Με την παρουσία του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ.κ. Γιώργο Καλαμίδα και Γιάννη Τέντε αντίστοιχα, και άλλων περίπου 800 δικαστών ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συγκέντρωση των πέντε δικαστικών ενώσεων στα προπύλαια του ανωτάτου δικαστηρίου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Οι αρεοπαγίτες και οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, που διαδήλωσαν για πρώτη φορά, αποφάσισαν τελικά να μην κατέβουν με τις τηβέννους τους στην είσοδο του κτιρίου, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωσή τους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις επί τα χείρω μισθολογικές και ασφαλιστικές αλλαγές, που προωθούνται και στο δικό τους κλάδο.

Η συγκέντρωση τους αν και χωρίς συνθήματα, είχε παλμό και ομιλητές ήταν οι εκπρόσωποι και των πέντε δικαστικών ενώσεων της χώρας.

Συνθήματα συμπαράστασης στους δικαστές ακούστηκαν από το απέναντι πεζοδρόμιο, όπου είχαν φθάσει μετά από πορεία συμβασιούχοι, οι οποίοι επίσης πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, καταρχάς για τα δικά τους αιτήματα, μετά από πρόσκληση των ενώσεων τους.

Οι δικαστές παρακολούθησαν με έκπληξη την κίνηση αλληλεγγύης και τα συνθήματα που φώναζαν υπέρ τους οι συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι, παρότι ο Άρειος Πάγος δεν συμμερίστηκε λίγους μήνες νωρίτερα το δικό τους αγώνα και με τις αποφάσεις του δεν είχε δικαιώσει τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε, μιλώντας στη συγκέντρωση, ότι «μετά την αποδόμηση της οικονομίας και του κοινωνικού ιστού που συντελείται, οι δικαστές θα αντισταθούν και στην αποδόμηση του κράτους και των θεσμών του. Η υποβάθμιση της Δικαιοσύνης συντελεί σε αυτή την αποδόμηση», προειδοποίησε ο κ. Αθανασίου.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν και οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, η πλειονότητα των μελών του Εφετείου της Αθήνας, αλλά και πολλοί δικηγόροι, ανάμεσά τους και ο νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιάννης Αδαμόπουλος.

Το ψήφισμα της Πανδικαστικής συγκέντρωσης

Την κατάργηση της διάταξης περί υπαγωγής των δικαστικών λειτουργών στο ΙΚΑ, τον σεβασμό της Δικαστικής εξουσίας, την διατήρηση του ειδικού μισθολογίου και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ζήτησαν χθες από την κυβέρνηση με ομόφωνα ψήφισμά τους οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας. Ειδικότερα, το ψήφισμα καλεί την πολιτεία:

– «Να καταργήσει άμεσα την αντισυνταγματική διάταξη, με την οποία οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο Δικαστικοί Λειτουργοί, εντάσσονται στο ΙΚΑ και να ιδρύσει Ασφαλιστικό Φορέα Κρατικών Λειτουργών»

– «Να σεβαστεί τη Συνταγματική Επιταγή για ισονομία και ισοκυρία των τριών Λειτουργιών του Κράτους, της Εκτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής, με την διατήρηση του ειδικού μισθολογίου και την κατοχύρωση των συντάξεων στα επίπεδα της βουλευτικής αποζημίωσης»

– «Να καλύψει άμεσα τις κενές οργανικές θέσεις Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Υπαλλήλων, που υπάρχουν ήδη και να δεσμευθεί για την έγκαιρη κάλυψη αυτών που θα προκύπτουν»

Το ψήφισμα υπογράφουν οι ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Μελών ΝΣΚ.