ΜΙΛΤΟΣ ΤΣΙΑΝΤΗΣ
Καθηγητής Αναπτυξιακής Γενετικής των Φυτών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Σωτηρία μέσω των φυτών
Με τον πληθυσμό της Γης να έχει φτάσει ήδη τα 6,9 δισεκατομμύρια και το φαινόμενο του θερμοκηπίου να μεταβάλλει τη θερμοκρασία του πλανήτη μας (με άμεση επίδραση στις καλλιέργειες), η πιθανότητα εκτεταμένων λιμών είναι ορατή, εκτιμούν οι ειδήμονες.

Προκειμένου να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων θα χρειαστεί να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες των φυτών. Να αυξήσουμε, δηλαδή, τη φυτική παραγωγή δημιουργώντας παραγωγικότερες ποικιλίες οι οποίες θα είναι ανθεκτικές σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Ηδη οι συνθήκες για μια δεύτερη πράσινη επανάσταση έχουν διαμορφωθεί καθώς μια σειρά ερευνητικά προγράμματα ρίχνουν φως στη γενετική και βιοχημεία της μορφογένεσης των φυτών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο αυτό κρατά ο έλληνας καθηγητής Αναπτυξιακής Γενετικής των Φυτών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ. Μίλτος Τσιάντης, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη της μορφογένεσης των φύλλων.

Γεννημένος το 1969, ο κ. Τσιάντης αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και παρέμεινε ανεβαίνοντας τα σκαλιά της ιεραρχίας. Ο κ. Τσιάντης αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους πρωτοπόρους της μοριακής βιολογίας των φυτών, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη εκλογή του ως ισοβίου μέλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας ΕΜΒΟ (Εuropean Μolecular Βiology Οrganization).

Το αν ο κ. Τσιάντης χρειαστεί να συμβάλει στην επόμενη πράσινη επανάσταση θα το δείξει ο χρόνος. Ο ίδιος πάντως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ Science» ότι η ενασχόλησή του με τη βασική έρευνα της μορφογένεσης των φυτών τού προσφέρει μεγάλες χαρές.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ
Καθηγητής στο Κέιμπριτζ
Αναζητώντας τις μαύρες τρύπες

Ο Μιχάλης Δαφέρμος σπούδασε Μαθηματικά στο Χάρβαρντ, από όπου πήρε το πτυχίο του το 1997 με διάκριση. Το ενδιαφέρον του για τη γενική θεωρία της σχετικότητας τον οδήγησε στη συνέχεια στο Πρίνστον, όπου πήρε διδακτορικό στα Μαθηματικά υπό την εποπτεία του καθηγητή Δημήτρη Χριστοδούλου. Δίδαξε πρώτα στο ΜΙΤ και τώρα βρίσκεται στο Κέιμπριτζ.

Το επιστημονικό έργο του επικεντρώνεται στα θεμελιώδη ζητήματα της γενικής σχετικότητας, της επικρατούσας σήμερα φυσικής θεωρίας για την περιγραφή της βαρύτητας. «Μελετάω, δηλαδή, φυσικά προβλήματα, που μπορούν όμως να διατυπωθούν ως αυστηρά μαθηματικά και να ερευνηθούν στη συνέχεια με μόνο εργαλείο τη μαθηματική απόδειξη, όπως ακριβώς έγινε στα πρώτα βήματα της επιστήμης και με τις πρώτες θεωρίες της μαθηματικής φυσικής, όπως είναι η ευκλείδεια γεωμετρία και η υδροστατική» λέει ο ίδιος.

Βαρυτική κατάρρευση αστέρων και δημιουργία μαύρων οπών και βαρυτικών ιδιομορφιών, βαρυτική ακτινοβολία που εκπέμπεται και η αρχική ιδιομορφία που παρατηρείται στο απώτερο παρελθόν του Σύμπαντος είναι τα θέματα που απασχολούν τον κ. Δαφέρμο. Η μαθηματική μελέτη της γενικής σχετικότητας ενώνει την αρχαία μαθηματική παράδοση της γεωμετρίας με τα μοντέρνα μαθηματικά όπως αυτά αναδείχθηκαν από τα τέλη του 17ου αιώνα και μετά» λέει. Τα θεωρήματα του κ. Δαφέρμου αποτελούν ίσως το πρώτο βήμα μιας μελλοντικής απόδειξης ότι οι μαύρες τρύπες είναι ευσταθείς και άρα είναι πραγματική η δυνατότητα πρόβλεψής τους. Εχει ακόμη μελετήσει το πρόβλημα της «εσωτερικής δομής» των μαύρων οπών καταρρίπτοντας μια εικασία του διάσημου μαθηματικού Roger Ρenrose.