Το δεύτερο κρίσιμο ραντεβού της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με εκπροσώπους του Δήμου Λαυρεωτικής για το θέμα της Κερατέας πραγματοποιείται εντός της ημέρας.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης από την πλευρά του δήμου για την επίλυση του προβλήματος με τον ΧΥΤΑ στην περιοχή.

Επίσης σήμερα, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη και η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής των κατοίκων κατά της χωροθέτησης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής.

Εν τω μεταξύ, μπλόκο στα σενάρια για την κατασκευή ΧΥΤΑ στα λατομεία Μαρκόπουλου έβαλε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ακυρώνοντας το ενδεχόμενο να κατατεθεί η πρόταση αυτή από τον Δήμο Λαυρεωτικής κατά την κρίσιμη συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο Δήμος Μαρκόπουλου απέρριψε κατηγορηματικά «οποιαδήποτε εναπόθεση υπολειμμάτων από την επεξεργασία των απορριμμάτων στον χώρο των λατομείων Μερέντας» καθώς, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης, πρόκειται για δημόσια δασική έκταση και ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου.

Ετσι, στο πακέτο της πρότασης του Δήµου Λαυρεωτικής αναµένεται εκτός από τη δηµιουργία µονάδας στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Κερατέας να υποδειχθεί ως ΧΥΤΑ η παλιά ανεξέλεγκτη χωµατερή της περιοχής.
Παράλληλα, ο Δήµος Λαυρεωτικής θα πρέπει να αποδείξει ότι τα έργα µπορούν να αρχίσουν αµέσως, αλλά και ότι θα καλύπτουν 127.500 τόνους σκουπιδιών τον χρόνο.

Κυβερνητικά στελέχη επέµεναν ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούµενες µελέτες για να προχωρήσουν τα έργα το συντοµότερο δυνατόν και έκαναν λόγο για σηµαντικές καθυστερήσεις στην περίπτωση αλλαγής του ισχύοντος σχεδιασµού, µε κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων.