Στόχος της κυβέρνησης είναι σε τέσσερα χρόνια να έχει επεκταθεί ο θεσμός των ολοήμερων σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, έπειτα από συνάντησή της με την ηγεσία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ). Η υπουργός υποσχέθηκε ακόμη κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων και μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο των αποσπάσεων και των μεταθέσεων εκπαιδευτικών. Η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αναπλήρωση των περίπου 5.000 ωρών που έχουν χαθεί από την αρχή της χρονιάς στα σχολεία της χώρας, λόγω των κενών σε διδακτικό προσωπικό. Η κυρία Διαμαντοπούλου θα έχει όμως να αντιμετωπίσει την ερχόμενη Πέμπτη το πρώτο συλλαλητήριο της χρονιάς καθώς μαθητές, φοιτητές και εκπρόσωποι των Ενιαίων Ανεξάρτητων Κινήσεων Συνεργασίας (ΕΑΑΚ) στα πανεπιστήμια θα διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας, αντιδρώντας στο θέμα της αδειοδότησης των ιδιωτικών κολεγίων. Η νέα υπουργός βέβαια έχει ήδη δηλώσει ότι οι άδειες αυτές «παγώνουν» και το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των κολεγίων θα εξετασθεί από την αρχή, σε συνεργασία με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δ. Μπράτης χαρακτήρισε δραματική, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την υπουργό Παιδείας, την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ολοήμερα σχολεία, τονίζοντας ότι ο θεσμός πρέπει να υποστηριχθεί άμεσα. Ο κ. Μπράτης αναφέρθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και στο δημοσίευμα του «Βήματος» όσον αφορά την κατάργηση προεκλογικώς της υποχρεωτικής φοίτησης για ένα έτος στην προσχολική αγωγή (δηλαδή το νηπιαγωγείο) και της «απελευθέρωσης» των ιδιωτικών παιδικών σταθμών που θα μπορούν πλέον να δέχονται νήπια χωρίς ελέγχους στις υποδομές και στο προσωπικό τους. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ «είναι ντροπή η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νηπιαγωγεία της χώρας». Η κυρία Διαμαντοπούλου συναντήθηκε χθες και με το προεδρείο της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης). Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δημ. Πέππες, ειδικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καταγράφονται σήμερα περίπου 2.000 κενά σε θέσεις διδασκόντων. Ο κ. Πέππες υπογράμμισε ότι συζητήθηκαν τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα του κλάδου και πρόσθεσε ότι η ηγεσία του υπουργείου θα βρει τους καθηγητές «αντίθετους στα αρνητικά, αλλά θα έχει συμπαράσταση στα θετικά».

Τέλος στις αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών
Τέλος στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, που ξεπερνούν τις 10.000 σε ολόκληρη τη χώρα, βάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. «Η ποιότητα στην εκπαίδευσηδεν μπορεί παρά να ξεκινά και από τη διοικητική δομή του υπουργείου Παιδείας» δήλωσε χαρακτηριστικά η νέα υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή. «Απόφασή μας είναι να σταματήσει επιτέλους η κακοδαιμονία των χιλιάδων αποσπάσεων που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 10.000, όταν σήμερα υπάρχουν πέντε χιλιάδες κενά» τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου παρουσιάζοντας ένα πρώτο μέτρο για την κάλυψη των κενών στα σχολεία της χώρας. Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδοχικών συναντήσεων που είχε η κυρία Διαμαντοπούλου με τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών δημόσιων σχολείων.

Οπως ανέφερε η κυρία Διαμαντοπούλου, μόνο στο υπουργείο Παιδείας εργάζονται 300 εκπαιδευτικοί από νησιά και παραμεθόριες περιοχές. «Στη βόλτα μου, την πρώτη ημέρα, στις υπηρεσίες του υπουργείου είδα νεαρές καθηγήτριες της δευτεροβάθμιαςνα βγάζουν φωτοτυπίες στο γραφείο Τύπου του υπουργού, ενώ στους Παξούς και στη Νίσυρο υπάρχουν κενά» τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή. «Πρόκειται για μια άνιση και προνομιακή μεταχείριση που προκαλεί αδικίες, ενισχύει πελατειακές σχέσεις και σε κάθε περίπτωση πάει κόντρα στο δημόσιο συμφέρον και στην κοινή λογική» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.