Συντηρητική χορήγηση των αντι-ιικών φαρμάκων όπως το Tamiflu σε παιδιά συνιστούν ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal». Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με το ότι αυτού του είδους τα φάρμακα προλαμβάνουν τις επιπλοκές της γρίπης στις μικρές ηλικίες ενώ την ίδια στιγμή συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες. Το συμπέρασμα προέκυψε μετά από ανάλυση επτά προηγούμενων κλινικών μελετών σχετικά με χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων σε 1.766 παιδιά ηλικίας 1 ως 12 ετών που είχαν προσβληθεί από εποχική γρίπη.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με αναφορές έχουν ήδη χορηγηθεί εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις Tamiflu σε πάσχοντες από νέα γρίπη, οι μισοί εκ των οποίων ήταν παιδιά. Ωστόσο όπως σημειώνουν οι ειδικοί από την Οξφόρδη επικεφαλής των οποίων ήταν ο Μάθιου Τόμσον αν και τα αντι-ιικά φαίνεται ότι μειώνουν τη διάρκεια της γρίπης σε παιδιά κατά περίπου μία ημέρα, δεν συνδέονται με μείωση των κρίσεων άσθματος, των λοιμώξεων στα αφτιά ή της ανάγκης λήψης αντιβιοτικών. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι το Tamiflu συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο εμέτου, ο οποίος μπορεί να είναι σοβαρός στα παιδιά. Τονίζουν ότι αν και τα ευρήματά τους αφορούν την εποχική γρίπη, πιθανότατα ισχύουν και για την ήπια, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, νέα γρίπη που κυκλοφορεί σε παγκόσμιο επίπεδο. «Με δεδομένο ότι η νοσηρότητα και η θνησιμότητα στην πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι χαμηλές, μια πιο συντηρητική στρατηγική σχετικά με τη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων στα παιδιά θα μπορούσε να θεωρηθεί συνετή καθώς τα στοιχεία που έχουμε είναι περιορισμένα ενώ παράλληλα παρουσιάζονται παρενέργειες όπως ο έμετος. Παράλληλα η μεγάλη χρήση αντι-ιικών μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών γρίπης» αναφέρεται στη μελέτη.

Τις παρενέργειες από τη λήψη Tamiflu επεσήμανε πριν από μερικές ημέρες άλλη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Eurosurveillance». Ειδικοί της βρετανικής Υπηρεσίας για την Προστασία της Υγείας πραγματοποίησαν δύο μελέτες σε μαθητές βρετανικών σχολείων και εντόπισαν αυξημένα ποσοστά παρενεργειών, όπως η ναυτία, ο στομαχόπονος και τα προβλήματα ύπνου μετά από λήψη του φαρμάκου.

Σημειώνεται ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας εκτιμάται ότι αποτελούν την κύρια πηγή διάδοσης της γρίπης, καθώς 3 στα 10 μολύνονται με τον ιό. Η κύρια στρατηγική ώστε να τεθεί η γρίπη υπό έλεγχο είναι ο εμβολιασμός, αν και αυτός πρέπει να συνδυαστεί με άλλες προσεγγίσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Την ίδια στιγμή η αυστραλιανή εταιρεία βιοτεχνολογίας Biota αναφέρει ότι ένα νέο πειραματικό φάρμακο ενάντια στη γρίπη το οποίο αναπτύσσει έδειξε σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό και ασφαλές με το Tamiflu. Από δοκιμές φάσης ΙΙΙ που περιελάμβαναν 1.000 ασθενείς στην ανατολική Ασία προέκυψε ότι το φάρμακο θεράπευσε τα συμπτώματα τόσο γρίπης Α όσο και γρίπης Β, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πυρετού. Μάλιστα μια εισπνεόμενη δόση της θεραπείας ήταν τόσο αποτελεσματική όσο 10 δόσεις Tamiflu σύμφωνα με την εταιρεία. Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι το πειραματικό φάρμακο δεν δοκιμάστηκε ειδικά ενάντια στο στέλεχος Η1Ν1 στην προχωρημένη φάση δοκιμών.

Στον Πρωθυπουργό σήμερα ο υπουργός Υγείας

Τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή αναμένεται να ενημερώσει σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος σχετικά με τις εξελίξεις στο «πεδίο» της νέας γρίπης. Εντωμεταξύ σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς των συναρμοδίων υπουργείων με θέμα τη νέα γρίπη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα υπουργεία εν όψει του νέου πανδημικού κύματος που αναμένεται από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπεύθυνοι των υπουργείων εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με το τι πρέπει να πράξουν με τους εμβολιασμούς στο προσωπικό τους καθώς και με το πώς πρέπει να χειριστούν το θέμα με τις αναμενόμενες απουσίες εργαζομένων λόγω της νέας γρίπης. Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί αύριο κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας.

Αισιόδοξα είναι τα νέα για τη 16χρονη Βρετανίδα η οποία νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης με νέα γρίπη. Η νεαρή ασθενής αποσωληνώθηκε, τρώει πλέον χωρίς βοήθεια, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταφερθεί εκτός της ΜΕΘ και δεν αποκλείεται να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα στις επόμενες ημέρες. Εν τω μεταξύ βελτίωση παρουσιάζουν όλα τα σοβαρά κρούσματα της νόσου στην Κρήτη. Χωρίς υποστήριξη αναπνέει ο 33χρονος που είχε προσβληθεί από το στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης και παρουσίασε επιπλοκές λόγω άσθματος ενώ βελτίωση παρουσιάζει και η κατάσταση της υγείας του 42χρονου που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Θεοδώρα Τσώλη