Εντονο προβληματισμό, πάντως, προκαλούν στις διωκτικές αρχές οι σχεδόν καθημερινές πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της Ζακύνθου και ιδιαίτερα στις Βολίμες.

Ενδεικτικά από τις 7 έως τις 14 Ιουλίου στο νησί του Ιονίου είχαν ξεσπάσει 18 φωτιές. Μάλιστα, όπως έλεγε χαρακτηριστικά αξιωματικός της Πυροσβεστικής, «υπάρχουν ενδείξεις πως πρόκειται για εμπρησμό».

Μάλιστα στην πρόσφατη πυρκαγιά στον Ασκό, όταν έφτασαν εκεί οι πυροσβέστες, ανακάλυψαν ξαφνικά δεύτερη εστία σε μια απόσταση 500 μέτρων με αποτέλεσμα να διασπαστούν οι δυνάμεις. Σχετικά με τους πυροσβέστες που επιχειρούν εκεί επεσήμανε ότι «ήδη έχουν αρχίσει να καταπονούνται αρκετά και ενώ έχουμε ακόμα μπροστά μας »γεμάτο» ενάμιση μήνα αντιπυρικής περιόδου».

Στη Ζάκυνθο έχει μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής αλλά και αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Οι αξιωματικοί των δύο Σωμάτων έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνουν και να αξιολογούν πληροφορίες και στοιχεία για το ενδεχόμενο εμπρησμού προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλήψεις ή σε σχηματισμούς δικογραφίας κατά προσώπων.

Εν τω μεταξύ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Αγιο Νικόλαο στις Βολίμες, στη Ζάκυνθο, και στην περιοχή Απραός στην Κέρκυρα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στα Κάτω Σακτούρια Ρεθύμνου ωστόσο δεν ανησυχεί ιδιαίτερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής από τις 6 το πρωί της Πέμπτης έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής είχαν εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα 74 δασικές πυρκαγιές.