Εξέπληξε η παρουσία του την Κυριακή όσους απολάμβαναν τον καφέ τους κάτω από την Ακρόπολη. Οι πολίτες της δικής του αχανούς χώρας επίσης δεν ήσαν ενήμεροι για την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από τους κινέζους τουρίστες που επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Αθήνα αγνοούσαν την ταυτόχρονη παρουσία του πρωθυπουργού τους εδώ. «Μη σας φαίνεται περίεργο.Είμαστε λαός που εργάζεται πολύ, δεν παρακολουθούμε ιδιαιτέρως την επικαιρότητα. Επιπλέον οι κινέζοι αξιωματούχοι ταξιδεύουν συνεχώς σε όλο τον κόσμο, οπότεμια επίσκεψη στην Ελλάδα για επενδυτικούς λόγους δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και βεβαίως ο πρωθυπουργός ως πρόσωπο δεν είναι τόσο γνωστό όσο ο πρόεδρο ς » τονίζει ο Γιαν, δικηγόρος από την Καντόνα.

Παρά το αρχικό ξάφνιασμα μόλις οι Κινέζοι ενημερώθηκαν για την επίσκεψη του κ. Γουέν Ζιαμπάο ενθουσιάστηκαν και άρχισαν τους επαίνους: τόσο για τον πρωθυπουργό της Κίνας όσο και για τη χώρα μας. «Είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύουμε στην Ευρώπηκαι φυσικά η πρώτη χώρα που επιλέξαμε να επισκεφθούμε είναι η Ελλάδα.Στο σχολείομαθαίνουμε πολλά πράγματα για την προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ισως οι επενδύσεις εδώ αποτελούν ευκαιρία για την Κίνα,αλλά και για όλο τον κόσμο, να ανταποδώσει στη χώρα σαςαυτά που της οφείλει.Η κρίση είναι προσωρινή, σύντομα η Ελλάδα θα καταφέρει να ξανασταθεί στα πόδια της» εξηγούν ο Ακι και η Μαν Λι, ζευγάρι από το Χονγκ Κονγκ που επισκέπτεται τα νησιά.

Ενώ η αρχαία Αθήνα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Κινέζους, η σύγχρονη δεν καταφέρνει να τους εντυπωσιάσει ούτε για… αρνητικούς λόγους: «Οι φίλοι μας που μας φιλοξενούνλένε συνεχώς το πόσο βρώμικη πόλη είναι η Αθήνα καθώς και για τα κυκλοφοριακά προβλήματα που υπάρχουν. Πιστέψτε μεδεν συγκρίνονται με αυτά που εμείς οι κάτοικοι του Πεκίνου αντιμετωπίζουμε καθημερινά» υπογραμμίζει ο Ντενγκ.

Κατά την ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο κ. Γουέν Ζιαμπάο εκθείασε το ελληνικό ελαιόλαδο. Οι κινέζοι τουρίστες, αν και λιγότερο λάτρεις του gourmet, συμπίπτουν στην αγάπη τους για την ελληνική κουζίνα. «Μας αρέσουν πολύ τα ελληνικά φαγητά και γι΄ αυτό προσπαθούμε να δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο κάθε ημέρα που βρισκόμαστε εδώ.Μέχρι στιγμής τα πιο νόστιμα είναι τα σουβλάκια» ομολογούν η Ξιαν και η Τσιουν από τη Σανγκάη ενώ απολαμβάνουν το γεύμα τους σε ελληνικό εστιατόριο και απαντούν με χιούμορ στην ερώτηση περί ελαιολάδου: «Μακάρι να εξήγατε σουβλάκια».

