Υπό τα πυρά της αντιπολίτευσης που κατελόγισε «τυχοδιωκτισμό» στην κυβέρνηση ψηφίστηκε χθες από το Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία με την οποία επανέρχεται η απαγόρευση δημοσιοποίησης των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται το τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν από τις εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγους μήνες ήρθη ο σχετικός περιορισμός που ίσχυε από το 2003, υποστήριξε ότι η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων ως την παραμονή της εκλογικής αναμέτρησης «δεν έφερε τα αποτελέσματα που περιμέναμε», χωρίς να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά.

Το ΠαΣοΚ, αν και δήλωσε ότι συμφωνεί με την επαναφορά της απαγόρευσης, καταψήφισε την τροπολογία για να καταγγείλει τον «κυβερνητικό τυχοδιωκτισμό», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του κ. Χ.Παπουτσής. Αρνητικά ψήφισε και το ΚΚΕ, με τον εκπρόσωπό του κ. Σπ. Χαλβατζή να ζητεί την επέκταση της απαγόρευσης για όλο το διάστημα της επίσημης προεκλογικής περιόδου και να κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα για «παιχνίδια με τις δημοσκοπήσεις». Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ.

Εξάλλου κατά τη χθεσινή ακρόασή τους από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που κλήθηκαν να εκθέσουν τις απόψεις τους με αφορμή την έρευνα που έχει ξεκινήσει μετά το «λουκέτο» στον «Ελεύθερο Τύπο» και στον ραδιοσταθμό City περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Για «μπάχαλο» έκανε λόγο η κυρία Ιρις Αυδή αποδίδοντας ευθύνη στην κυβέρνηση που δεν ξεκαθαρίζει το καθεστώς αδειοδότησης των σταθμών «για λόγους που εκείνη ξέρει», όπως είπε.

Αναφορικά με τον ραδιοσταθμό City ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ι. Λασκαρίδης διευκρίνισε ότι ιδιοκτησιακά ανήκει σε κυπριακή εταιρεία με μετόχους κατά 57% τον κ. Θ. Αγγελόπουλο και κατά 43% την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί νομίμως να περάσει ο σταθμός στους δημοσιογράφους».