«Den sou eipa oti eisai poly glykoulis? Kserw ti lew egw..
Τα διαδικτυακά ίχνη μίας παγίδας θανάτου που παραμένουν ακόμη και σήμερα στο Facebook περίπου 13 μήνες μετά το άγριο έγκλημα!
Ενα «ψεύτικο» προφίλ, στο όνομα «Ela Vulaj», φωτογραφίες μίας άσχετης όμορφης κοπέλας, πενηνταεπτά «φίλοι» για να δοθεί…]αληθοφάνεια στο ηλεκτρονικό ψέμα, λόγια γεμάτα υπονοούμενα και υποσχέσεις…
Τα μακάβρια απομεινάρια στο Ιντερνετ από την προετοιμασία της εν ψυχρώ δολοφονίας -στις 8 Μαΐου 2010 στην παραλιακή λεωφόρο, του 30χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου Απόστολου Κ. που δολοφονήθηκε για ενα «like» που πάτησε στο Facebook.
Ως οργανωτής και δράστης του εγκλήματος εμφανίζεται ο 26χρονος Αλβανός Νικολίν Μ . που έφτιαξε με την βοήθεια μιας 22χρονης συνεργού του ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook προκειμένου να παρασύρει τον άτυχο νεαρό σε ένα πάρκινγκ νυκτερινού κέντρου και να τον σκοτώσει εν ψυχρώ με τρεις σφαίρες. Κίνητρο του εγκλήματος ήταν η… ζήλια που άρχισε να αισθάνεται ο δράστης για τον νεαρό Ελληνα επειδή μέσω του Facebook είχε διαπιστώσει ότι είχε αποκτήσει ηλεκτρονική …οικειότητα με μια Βουλγάρα πρώην φίλη του, και είχε πατήσει «like» σε μια φωτογραφία της. Με τον ίδιο τον δράστη να έχει γράψει στην ιστοσελίδα του «δεν μετανιώνω για όσα έκανα, μόνο για όσα δεν τόλμησα να κάνω». Πρόκειται για την υπόθεση που αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής».
Ο 26χρονος Αλβανός και η ομοεθνής συνεργός του έχουν πλέον συλληφθεί, η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί όμως παραμένει ακόμη στο Facebook το εικονικό προφίλ που οδήγησε τον 30χρονο ιδιωτικό υπάλληλο στο ραντεβού του θανάτου. Προκειμένου, ίσως, για να θυμίζει τους άγνωστους κινδύνους των σελίδων της κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί όπου άνθρωποι αλλάζουν ταυτότητα και υποστάσεις και παίζουν ιδιότυπα παιγνίδια «πειθούς» και ψευδαισθήσεων με διάφορους στόχους.
Στο εικονικό προφίλ μπορεί κάποιος να βρει 4-5 φωτογραφίες της καλλίγραμμης «Ela» που ίσως -σύμφωνα με τους αστυνομικούς- συνειδητά έβαλε αυτό το ψεύτικο όνομα σαν πρόσκληση στο μοιραίο ραντεβού που απευθύνθηκε στον ανυποψίαστο Ελληνα. Παραμένει άγνωστο για τους αστυνομικούς ποια είναι η κοπέλα που εικονίζεται στις φωτογραφίες. Η «Ela Vulaj» εμφανίζεται να δηλώνει την προτίμησή της για διάφορα νυκτερινά κέντρα στην Αθήνα, για έναν Dj στα Σκόδρα, για ένα αλβανικό τηλεοπτικό σόου, ενώ δηλώνει θαυμάστρια την ιταλικής Ιντερ!

