από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Νέο παραγωγικό μοντέλο για να παραμένουν στην Ελλάδα οι άριστοι

Ερευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την «φυγή» επιστημόνων στο εξωτερικό
Νέο παραγωγικό μοντέλο για να παραμένουν στην Ελλάδα οι άριστοι
Μόνο με αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου μπορεί να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε η διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. ( Πηγή: AP Photo/Fabrice Coffrini)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος
 
 
3  φωτογραφίες

Αθήνα 


Οι απαρχαιωμένες δομές της ελληνικής οικονομίας οδηγούν κάθε χρόνο χιλιάδες επιστήμονες στο εξωτερικό, καθώς κρίνονται «υπέρ - εφοδιασμένοι» με γνώσεις για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Κι όμως για την κατάρτιση και τη μόρφωση αυτών των ανθρώπων, που το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να κρατήσει και να αξιοποιήσει, αυτό το ίδιο κράτος (μέσω της φορολογίας των πολιτών) δαπανά κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ. Η κολοσσιαία επένδυση πάει, πρακτικά, χαμένη, καθώς την καρπώνονται ξένα κράτη.

Υπάρχει τρόπος η κατάσταση να αλλάξει; Η σημερινή οικονομική συγκυρία, παρά τα αρνητικά της χαρακτηριστικά ή και επ' αφορμής αυτών, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αρκεί να στραφεί στη δημιουργία σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, με τα οποία η Ελλάδα θα διεκδικήσει μία καλύτερη θέση στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, παρέχοντας πεδίο για την αξιοποίηση και των επιστημόνων της.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Λόη Λαμπριανίδη, η οποία αποτυπώνεται στο βιβλίο «Επενδύοντας στη φυγή» (εκδόσεις «Κριτική») και πραγματεύεται την διαρροή επιστημόνων από την Ελλάδα στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης.

Ο καθηγητής διαπιστώνει ότι η φυγή επιστημόνων οδηγεί τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο περιορισμένης ανάπτυξης και επισημαίνει ότι το φαινόμενο στη χώρα μας αρχίζει να θυμίζει την μεγάλη έξοδο των πτυχιούχων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Μία μεσαία πόλη επιστημόνων ζει στο εξωτερικό
Από την έρευνα (2009-2010) προκύπτει ότι εργάζονται στο εξωτερικό περί τους 114.000 έως 139.000 Έλληνες επιστήμονες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8,5% με 10,5% των πτυχιούχων που ζουν στην Ελλάδα. Όπως λέει, πρόκειται για άτομα με πολυετείς και πολύ καλές σπουδές.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.734 άτομα, δείχνει ότι το 40% του δείγματος κατέχει τουλάχιστον έναν τίτλο σπουδών από ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου!

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι έλληνες επιστήμονες εργάζονται σε 528 πόλεις (κυρίως Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες) και σε 74 χώρες, με την πλειοψηφία να ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο (31,7%) και στις ΗΠΑ (28,7%). Το 33% έχει ζήσει σε τουλάχιστον δύο κράτη, ενώ περίπου οι μισοί έχουν ξένο σύντροφο, καθοριστικός παράγοντας για την μη επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας παλλινόστησε μόλις το 15,9% των ερωτηθέντων. Αντίθετα, οκτώ στους δέκα εξακολουθούν να μένουν στο εξωτερικό, όπου εργάζονται κυρίως σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα ή σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Το 83% του δείγματος βρήκε την πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό, αφού πρώτα απέκτησε τουλάχιστον δύο τίτλους σπουδών.

Το χάσμα στις απολαβές
Η έρευνα εντοπίζει μέγα χάσμα στις απολαβές, καθώς καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις. Έτσι, σε όσους εργάστηκαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στη χώρα μας, το 39,4% δηλώνει εισόδημα μικρότερο από 25.000 ευρώ, ενώ το 34% μεγαλύτερο από 40.000 ευρώ. Αντίθετα, τα αντίστοιχα ποσοστά σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό είναι 9,2% και 68,4% αντίστοιχα.

Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι οι αμοιβές στο εξωτερικό είναι ευθέως ανάλογες με τα πτυχία. Έτσι, δηλώνει εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ το 31,5% όσων έχουν πτυχίο, το 42,2% όσων διαθέτουν μεταπτυχιακό και το 52,3% όσων δηλώνουν κάτοχοι διδακτορικού.

