Το Χάρβαρντ, το Κέιμπριτζ, το Γέιλ και τα Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ και Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις της ετήσιας έκθεσης για τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου της εφημερίδας «Τimes» του Λονδίνου. Το μόνο από τα ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκεται στον σχετικό κατάλογο είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο κατέχει την 177η θέση (178η τεχνικά) από τη 200ή όπου βρισκόταν πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο 23 θέσεων. Με άριστα το 100 και με βάση ένα σύνθετο σύστημα βαθμολογίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κινήθηκε σε αρκετά καλά επίπεδα, επιτυγχάνοντας επίδοση 56,7 και ευρισκόμενο ανάμεσα στο (ισόβαθμό του) Πανεπιστήμιο της Αντβέρπ και στο Πανεπιστήμιο Τέξας Α&Μ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών των «Τimes» των προηγούμενων ετών, το 2008 το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρισκόταν στην προτελευταία θέση της κατάταξης, το 2007 στη 247η (εκτός λίστας δηλαδή), ενώ τα προηγούμενα έτη απουσίαζε από τους σχετικούς καταλόγους. Ωστόσο, ό,τι και αν σημαίνει η άνοδος του Πανεπιστημίου Αθηνών στη συγκεκριμένη μέτρηση, αξίζει να σημειωθεί ότι οι «Τimes» έχουν δεχθεί έντονη κριτική σχετικά με το κύρος και τη μεθοδολογία της ετήσιας αξιολόγησής τους, καθώς πολλοί αμφισβητούν τα αποτελέσματά της. Πολύ πιο πάνω από τις επιδόσεις του μοναδικού ελληνικού τριτοβάθμιου ιδρύματος που υπάρχει στη λίστα των «200» βρίσκονται τα παραδοσιακά «φαβορί» της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Συγκεκριμένα, η πρώτη δεκάδα απαρτίζεται από το Χάρβαρντ, το Κέιμπριτζ, το Γέιλ, τα Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ και Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, την Οξφόρδη, το Σικάγο, το Πρίνστον, το ΜΙΤ και το Τεχνολογικό Ιδρυμα της Καλιφόρνιας.

Σ υνολικά στον σχετικό κατάλογο οι ΗΠΑ διαθέτουν 54 πανεπιστήμια και πολυτεχνεία, το Ηνωμένο Βασίλειο 29, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ολλανδία και η Κίνα (μαζί με το Χονγκ Κονγκ) από 11 και η Γερμανία 10. Ακόμη, εμφανίζονται εννέα τριτοβάθμια ιδρύματα από την Αυστραλία, επτά από την Ελβετία, πέντε από το Βέλγιο και τη Σουηδία, τέσσερα από τη Γαλλία και τη Νότια Κορέα και από τρία για τη Δανία, το Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία. Ακόμη, από δύο πανεπιστήμια διαθέτουν η Ινδία, η Νορβηγία, η Ρωσία και η Σιγκαπούρη.

Αυτό που επισημαίνει η έρευνα είναι ότι τα πανεπιστήμια της Ασίας καλπάζουν σταθερά προς τα πάνω, εξέλιξη που αποτυπώνει και το γεγονός ότι οι διεθνείς συνθήκες αλλάζουν ραγδαία.