός: Σώπα, ρε!

Α΄ Αξιωματικός: Πρέπει να κατηφορίσεις κάποια μέρα…

Β΄ Αξιωματικός: Ναι, αν δεν ανταποκριθεί στα τηλέφωνά μου…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