Αντίθετα, στην Ελλάδα αμοιβές άνω των 60.000 ευρώ δηλώνει το 4,3%, το 25,2% και το 11,4%, αντίστοιχα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 60% αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα ή να παραμείνει στο εξωτερικό χωρίς καν να αναζητήσει δουλειά στη χώρα μας. Μάλιστα, στην περίπτωση των αποφοίτων εξωτερικού, το 91% δεν αναζητά έψαξε καν να εργαστεί εδώ.

Μεταξύ των ελλήνων πτυχιούχων που βρίσκονται στο εξωτερικό η έρευνα εντοπίζει, πάντως, και την ύπαρξη ταξικών διαφορών, καθώς φαίνεται να χωρίζονται σε άτομα που προέρχονται από υψηλά εισοδηματικά στρώματα και στο «επιστημονικό προλεταριάτο». Περιέργως, φαίνεται ότι τα μέλη της «ελίτ» επιστρέφουν στην Ελλάδα σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης

Η έρευνα δείχνει αναντιστοιχία στην προσφορά και τη ζήτηση εργατικού δυναμικού στη χώρα μας η οποία ερμηνεύεται με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι η θεωρία περί υπερεκπαίδευσης των Ελλήνων, την οποία ο κ. Λαμπριανίδης απορρίπτει, καθώς συγκρίνοντας με βάση τα διεθνή στοιχεία, οι Έλληνες βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της Ε. Ε. σε αναλογία πτυχίων.

Αντίθετα, ο ίδιος μιλάει για πρόβλημα που οφείλεται στη ζήτηση, καθώς η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δεν δημιουργεί ζήτηση για ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής γνώσης.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει, ότι η χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης από τον ιδιωτικό τομέα είναι ισχνή στη χώρα μας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι στις ανεπτυγμένες χώρες όσο αυξάνεται το επίπεδο των σπουδών τόσο μειώνεται η ανεργία, σε αντίθεση με τη χώρα μας.

«Υπάρχει ένα ζήτημα με το αναπτυξιακό μας μοντέλο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η χώρα να αρχίσει να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα με ενσωματωμένη γνώση. Υπάρχει ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Με αυτή την έννοια, αυτό το φαινόμενο είναι απόρροια αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου και έχει ενταθεί λόγω της κρίσης» σχολιάζει ο καθηγητής.

Στο ερώτημα λοιπόν πως φέρνουμε τους επιστήμονες πίσω, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, λέει ο καθηγητής, απαιτεί δεκαετίες. Αντίθετα, η αξιοποίηση της επιστημονικής διασποράς μέσω «γεφυρών» και δικτύων μπορεί να επιφέρει κέρδη στη χώρα.

«Πρόκειται για ένα πολύτιμο κεφάλαιο που θέλουμε να επιστρέψει. Χρειάζεται να δώσουμε την δυνατότητα να κρατηθεί μία επαφή με την Ελλάδα, όπως γίνεται στην Ινδία ή την Κίνα» εξηγεί.

Ο άνθρωπος κλειδί για την ανάπτυξη
Όπως τονίζει ο κ. Λαμπριανίδης, το ανθρώπινο κεφάλαιο καταλαμβάνει σταδιακά τη θέση ίσως του πλέον σημαντικού παράγοντα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Διόλου τυχαίο ότι οι χώρες στις οποίες εγκαθίστανται οι Έλληνες επιστήμονες, αποκομίζουν τεράστια οφέλη, καθώς αξιοποιούν τις γνώσεις τους, χωρίς να έχουν επενδύσει στην δημιουργία τους.
Έτσι, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, αντί να είναι οι ωφελούμενες, καταλήγουν να προσφέρουν την βοήθεια! Μάλιστα, ο κ. Λαμπριανίδης εξηγεί ότι τα αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα μεγιστοποιούνται, καθώς πρόκειται συνήθως για τους καλύτερα εκπαιδευμένους και ικανότερους.

Επίσης, τονίζει ότι η περιορισμένη ζήτηση για πτυχιούχους οφείλεται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η χώρα μας δεν έχει μετακινηθεί στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας, ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα (έντασης γνώσης, τεχνολογίας, κεφαλαίου) με αποτέλεσμα να αδυνατεί να τους αξιοποιήσει.

Ο κ. Λαμπριανίδης εξηγεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τον τεράστιο προωθητικό ρόλο της ύπαρξης ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επίπεδο, καθώς και τη σημασία της βασικής αλλά και της εφαρμοσμένης έρευνας. Αυτό την κάνει να εξελίσσεται βαθμιαία σε χώρα εξαγωγής πτυχιούχων, χάνοντας αυτούς ακριβώς που χρειάζεται για την ανάπτυξή της.

«Η διαρροή επιστημόνων εάν πάρει διαστάσεις μαζικής φυγής, θα επηρεάσει και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη» σχολιάζει.

Όπως αναφέρει, η κρίση αποτελεί ευκαιρία για να επιλέξουμε τον ρόλο της Ελλάδας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, η βελτίωση της οποίας απαιτεί στροφή της οικονομίας στην παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών. «Η μετατόπιση του αναπτυξιακού μοντέλου θα αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση για πτυχιούχους. Και ίσως θα φέρει πίσω αυτούς που έφυγαν» λέει.

Το δίλημμα «μένω ή φεύγω»
Ο κ. Λαμπριανίδης θα παρουσιάσει την έρευνά του την Τετάρτη 6 Ιουλίου στο debate «Φεύγω. Το δίλημμα "μένω ή φεύγω" των ικανών νέων Ελλήνων» που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική οργάνωση Intelligence Squared Greece στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (19.00, Αίθουσα Ιφιγένεια Β, Πειραιώς 254, Ταύρος).

Υπέρ της πρότασης θα τοποθετηθούν οι καθηγητές, κ. κ. Χρ. Παπαδημητρίου και Στ. Καλύβας και ο επιχειρηματίας, κ. Γρ. Φαρμάκης.

Κατά της πρότασης θα επιχειρηματολογήσουν ο συγγραφέας, κ. Απ. Δοξιάδης, ο υποψήφιος διδάκτωρ της Οξφόρδης, κ. Κυρ. Πιερρακάκης και ο επιχειρηματίας, κ. Αρ. Δοξιάδης.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος, κ. Τ. Τέλλογλου.Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (13)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Έχουμε τρελλαθεί στο γέλιο! | 24/06/2011 18:45
  Αμάν σταματήστε τα ανέκδοτα πιάστηκε η κοιλιά μου στα γέλια!
  ροβεσπιέρος
  απάντηση10
   
   
  235.000.000 EKATOM EYΡΩ - Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΚΛΗΡΟΥ ΤΟ 2011 - | 24/06/2011 17:24
  235.000.000 - ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΚΛΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2011!!! Αυτά τα τρελλά ποσά όταν βυθιζόμαστε! Όταν η Εκκλησία έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ και ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ! Όταν η Εκκλησία έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΑ ΤΕΡΑΣΤΙΣ ΕΣΟΔΑ και αφορολογητα!! Και κάνουν περικοπές, και αύξηση φόρων σε ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ενώ η Εκκλησία ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ! Κε Βενιζέλο και λοιποι συγγενείς - αν πσιτεύετε ότι με τέτοιες ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ θα φτιάξετε ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΠΛΑΝΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΠΛΑΝΗ!!! 235.000.000 στον προυπολογισμο του 2011 μισθοδοσια κληρου!!!!!!!!!!
  Ντροπή σας
  απάντηση401
   
   
  ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ - | 24/06/2011 03:44
  Μόλις ακούσουν τους όρους εργασίας! Τις δυνατότες για έρευνες και πρόοδο! Ειδικά δε τους ΜΙΣΘΟΥΣ!! Μια και μόλια θα παίρνουμε τα δάνεις, κι αφού πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις, δώρα, δεξιώσεις, αυτοκίνητα κτλ κτλ της Εκκλησίας, μολις καλήψουμε τους φοροφυγάδες που είναι ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκτός απο μισθωτούς και συνταξιούχους. Μόλις μαλύψουμε τις μίζες, τις ρεμούλες, τις ΔΕΚΟ, τη Βολή, τους βολευτές, τους υπαλλήλους τους, τα ΜΜΜ, το στρατό, το ναυτικό, κτλ κτλ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΡΙΣΕΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΥΤΌΣ ΘΑ ΕΊΝΑΙ Ο ΜΙΣΘΌΣ ΣΑΣ!! Αρα είναι να μην μείνουν οι ΑΡΙΣΤΟΙ στη μιζέρια του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ; ΑΠΟΡΩ!
  Anagnostis
  απάντηση360
   