Εμφανίζεται να έχει 57 φίλους από τους οποίους οι 56 ήταν Αλβανικής καταγωγής και ο μόνος Ελληνας ήταν ο στόχος της «παγίδας». Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ «το ψεύτικο προφίλ αρχικά δημιούργησε ο 26χρονος δράστης που μέσω Facebook μεταμορφώθηκε σε… χυμώδη γυναίκα που εμφανιζόταν να έχει πολλές κατακτήσεις. Μόλις δημιούργησε το προφίλ αυτό άρχισε να απευθύνει μαζικά αιτήματα φιλίας σε γνωστούς και αγνώστους στο Facebook, προκειμένου να δίνεται η εικόνα ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και ότι όλα είναι φυσιολογικά. Και αυτό προκειμένου όταν απευθύνει αίτημα φιλίας στον 30χρονο ιδιωτικό υπάλληλο, να μην αντιληφθεί ότι αυτός είναι ο μοναδικός «στόχος» της ανύπαρκτης «Ela».

Ετσι λοιπόν στις 5 Μαΐου -τρεις ημέρες πριν τον φόνο- εμφανίζεται συζήτησή τους στον «τοίχο» της όπου εκείνος ανυποψίαστος της στέλνει ένα μικρό βίντεο με καρτούν και εκείνη φέρεται να τον αποκαλεί «glykouli».

Οπως προκύπτει από την δικογραφία, εκείνες τις ημέρες ο 26χρονος Αλβανός βρισκόταν σε συνεννόηση με μία 22άχρονη φίλη του που εμπλεκόταν σε υποθέσεις ναρκωτικών και η οποία υποτίθεται ότι ήταν η «Ela Vylaj». Η 22άχρονη, της οποίας τα πραγματικά στοιχεία ήταν Aneza N., διέμενε μαζί με την οικογένειά της στην Ελλάδα οκτώ χρόνια και εργαζόταν σε καφετέρια στον Αγιο Δημήτριο. Οι δύο Αλβανοί είχαν συνεννοηθεί ώστε κάποια στιγμή που η συζήτηση στο Facebook θα έφθανε στην ανάγκη -η «Ela» και ο άτυχος Απόστολος Κ- να μιλήσουν πλέον τηλεφωνικά να αποκρινόταν στην τηλεφωνική κλήση η 22χρονη Αneza N. και να έκλεινε το ραντεβού-παγίδα στο πάρκινγκ του νυκτερινού κέντρου. Μόνο για ν’ ακουσθεί δηλαδή μια γυναικεία φωνή!
Στην 22χρονη Αλβανή είχε δοθεί από τον 26χρονο ομοεθνή της ένα κινητό τηλέφωνο από το οποίο πραγματοποίησε μόνο τις συγκεκριμένες τηλεφωνικές επαφές με τον 30χρονο ιδιωτικό υπάλληλο και αμέσως μετά τον φόνο απενεργοποιήθηκε.
Μετά τη δολοφονία ο 26χρονος Αλβανός έφυγε για τα Σκόδρα, ενώ η 22χρονη συνεργός του συνελήφθη, στις 15 Οκτωβρίου 2010, στο Ηράκλειο μόλις αποβιβάσθηκε από πλοίο που προερχόταν από τον Πειραιά και στην κατοχή της βρέθηκαν 1010 γραμμάρια ηρωίνης και 110 γραμμάρια κόκας. Τότε ακόμη η Αστυνομία δεν ήξερε τον ρόλο της στην προηγηθείσα δολοφονία του 30χρονου. Ομως συγκέντρωσε στοιχεία για την εμπλοκή της από έρευνα των τελευταίων μηνών και από μαρτυρίες που συγκέντρωσε.

Επιβαρυντικό στοιχείο είναι ότι το κινητό της τηλέφωνο επικοινωνούσε την ώρα του φόνου με τον 26χρονο Αλβανό από τις ίδιες κεραίες κινητής τηλεφωνίας από όπου τηλεφωνούσε η «Ela» στον Απόστολο Κ. και τον οδήγησε στον τόπο του εγκλήματος. Η ίδια απολογήθηκε πριν από μερικές ημέρες στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση και αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στην μεθόδευση για την δολοφονία του ιδιωτικού υπαλλήλου. Από την άλλη πλευρά ο 26χρονος Αλβανός αρνείται να απολογηθεί και να πει οτιδήποτε για το έγκλημα μέσω Facebook.