Την ανάδειξη του τόπου στον οποίοι οι Αθηναίοι ενταφίαζαν – κατά τον 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα – τους πολεμιστές και τους επιφανείς, δημόσιους άνδρες της πόλης, διεκδικούν ομάδες πολιτών, τοπικοί σύλλογοι, και πολιτιστικές εταιρείες, με μία συμβολική πρωτοβουλία την Κυριακή 17 Απριλίου, και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στον Κεραμεικό.

Με σύνθημα «Το Δημόσιο Σήμα ενώνει», προγραμματίζουν εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ολοκληρωθεί η δράση καθαρισμού και διαμόρφωσης του (υπό απαλλοτρίωση, 600 τ.μ.) οικοπέδου, που ορίζεται από τις οδούς Πλαταιών και Λεωνίδου, στο Δημόσιο Σήμα – το σημαντικότερο δημόσιο νεκροταφείο της πόλης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης φυτεύσεις, ξεναγήσεις αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος (σε κτίρια νεότερης αρχιτεκτονικής), καθώς και προβολή του επίκαιρου Επιτάφιου Λόγου του Περικλή στο BIOS.

Οι συμμετέχοντες τονίζουν ότι βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της Πολιτείας, και η έναρξη σωστικών ανασκαφών.

«Το φιλόδοξο εγχείρημα μας στοχεύει να δημιουργήσει μία νέα διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας, που θα γκρεμίσει την εικόνα της εγκατάλειψης και θα γεννήσει ευρύτερα θετικές προοπτικές», σημειώνουν χαρακτηριστικά,

«Η ανάδειξη του Δημόσιου Σήματος μπορεί, 2.500 χρόνια μετά, να επανασυνδέσει τις γειτονιές του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου με την Ακαδημία Πλάτωνος και το υπόλοιπο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, προσφέροντας στους Αθηναίους αλλά και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, μία ξεχωριστή διαδρομή που θα θέτει σε άμεση επικοινωνία την ιστορική μνήμη και το δυναμικά ζωντανό παρόν της πόλης μας».

Ποιοι συμμετέχουν στην πρωτοβουλία

Ο Σύλλογος Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κεραμεικού – Μεταξουργείου και γύρω περιοχών «Δημόσιο Σήμα».
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία και ανάδειξη του Κεραμεικού – Μεταξουργείου «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά».
Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Οι Αθηναίοι στην πράξη «atenistas».
Το διεθνές μη κυβερνητικό δίκτυο «Ο Κόσμος της Αθήνας»
Ο πολιτιστικός χώρος «BIOS»
Ο πολιτιστικός χώρος «ATOPOS»
Το ατελιέ του designer και ζωγράφου Μιχάλη Κατζουράκη.

Ιστορικές Πληροφορίες

Το Δημόσιο Σήμα – το σημαντικότερο δημόσιο νεκροταφείο της πόλης – βρισκόταν εκτός των τειχών της πόλης, στο κράσπεδο
της οδού που συνέδεε τον Κεραμεικό, και πιο συγκεκριμένα το Δίπυλο,
μία από τις σημαντικότερες πύλες της αρχαίας Αθήνας, με την Ακαδημία
Πλάτωνος. Κατά μήκος αυτής της οδού, γνωστής ως «Δρόμος» ή απλά ως
«Κεραμεικός», είχαν επίσης ταφεί επιφανείς Αθηναίοι, μεταξύ άλλων ο Περικλής, ο Κλεισθένης, ο Αρμόδιος, ο Αριστογείτων, ο Θρασύβουλος, καθώς και οι Λακεδαιμόνιοι πεσόντες στην μάχη κατά των Αθηναίων δημοκρατικών,
το 403 π.Χ.

Ο Κεραμεικός ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με το Δημόσιο
Σήμα, και ο χαρακτηρισμός του από τον Θουκυδίδη ως το «κάλλιστον
προάστειον της πόλεως
» ασφαλώς αναφέρεται τόσο στην ομορφιά, όσο και
στην ιδιαίτερη συμβολική σημασία του, ως τόπου ταφής ηρώων και
σημαντικών δημοσίων ανδρών.

Στο σημείο αυτό, εικάζεται ότι ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο Επιτάφιο λόγο του, για να τιμήσει τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού Πολέμου, το 431-430 π.Χ.

Μόλις πέρυσι, το 2010, σε οικόπεδο της οδού Μυκάλης ήλθαν στο φως νέα ευρήματα, που ταυτίζονται με το Δημόσιο Σήμα_ ένα επιβλητικό άγαλμα λέοντα (1,5 μ. ύψους, 2 μ. μήκους) και ψήγματα χρυσού που μαρτυρούν ότι οι ταφέντες ήταν σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής, ή ανήκαν σε πλούσια οικογένεια.