   
  Neo paragwgiko modelo tis m$%#s | 23/06/2011 21:57
  Mathitis tou 13, ane3etastaios kathe xrono se mathimatika kai fysiki, zw US, teleiosa Computer Science, minor math, MS sto idio antikeimeno, dida3a 4 xronia, 17 xronia my own consulting company doing very well. Na giriso piso na kano ti?. ma den eimai aristos, den exw PhD, den me anagnwrisoun ta ptixia, den exw barba sthn bouli, ektos kai ean xreiasante kapion na xwrisi sano se gadouria. H Ellada monon gia "diakopes" einai kai afto giati gennithikame ekei allios yparxoun 1000 alla meroi, cheaper kai den se spazoun kai ta nefra opou pas. Den kleinete to Aristwteleio kafenio, diwxtes tous olous kai 3anarziste apo thn arxi;
  gone forever
  απάντηση50
   
   
  Ταυτολογίες... | 23/06/2011 21:24
  Είναι φοβερό να βλέπεις κρατικοδίαιτους καθηγητές των "Πανεπιστημίων" μας να κατηγορούν το σάπιο, φαυλοκρατικό και απαρχαιωμένο μοντέλο παραγωγής που οι ίδιοι βοήθησαν να αναπτυχθεί πέρα από κάθε φαντασία. Δεν υπάρχει δίλημμα "να φύγω ή να μείνω", όσοι από εμάς μείναμε το μετανιώσαμε και όσοι έφυγαν μακάρι να μην έρθουν πίσω ούτε για διακοπές σ' αυτόν τον καταραμένο τόπο. Είναι μάλιστα πολύ χαριτωμένη απορία του συντάκτη γιατί τα μέλη της "ελίτ" επαναπατρίζονται πιο συχνα - μα γιατί εδώ έχουν πάντα μια θέση στην κεφαλή του τραπεζιού και στο μεγάλο φαγοπότι. Δεν γυρνάει ποτέ κανείς για να προσφέρει, και ακόμη και αν το προσπαθήσει θα τον καταπιεί το σύστημα, ή θα τον εξοβελίσει. Αιδώς, Αργείοι!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση320
   
   
  μια ακόμα περίπτωση από τις πολλές | 23/06/2011 16:44
  Μεταπτυχιακό στη Μ. Βρετανία, διδακτορικό στις ΗΠΑ. Εργασία σε εταιρία της Γερμανίας, και πολυετή ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ. Σ' όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου μπορώ να δουλέψω, στην Ελλάδα όχι - δεν αναγνωρίζει ο ΔΟΑΤΑΠ το διδακτορικό μου. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί τους αρίστους, γιατί υπάρχει θεσμοθετημένη μετριοκρατία, και αναξιοκρατία.
  ζήτω οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις
  απάντηση430
   
