Η σύλληψη τεσσάρων μελών της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» αλλά και πέντε ακόμη καταζητουμένων για συμμετοχή στην ένοπλη ομάδα «Συνωμοσία των Πυρήνων Φωτιάς» αποτελεί την προτεραιότητα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, στόχευση του επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. είναι η εξάρθρωση της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση», η οποία αλλάζει συνεχώς τον τρόπο δράσης της και έχει κύριο στόχο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι οι οργανώσεις διάδοχοι της 17Ν- οκτώ χρόνια μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης-φάντασμα- εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ισχύ πυρός και μεταλλάσσουν τη δράση τους, με αποκορύφωμα την επίθεση με το δέμαβόμβα στο γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη που κόστισε τη ζωή στον υπασπιστή του Γιώργο Βασιλάκη. Οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι έχει μπει σε μια νέα φάση ο «πόλεμος» των ένοπλων οργανώσεων και της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και ότι οι συλλήψεις των τελευταίων μηνών φαίνεται πως οδηγούν τις οργανώσεις επαναστατικής βίας σε έναν νέο τρόπο δράσης που θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνος. Οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι συμβάν-ορόσημο τους τελευταίους μήνες για τις ομάδες αντάρτικου πόλης είναι ο σοβαρός τραυματισμός (στις αρχές Μαΐου στα Πετράλωνα) από σφαίρες αστυνομικού και ο ακρωτηριασμός του ποδιού του 34χρονου αντιεξουσιαστή Σίμου Σεϊσίδη.

Η νέα γενιά τρομοκρατών
Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «η αιματηρή επίθεση τον προηγούμενο Οκτώβριο στην Αγία Παρασκευή και ο θάνατος του Γιώργου Βασιλάκη ήταν οι απαντήσεις των ενόπλων οργανώσεων στην επικήρυξη και στον τραυματισμό του Σεϊσίδη, ο οποίος θεωρείται ηγετική και κεντρική φυσιογνωμία στις ένοπλες οργανώσεις».

Πρώτο μέλημα λοιπόν της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι η σύλληψη τουλάχιστον τεσσάρων υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», η οποία θεωρείται ο κύριος εκφραστής της «νέας γενιάς τρομοκρατών» και φαίνεται να είχε άμεση σχέση με ορισμένους από τους κρατουμένους-μέλη της 17Ν. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις μήνες η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη έξι ατόμων ( Ν. Μαζιώτης, Α. Ρούπα, Κ. Γουρνάς, Β. Νικητόπουλος, Ε. Σταθόπουλος, Χρ. Κορτέσης ) με την κατηγορία ότι ήταν μέλη της οργάνωσης και στον εντοπισμό των πέντε οπλαποθηκών και των οικημάτων ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες για αυτούς τους νέους υπόπτους έχουν ήδη εκδοθεί εντάλματα σύλληψης χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε. Ωστόσο φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί. Παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες των εγκληματολογικών εργαστηρίων για την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων αλλά και τον συσχετισμό των δειγμάτων DΝΑ. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχει ελεγχθεί περίπου το 30% των ευρημάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ταυτοποίηση με τέσσερα δείγματα DΝΑ που έχουν συλλεγεί από τόπους επιθέσεων της οργάνωσης-φάντασμα. Κάτι που πιθανόν σημαίνει ότι από το «κάδρο των υπόπτων» της ΕΛ.ΑΣ. λείπουν άτομα που είχαν κύριο ρόλο στις επιθέσεις της οργάνωσης. Ακόμη έχει διαπιστωθεί, χωρίς να θεωρείται βέβαιο, ότι η οργάνωση έχει κλέψει ποσότητα εκρηκτικών από εγκαταλειμμένο λατομείο στα Φιλιατρά, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχε συνεργασία με τον ποινικό Βασίλη Παλαιοκώστα και προχωρούσαν από κοινού σε κλοπές οχημάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» είχαν τους τελευταίους μήνες στενή συνεργασία με την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Πονοκέφαλος οι «Πυρήνες»
Η τελευταία αυτή οργάνωση αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αφού εξακολουθεί τη δράση της παρά τη σύλληψη- από τον Σεπτέμβριο του 2009- 11 ατόμων που έχουν κατηγορηθεί ως μέλη της. Η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» έχει προχωρήσει σε περίπου 160 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις από το 2008 ως σήμερα και είναι αυτή που έχει αναλάβει την ευθύνη για τις τελευταίες δύο βομβιστικές επιθέσεις στις φυλακές Κορυδαλλού και στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ζήτημα «υψίστου ενδιαφέροντος» τη σύλληψη πέντε καταζητούμενων νεαρών για συμμετοχή στην οργάνωση αυτή, οι οποίοι εκτιμάται ότι έχουν τον πλέον καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις της οργάνωσης από την αρχή της δράσης της. Ωστόσο όλες οι μυστικές έρευνες που γίνονται έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής άκαρπες.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει από την ΕΛ.ΑΣ. και για τη σύλληψη τουλάχιστον τεσσάρων μελών της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση» αλλά και τριών μελών της «Σέχτας Επαναστατών». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δηλώνουν ότι γνωρίζουν την ταυτότητα μελών και των δύο οργανώσεων. Ωστόσο θεωρούν εξαιρετικά δύσκολη την τεκμηρίωση κατηγοριών ιδιαίτερα για τη «Σέχτα Επαναστατών» η οποία σκότωσε πριν από έναν χρόνο τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα αλλά από τότε δεν έχει εμφανιστεί.

