Σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στον Ερυθρό Σταυρό ο 28χρονος Παναγιώτης Διώτης , ο οποίος το πρωί της Πέμπτης έπεσε από τον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Κατεχάκη. Ο κ. Διώτης- γιος του εισαγγελέα Εφετών κ. Ιωάννη Διώτη, που είχε χειριστεί την έρευνα για την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ αλλά και την έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη στο πλαίσιο της διερεύνησης του «σκανδάλου των υποκλοπών»- είχε προσληφθεί πρόσφατα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως σύμβουλος σε νομικά θέματα του υπουργού κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Σε δήλωση που εξέδωσε την Παρασκευή το απόγευμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Πρόκειται για μια τραγική ανθρώπινη ιστορία, που αφορά σε συνεργάτη μου και με αφορμή την οποία επιχειρείται ένας μιντιακός κανιβαλισμός κυρίως μέσω Ιnternet». Σημειώνει: «Εδωσα μια ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο με ικανότητες, εντιμότητα και ευαισθησία, περιμένοντας καλή τη πίστει να μου προσκομίσει το πτυχίο του, χωρίς κανένα απολύτως οικονομικό κόστος για το Δημόσιο», ζητώντας από όλους «να σεβαστούν τον νέο και την οικογένειά του και να σταματήσει η συνωμοσιολογία και τα αρρωστημένα σενάρια».

Το δραματικό περιστατικό σημειώθηκε στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης, όταν ο 28χρονος άνοιξε το παράθυρο του γραφείου του και βούτηξε στο κενό από ύψος τουλάχιστον 20 μέτρων. Η ταχύτητα της πτώσης του ανακόπηκε στα κλαδιά των δέντρων που βρίσκονται στον περίβολο του Αστυνομικού Μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη. Οι γιατροί διέγνωσαν κατάγματα στα άκρα του αλλά όχι βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εξέφραζαν σχετική αισιοδοξία για την εξέλιξη της υγείας του.

Ο 28χρονος άφησε στο γραφείο του δισέλιδο χειρόγραφο σημείωμα, το οποίο απηύθυνε στους γονείς και στην αδελφή του. Στις λίγες γραμμές που συνέταξε προτού επιχειρήσει το απονενοημένο του διάβημα αποκάλυπτε ότι είχε παραπλανήσει τους γονείς του αλλά και τους υπευθύνους του υπουργείου ότι είχε λάβει το πτυχίο της Νομικής Αθηνών και μη αντέχοντας αυτό το ψέμα, που κινδύνευε εκείνη την ημέρα να αποκαλυφθεί, αποφάσισε να αυτοκτονήσει. «Είπα στους γονείς μου ότι έδωσα το τελευταίο μάθημα τον Φεβρουάριο και σήμερα (σ.σ.: την ημέρα που έκανε την απόπειρα αυτοκτονίας) θα έπαιρνα το πτυχίο μου. Ομως η αλήθεια είναι ότι χρωστάω ακόμη 12 μαθήματα», αναφέρει επί λέξει.

Ο Παναγιώτης Διώτης απευθυνόμενος στους οικείους του γράφει ακόμη: «Δεν μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια.Είχα αποφασίσει εδώ και πολλούς μήνες να προχωρήσω σε αυτή την πράξη.Πρέπει να τιμωρηθώ για τα λάθη που έχω κάνει. Εσείς πρέπει να είστε δυνατοί…». Στο σύντομο σημείωμα προσέθετε ακόμη: «Η δουλειά στο υπουργείο ήταν η καλύτερη που είχα ποτέ», εκθειάζοντας ακολούθως την πορεία στο δικαστικό σώμα και το ήθος του πατέρα του. Σημειωτέον ότι ο 28χρονος είχε προσκαλέσει την ημέρα της απόπειρας αυτοκτονίας του τη μητέρα του να τον επισκεφθεί στο γραφείο του, στη λεωφόρο Κατεχάκη, προκειμένου να αναχωρήσουν μαζί για την τελετή της υποτιθέμενης ορκωμοσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τη στιγμή της πτώσης του η μητέρα του 28χρονου βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη, οπότε πληροφορήθηκε από τους αστυνομικούς το δραματικό συμβάν και την πτώση στο κενό του γιου της, μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα.

Ο Παναγιώτης Διώτης προσελήφθη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη στις 24 Νοεμβρίου 2009 ως μέλος της οκταμελούς ειδικής νοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου των αστυνομικών. Στη σχετική απόφαση που αναφέρεται στο υπ΄ αριθμόν 504 της 1ης Δεκεμβρίου 2009 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο κ. Διώτης αναφερόταν ως δικηγόρος. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν πάντως ότι «ο κ. Παναγιώτης Διώτης εργαζόταν αμισθί».