Την παραίτηση και των πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ ζήτησε χθες και έλαβε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή. Η υπουργός απέλυσε τη διοίκηση της εταιρείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επειδή, όπως δήλωσε στο «Βήμα», δεν υπάκουσε στις εντολές της για πάγωμα κάθε πράξης ή ενέργειας: «Ζήτησα την παραίτησή τους ως όφειλαδιότι προχώρησαν σε πράξεις χωρίς να ενημερώσουν εμένα που είμαι ως υπουργός βασικός μέτοχος της εταιρείας, καθώς και τη γενική συνέλευση, ως όφειλαν, μετά την εντολή που τους έδωσα γραπτώς να μην προβούν σε καμία απολύτως πράξη, χρηματοδοτήσεως, εγκρίσεως προσλήψεωνκτλ., μέχρι νεωτέρας» είπε συγκεκριμένα η κυρία Μπατζελή, η οποία και προαναγγέλλει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει στοιχεία.

Σε ερώτηση αν το ΔΣ της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ προχώρησε σε προσλήψεις μετά τις εκλογές και μετά την εντολή που τους έδωσε η υπουργός απάντησε καταφατικά.

Η πράξη που προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την αποπομπή των πέντε μελών του ΔΣ της ΑΓΡΟΓΗ (πρόεδρος του οποί ου ήταν μέχρι πρότινος ο κ. Ν. Παπαϊωάννου ) ήταν η πρόσληψη 270 υπαλλήλων. Στην πραγματικότητα οι προσλήψεις αυτές έγιναν 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, επί υπουργίας του κ. Σωτ. Χατζηγάκη, αλλά δεν προχώρησαν. Η κυρία Μπατζελή είχε δώσει εντολή αυτές οι προεκλογικές προσλήψεις να «παγώσουν».

Π ριν από λίγες ημέρες, όπως ανέφερε η υπουργός, το ΔΣ τις ενέκρινε προκαλώντας την οργή της. Οι προσλήψεις έγιναν, όπως ειπώθηκε χθες σε σύσκεψη στο γραφείο της υπουργού, με πρόφαση τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΑΓΡΟΓΗ (τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή) στον εντοπισμό των επιδοτούμενων αγροτεμαχίων στους πρόσφατους ορθοφωτοχάρτες που προέκυψαν από δορυφορικές εικόνες.

Ως τώρα η διαδικασία αυτή πραγματοποιείτο από την ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά με τη ρύθμιση Χατζηγάκη η ΠΑΣΕΓΕΣ θα έχανε το «προνόμιο» αυτό.

Θέμα εντοπίστηκε από την υπουργό και με τους διαγωνισμούς που έγιναν για την ανανέωση των ορθοφωτοχαρτών (καταγράφουν τις μεταβολές ιδιοκτησίας λόγω πωλήσεων, κληροδοτημάτων κτλ.) σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία. Και τούτο γιατί η ηγεσία της εταιρείας έπεισε, όπως ειπώθηκε, την πολιτική ηγεσία ότι η τοπογραφική υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσει το έργο, το οποίο, όπως προτάθηκε, έπρεπε να δοθεί σε ιδιώτη. Οι διαγωνισμοί αυτοί ελέγχεται αν ήταν νόμιμοι ή όχι.

Η ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ είναι ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συστάθηκε από το υπουργείο Γεωργίας (άρθρο 46 του Ν. 2637/1998) ως «εργαλείο»παρέμβασης στην αγορά αγροτικής γης με στόχο να συμβάλει στη μεγέθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης.

Παράλληλα η εταιρεία αυτή είχε το δικαίωμα να παρεμβαίνει και στη διαχείριση της αγροτικής γης με την προώθηση διαχειριστικών προτύπων που θα έχουν αποτέλεσμα ισοδύναμο με τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας (π.χ., κοινές ή ομαδικές καλλιέργειες, αγροτικές ανώνυμες εταιρείες κτλ.). Επιπλέον παρέχει στους αγρότες τις υπηρεσίες της για την απόκτηση γης, καθώς και συμβουλευτικές χρηματοοικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες για την αξιοποίηση της αγροτικής γης.