Η «σειρά» του 2002 δηλώνει ακόμη… παρούσα

Σημαντικές θέσεις καταλαμβάνουν ακόμη και σήμερα στον μηχανισμό ασφαλείας οι περισσότεροι από τους δικαστικούς λειτουργούς και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν το 2002 στην εξάρθρωση της 17Ν. Ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Φώτης Νασιάκος , ο οποίος αποχώρησε από το Σώμα μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει θέση συμβούλου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη σε θέματα τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και σε ζητήματα δράσης του Λιμενικού Σώματος.

Ο τότε αρμόδιος εισαγγελέας κ. Ιωάννης Διώτης είναι στενός συνεργάτης του κ. Χρυσοχοΐδη σε θέματα τρομοκρατίας και δίωξης του εγκλήματος. Ο κ. Φώτης Παπαγεωργίου, ο οποίος το 2002 ήταν από τα βασικά στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπη ρεσίας, το 2009 αποχώρησε αλλά τώρα καταλαμβάνει τη θέση του υποδιοικητή της ΕΥΠ. Ο κ. Αλκης Τζωίτης που συμμετείχε εκείνη την περίοδο στις έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια και την ΕΥΠ είναι σήμερα προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Ο μόνος από τη «γενιά του 2002» που απουσιάζει είναι ο τότε διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ. Στέλιος Σύρος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΕΛ.ΑΣ. και εργάζεται ως προϊστάμενος ασφαλείας μεγάλου πιστωτικού ιδρύματος. Επιπλέον σε περιφερειακές θέσεις είναι άλλοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, όπως οι κκ. Ιωάννης Φραγκίσκος και Φώτης Γραικούσης, οι οποίοι είχαν κύριο ρόλο στην εξάρθρωση της 17Ν αλλά τώρα θεωρείται ότι έχουν υποβαθμιστεί.

ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ 17Ν
4 Δεν βρέθηκε το ιστορικό 45άρι της 17Ν που είχε κλαπεί από στρατόπεδο στην Ελευθερούπολη Καβάλας.

4 Δεν βρέθηκε η πρώτη γραφομηχανή της οργάνωσης.

4 Δεν έχουν ταυτοποιηθεί έξι ορφανά αποτυπώματα σε σταθερά αντικείμενα στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι.Ενα εξ αυτών εντοπίστηκε και στο σπίτι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στους Λειψούς.Το 2004 πολυμελές κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ.άρχισε να ψάχνει όλα τα αντίγραφα δελτίων ταυτότητας εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών προκειμένου να εντοπίσει τα έξι «άγνωστα μέλη» της 17Ν.Η έρευνα έμεινε ημιτελής, χωρίς να βρεθεί τίποτε…

4 Δεν βρέθηκε από πού και πώς η οργάνωση προμηθευόταν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών.

4 Δεν βρέθηκαν στοιχεία για τουλάχιστον τρία μέλη των οργανώσεων ΕΛΑ και 1η Μάη που προχώρησαν σε τέσσερις αιματηρές επιθέσεις την περίοδο 1987-1992.

4 Δεν στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες για τα μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικοί Πυρήνες» που έδρασαν την περίοδο 1996-2000 και ευθύνονται για τον θάνατο μιας ιδιωτικής υπαλλήλου το 1999 στο ξενοδοχείο «Ιntercontinental».