ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ
Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ρrinceton
Τι αισθάνονταν οι αρχαίοι Ελληνες
Αναγνωρισμένος διεθνώς για τις πρωτότυπες έρευνες, τις οποίες διεξάγει στην κοινωνική, πολιτιστική, νομική και οικονομική ιστορία του ελληνιστικού κόσμου και της ρωμαϊκής Ανατολής, ο δρ Αγγελος Χανιώτης αποτελεί μια λαμπρή περίπτωση επιστήμονα, που το έργο του στοχεύει στη διεύρυνση του γνωστικού πεδίου της αρχαιότητας. Ιδιαιτερότητά του είναι το γεγονός ότι εργάζεται με καινοτόμο τρόπο σε ευρεία ποικιλία θεμάτων: τον πόλεμο, τη μνήμη, την ταυτότητα, τα συναισθήματα, τις επικοινωνιακές πτυχές των τελετουργιών και τις στρατηγικές της πειθούς στον αρχαίο κόσμο.

Εχει διαφωτίσει με οξύτητα την ταυτότητα, τα αισθήματα, τη θεατρικότητα, την ψευδαίσθηση, τον ανταγωνισμό και τον «μεγαθεϊσμό» ως σημαντικά χαρακτηριστικά της αρχαίας θρησκείας. Οπως λέει ο ίδιος «μια μεγάλη πρόκληση για τις αρχαιογνωστικές επιστήμες στην εποχή μας είναι να ενισχύσουν τον διάλογο με άλλους τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών χωρίς να παραμελήσουν την πρωταρχική τους αποστολή,που είναι η δημοσίευση και ερμηνεία των πηγών».

Ο Αγγελος Χανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959, έχει διατελέσει αντιπρύτανης του κορυφαίου Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης προτού γίνει εταίρος του Αll Souls College και καθηγητής στην Οξφόρδη το 2006 ενώ σήμερα είναι ο πρώτος έλληνας καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ιnstitute for Αdvanced Study στο Πρίνστον.

Για το έργο του στην έρευνα της ιστορίας των ανθρώπινων συναισθημάτων στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο έχει επιχορηγηθεί μάλιστα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας με το τεράστιο κονδύλι των 1,6 εκατ. ευρώ. «Τα συναισθήματα ως κοινωνικό και πολιτιστικό μόρφωμα: το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας» είναι ο τίτλος αυτού του ερευνητικού προγράμματος και εντός του 2011 θα κυκλοφορήσει ο σχετικός τόμος (στα αγγλικά) «Αποκαλύπτοντας τα συναισθήματα στην αρχαία Ελλάδα: Πηγές- μέθοδοι- ερωτήματα».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Αρχαιολόγος
Ο κώδικας του Χαλκού

Ε πίκουρος καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το 2008, ο Ανδρέας Βλαχόπουλος έχει αναπτύξει επιστημονική δραστηριότητα τόσο στην έρευνα πεδίου όσο και στη μελέτη, στη συγγραφή αλλά και στην ακαδημαϊκή διδασκαλία. Οι τοιχογραφίες της Θήρας που αποκαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, δηλαδή η εικονογραφία της Εποχής του Χαλκού στις Κυκλάδες, αποτελεί βασικό ερευνητικό αντικείμενό του- έχει άλλωστε στην ευθύνη του τον προγραμματισμό και τη λειτουργία του εργαστηρίου τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου. Γενικότερα εξάλλου η Μυκηναϊκή περίοδος στις Κυκλάδες και ειδικά στη Νάξο, η μυκηναϊκή Μεσσηνία και τα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια αποτελούν αντικείμενο των μελετών του. Για τη διδακτορική διατριβή του μάλιστα αναφορικά με τη Μυκηναϊκή εποχή στη Νάξο ο Ανδρέας Βλαχόπουλος τιμήθηκε με το Μichael Ventris Μemorial Αward for Μycenaean Studies το 1997.

Ο Ανδρέας Βλαχόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965 και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου, ήταν προσκεκλημένος διδάσκων για μεταπτυχιακά σεμινάρια στο Νew Υork UniversityΙnstitute of Fine Αrts, στο Ρrinceton University, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ως προσκεκλημένος ομιλητής έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά.

Η ανασκαφική δραστηριότητά του αναπτύσσεται στο Ακρωτήρι της Θήρας, όπου εργάζεται από το 1999 κοντά στον καθηγητή Χρίστο Ντούμα, του οποίου υπήρξε μαθητής. Επίσης σε Νάξο, Επίδαυρο, Ρούτσι Μεσσηνίας, Παλαιόπολη Ανδρου και Μάλια Κρήτης, ενώ έχει εργαστεί και για την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο εκδοτικό έργο του περιλαμβάνονται δύο βιβλία μονογραφίας, η επιστημονική επιμέλεια τεσσάρων βιβλίων αρχαιολογίας (Νησιά του Αιγαίου, Εύβοια και Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Αρχαία Αθήνα και Αττική), έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά έργα και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά διεθνών συνεδρίων κτλ.