   
  Οι άριστοι δεν παραμένουν γιατί δεν τους θέλουν! | 23/06/2011 15:28
  Συμφωνώ απολύτως με τον "αγανακτισμένο από το 1988" (πες τα χρυσόστομε) και τον "UoM graduate living abroad'. Και για να μην ξεχνιόμαστε, τους άριστους δεν τους θέλει κανένας από το σχολείο ακόμα. Οι καλοί μαθητές στα ελληνικά δημόσια σχολεία δεν είναι εκείνοι που αποκαλούνται μονίμως "φλωράκια", "γλυφτράκια" κ.λ.π.; Μήπως δεν είναι οι μαθητές του 10 και του 11 που πριμοδοτουνται με βαθμούς για να μην έχουν "ψυχικά τραύματα" ενώ οι άριστοι μαθητές πασχίζουν (και τους αρνούνται συχνά) το 19 και το 20; Μήπως δεν είναι οι αδαείς που δεν ξέρουν τα βασικά γιατί ποτέ δεν προσπάθησαν να μάθουν που τελικά παίρνουν πανεπιστημιακά πτυχία (πολλοί εκ των οποίων γίνονται μετά δάσκαλοι και καθηγητές οι ίδιοι, αλλοίμονό μας); Η αριστεία ως καλός στόχος έχει εγκαλειφθεί προ πολλού στην Ελλάδα και όσοι είναι άριστοι το καταφέρνουν γιατί α) έχουν τσαγανό και συνεχίζουν παρά τη ζήλεια και την κακεντρέχεια αρκετών συμμαθητών τους, β) έχουν την τύχη να τους ενθαρρύνει και να τους αναγνωρίζει η οικογένειά τους, και γ) έχουν την τύχη να "πέσουν" σε κάποιους τουλάχιστον δασκάλους με φιλότιμο που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της δεν θέλει την αριστεία γιατί δεν την εκτιμάει - και επιπλέον,"χαλάει τη μαγιονέζα" για όλους όσους δεν έχουν καμία διάθεση να προσπαθήσουν λίγο παραπάνω. Εγώ λέω, ευτυχώς που σε άλλες χώρες οι αξίες είναι διαφορετικές. Και χίλια ευχαριστώ πρέπει να λέμε στις νέες πατρίδες των άριστων "δικών μας παιδιών" που τους προσφέρουν πόρους και ευκαιρίες να προκόψουν στη ζωή τους. Μάλιστα, κύριοι, γιατί η δική μας κοινωνία ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙ!!
  george
  απάντηση310
   
   
  ...ο Παπαντρεας,να δωσει το παραδειγμα... | 23/06/2011 15:01
  Και ποιος θα τα βαλει με τους κομματικους στρατους,που υπαρχουν μεσα στα Παν/μια και δεν αφηνουν να κουνηθει τιποτα; Αν ηθελε ο Παπαντρεας,να πιστεψουμε αυτα που λεει,θα πρεπει να ΔΙΑΛΥΣΕΙ τη δικη του παραταξη στα Παν/μια,για να δωσει το παραδειγμα . Αν δεν το κανει,θα καταλαβουμε απλως,οτι κι αυτος,μια απ τα ιδια ειναι,σαν το Σαμαρα ενα πραμα. Αμα γεμιζουν τα Παν/μια με μετριοτητες,αυτο,το βρισκουμε στο αποτελεσμα,σαν το ανεκδοτο,που λεει,οτι ,αν κατουρας στη θαλασσα,θα το βρεις στο αλατι.
  Theodore
  απάντηση291
   
   
  Αν μειωθεί η φορολογία, ίσως να γίνει κάτι. | 23/06/2011 12:00
  Απολαβές, προοπτικές, ποιότητα ζωής, αντικείμενο εργασίας, κτλ κτλ κτλ. απλά δεν συγκρίνονται. Ο μόνος λόγος να μένεις Ελλάδα είναι ο καιρός και η οικογένεια/φίλοι. Αν θέλει να προσελκύσει Έλληνες επιστήμενες πρέπει να επιτρέψει να δημιουργηθούν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (=> χαμηλοί φόροι), όπως επίσης και να μειώσει την φορολογία των φυσικών προσώπων. Με το εχθρικό επιχειρηματικό κλίμα και με 50% που το πάνε για τα φυσικά πρόσωπα σε λίγο δεν θα μείνει κουνούπι πίσω.
  Dimitris
  απάντηση280
   