Η οικονομική ανάπτυξη αλλά και η χαλάρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται προκειμένου να κάποιος να ταξιδέψει στο εξωτερικό προσελκύει κάθε χρόνο όλο και περισσότερους κινέζους τουρίστες στη χώρα μας. «Η απόκτηση βίζας προκειμένου να ταξιδέψεις σε χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν έχει γίνει πολύ εύκολη- απαιτούνται λιγότερο από 15 ημέρες» τονίζει η Γουέν, η οποία ήδη σχεδιάζει στο μυαλό της πότε θα… ξανάρθει. «Οι Ελληνες είστε πολύ ευγενικοί και καλοσυνάτοι. Αρέσει και στους δύο λαούς να λένε ότι η Ελλάδα και η Κίνα αποτελούν τις κοιτίδες του παγκόσμιου πολιτισμού». Ελληνες και Κινέζοι μοιραζόμαστε και άλλα κοινά. «Αυτό στο οποίο μοιάζουμε πάρα πολύκαι που μας διαφοροποιεί από τους Βορειοευρωπαίουςείναι η σημασία που δίνουμε στην οικογένεια.Στην Κίνα, ανεξαρτήτως ηλικίας, αν ένα μέλος της χρειάζεται βοήθεια η οικογένεια θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να του συμπαρασταθεί.Είμαι 31 ετών και ζω οκτώ χρόνια στην Ελλάδα. Η μητέρα μου ποτέ δεν έπαψε να με παίρνει τηλέφωνο τις προκαθορισμένες ώρες και ημέρες» σημειώνει ο κ. Ρόμπιν, αρχισυντάκτης της «China Greece Τimes» – εβδομαδιαίας κινεζικής εφημερίδας που εκδίδεται στην Αθήνα. «Πουλάμε περίπου 4.000

φύλλα την εβδομάδα και καλύπτουμε όλη την ελληνική επικαιρότητακαθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να ενημερωθούν οι συμπατριώτες μας για τη χώρα στην οποία ζουν» τονίζει. Υπολογίζει σε περίπου 20.000 τους Κινέζους που ζουν στην Ελλάδα. «Το μεγαλύτερο ποσοστό εργάζεται σε κινεζικές επιχειρήσεις,χωρίς έλληνες συναδέλφους, και δεν γνωρίζουν ούτε αγγλικάούτε ελληνικά» συμπληρώνει. Οι Κινέζοι είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα επιτεύγματα της χώρας τους στον οικονομικό τομέα. «Θεωρώ ότι ήταν θέμα χρόνου η Κίνα να βρει τον δρόμο της. Είμαστε έξυπνος και εργατικός λαός. Το εντυπωσιακό είναι ότι κινέζοι επιστήμονες που ζούσαν σε Ευρώπη και Αμερικήεπιστρέφουν στην πατρίδα αφού συνειδητοποιούν ότι εκεί πλέον είναι το μέλλον» επισημαίνει ο Ακι.

Η κρίση έπληξε και τα κινεζικά προϊόντα

Οι έλληνες έμποροι θεωρούν τη δραστηριοποίηση των Κινέζων εδώ από τους βασικούς λόγους αναδουλειάς στις δικές τους επιχειρήσεις. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 300 καταστήματα του είδους λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και περίπου 1.000 σε όλη την Ελλάδα. Οι κινέζοι καταστηματάρχες, όμως, ισχυρίζονται ότι η κρίση τούς έχει πλήξει εξίσου. «Από το 2008 και μετά ο τζίρος έχει υποχωρήσει ως και 40%. Παρά τις πολύ χαμηλές τιμές ο κόσμος με μικρά εισοδήματα στον οποίο απευθυνόμαστε εμείςδεν ξοδεύει πλέον χρήματα παρά μόνο για είδη πρώτης ανάγκης» δηλώνει η Λιν που διατηρεί κατάστημα με ρούχα πέριξ της πλατείας Κουμουνδούρου, όπου «συνωθούνται» και τα περισσότερα καταστήματα… σινικών συμφερόντων. Οι κινέζοι έμποροι γίνονται έξαλλοι όταν ακούν για παρεμπόριο και φοροδιαφυγή. «Προκειμένου η οικογένειά μου να πάρει άδεια για να με επισκεφθεί στην Ελλάδαπροσκομίζω χαρτιά που αποδεικνύουν ότι είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου απέναντι στο ελληνικό κράτος. Ο λόγος που τα κινεζικά προϊόντα πωλούνται τόσο φθηνά είναι προφανής:οι πολύ φθηνές πρώτες ύλες και το εργατικό κόστος» επισημαίνει ο κ. Ξιου, πρόεδρος του Κινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.