Στήριξη από την πανεπιστημιακή κοινότητα ζήτησε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κατά τη σημερινή της συνάντηση με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών καθηγητών πανεπιστημίων, ΤΕΙ και των ερευνητών της χώρας.
Από τη συνάντηση απουσίαζε ο αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υφυπουργός κ. Γ. Πανάρετος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους διδάσκοντες στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας.
Η υπουργός προσπάθησε επί τρίωρο να περιγράψει στους συνομιλητές της την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η οποία όχι μόνο δεν επιτρέπει αυξήσεις, αλλά ούτε καν διορισμούς.
«Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι σαφές ότι η κρίση επηρεάζει και την ανώτατη εκπαίδευση» δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου. «Χρειάζεται συνεργασία και πολλή δουλειά. Υπερβαίνοντας όλοι αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, να δουλέψουμε μαζί για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά μας, τους φοιτητές και τους σπουδαστές» συνέχισε.
«Το υπουργείο σε αυτή την περίοδο καλεί τους φορείς των πανεπιστημιακών σε μία ουσιαστική συνεργασία όσον αφορά και το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τα καθημερινά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε ίδρυμα χωριστά», τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου.
Περισσότερες ώρες δουλειάς
«Θέλω να τονίσω κάτι, καθώς οι συμβολισμοί ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε παίζουν το ρόλο τους» είπε η υπουργός Παιδείας.
«Ζήτησα από τους εκπροσώπους των πανεπιστημιακών, αν θα μπορούσαν οι ίδιοι να εργαστούν περισσότερες ώρες, δηλαδή οι έξι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας να γίνουν εννέα. Μου απάντησαν ομόφωνα και αυθόρμητα ότι είναι κάτι που αρκετοί το κάνουν, ήδη, και το προσφέρουν στο Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι πράγματι ένα πολύ ουσιαστικό μήνυμα. Όλοι μπορούμε και πρέπει να προσφέρουμε αυτή την περίοδο».
«Η οικονομική κατάσταση της χώρας αποτυπώνεται εξίσου δραματικά και στα πανεπιστήμια της χώρας και η μέχρι σήμερα πολιτική του υπουργείου επιδεινώνει την κατάσταση αυτή» δήλωσε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) κυρία Ευγενία Μπουρνόβα στο «Βήμα».

Οπως πρόσθεσε η εκπρόσωπος των πανεπιστημιακών, η κυρία Διαμαντοπούλου ζήτησε από τα πανεπιστήμια μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων και προτάσεις για συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις τμημάτων σχολών ή και Ιδρυμάτων.

.