   
  Δεν φευγουν τα αριστα παιδια, τους διωχνουν τα βυσματα! | 23/06/2011 11:58
  Ειμαι ελληνας με τρια πτυχια, δυο απο τα οποια - μεταπτυχιακο και διδακτορικο απο τις ΗΠΑ, και το προπτυχιακο απο τη Θεσσαλονικη. Τις σπουδες στο εξωτερικο τις εκανα μαλιστα με την μερικη βοηθεια του Ιδρυματος Κρατικων Υποτροφιων (και παλι ευχαριστω). Εχω δουλεψει σε διεθνεις εταιρειες στον κλαδο μου, φθανωντας σε θεσεις διευθυντη ερευνας και τεχνολογιας, και ειχα και αρκετες προσφορες να διδαξω σε πανεπιστημια στις ΗΠΑ και αλλου. Τωρα ειμαι ανεξαρτητος συμβουλος με διεθνη εμβελεια και πελατεια σοβαρες πολυεθνικες εταιρειες! Οταν προσπαθησα λοιπον, τουλαχιστον τρεις φορες στο μακρος της δεκαετους καριερας μου, να γυρισω στην Ελλαδα, μου ειπαν οτι δεν εχει θεση για μενα διοτι ειτε δεν ειχα τις καταλληλες διασυνδεσεις, ειτε διοτι οι θεσεις ηταν ηδη προορισμενες για αυτους με τις διασυνδεσεις. Και ας ειχα δεχθει να δουλεψω σε θεσεις με κατωτερη αμοιβη κτλ. Δεν ειχε θεσεις οχι μονο στο δημοσιο (πανεπιστημιο, ΤΕΙ, ερευνητικα κεντρα), αλλα ουτε και στον ιδιωτικο τομεα αφου και εκει δημοσιο εχει γινει! Παντου μου ειπαν τα ιδια...Να ποια ειναι η καταντια αυτης της χωρας που δεν αξιοποιει ουτε και αυτους που θελουν να ερθουν στη χωρα φερνωντας γνωσεις, τεχνογνωσια, δικτυα, και δουλειες απο εξω...Τωρα τους υψηλους μου φορους τους απολαμβανει αλλη χωρα...Αυτοι ειναι πιο εξυπνοι?
  Ενας αγανακτισμενος απο το 1988...
  απάντηση440
   
   
  Πρέπει ν αλλάξουμε! | 23/06/2011 11:56
  Αλλά σίγουρα θα τα καταφέρουμε. Τελικά η Ελλάδα θα ξαναγίνει η χώρα της Ευδαιμονίας ----> http://bit.ly/TEDeudaimonia
  onic
  απάντηση43
   
   
  Δάσκαλε που δίδασκες... | 23/06/2011 11:50
  Ίσως ο κ. Λαμπριανίδης θα μπορούσε να παρουσιάσει μερικές "ανέκδοτες" ιστορίες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (από εκλογή καθηγητών ή Πρυτανικής αρχής, των καθγηγητικών συνναλαγών με τις φοιτητικές κομματικές παρατάξεις, την κατάσταση του εξοπλισμού και αμφιθεάτρων του πανεπιστημίου, τις σχέσεις μεταξύ καθηγητών και συγγενικών τους προσώπων, κτλ)... Αυτές οι ιστορίες θα έδιναν απάντηση στο γιατί φεύγουν "οι λαμπρότεροι όσο μακρύτερα μπορούν" χώρις να χρειάζεται ο κ. Λαμπριανίδης να σπαταλήσει χρόνο και χρήμα για την έρευνά του... (unless of course, his "research" is supported by an EU/research grant, is largely written/compiled by a couple of the hundreds of PhD candidates that the UoM "supports, and/or will form the basis of an university student book/lecture notes in which case he will be paid handsomely by the page, in which case his research is absolutely fine....)
  UoM graduate living abroad....
  απάντηση481
   
   
  Κανένα νέο έχεις να μας πεις? | 23/06/2011 11:24
  Δηλαδή χρειάζεται να γίνει καμιά μεγάλη μελέτη για να αποδείξει ότι αν έχεις κάνει σοβαρές σπουδές και έχεις υψηλή εξιδίκευση, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα για να κάνεισ στην Ελλάδα? Αν κοιτάξει κανείς τους απλούς πτυχιούχους πολυτεχνικών και οικονομικών σχολών θα διαπιστώσει πολύ εύκολα πόσες λίγες ευκαιρίες υπάρχουν. Και πώς να υπάρξουν περισσότερες, αφού έχουμε γίνει κοινωνία κατανάλωσης υψηλής τεχνολογίας και παραγωγής μπούρδας? Αυτό που θα μπορούσε να μας πει ο κάθε κύριος σοβαροφανής ειδήμων, είναι απτά μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 20-30 χρόνια στην αντιστροφή του φαινομένου. Όχι γενικόλογη μπουρδολογία αλλά συγκεκριμένες δράσεις, τότε θα μπορούσα να δικαιολογήσω το μισθό και την καταξίωση του
  Ανώνυμος / η
  απάντηση302